12/01/2022 | Yazar: Aslı Alpar

Hindistan’da polis, dört transı gözaltına aldı ve “cinsiyetlerini kanıtlamaları” için onları soyunmaya zorladı. Mevcut yasalara göre kolluk suç işliyor, yetkililer “konuyu araştırıyoruz” diyor.

Hindistan’da kolluk, kapsayıcı yasaların gerisinde! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Olayın ardından LGBTİ+ hakları savunucularının yaptığı basın açıklamasından, ndtv.com

UYARI: Bu haber şiddete ilişkindir. Detaylara girilmese de yaşananlar aktarılmaktadır. İçerik daha önce şiddete, ayrımcılığa, nefrete uğrayan ya da şahit olan kişiler için o anları tetikleyebilir, travmatik etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda size destek olabileceğini düşündüğünüz ruh sağlığı uzmanına ulaşabilir, şehrinizdeki LGBTİ+ oluşumu ile bağlantıya geçebilir veya destek için 17 Mayıs Derneği’ne yazabilirsiniz.

Hindistan’ın Tripura eyaletinde polis, hiçbir kanıt olmadığı halde gaspla suçlanan dört transı gözaltına aldı ve “cinsiyetlerini kanıtlamaları” için onları soyunmaya zorladı. 10 Aralık Pazartesi gecesi gözaltına alınan translara, polis “atanmış cinsiyetlerine uygun kıyafet giyeceklerine dair” bir belge imzalattırdı; bu yasal geçerliliği olmayan belge transların atanmış cinsiyetlerine uygun giyinmezlerse tutuklanacağını ileri sürüyor.

Bu işkence sırasında karakolda bulunan bir gazeteci kolluğun insan haklarına aykırı davranışını “eğlence” amacıyla kayda aldı ve video çeşitli medya kanallarında yayımlandı.

Kolluk suç işliyor

Hindistan’da 2014’ten beri resmi belgelerde “kadın” ya da “erkek” cinsiyetlerinden birinin seçilme zorunluluğu yok. Mahkeme 2014 tarihli kararında “Herkes kendi cinsiyetini seçme hakkına sahiptir” hükmünde bulundu. Ayrıca Hindistan Anayasa Mahkemesi, 2018 yılında, Ceza Kanunu'nun 377. Maddesindeki eşcinsel ilişkiyi “doğaya aykırı suç” olmaktan çıkardı.

Ülkedeki kapsayıcı yasalara rağmen Tripura’da kolluğun insan haklarına aykırı muamelesini LGBTİ+ hakları aktivisti Sneha Gupta Roy kınadı ve şunları söyledi:

“Olayın video görüntülerinin çeşitli medya kanallarında viral hale geldi, bu kişilerde ve ailelerinde travmaya sebep oldu.”

“Transların hangi gerekçeyle tutuklandıklarından emin değiliz”

Tripura Polis yetkilisi, “Kolluk ‘kamu huzurunu bozması’ suçlamasıyla önleyici tutuklamalar yaptığını söyledi. Transların hangi gerekçeyle tutuklandıklarından emin değiliz, araştırıyoruz. Konuyu araştırıyoruz” dedi.

Gözaltına alınan transların avukatı Nilanjana Roy ise olayın sadece trans haklarının ihlali değil, aynı zamanda ağır bir insan hakları inkârı olduğuna dikkat çekti.

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dünyadan
İstihdam