25/04/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Hindistan Yüksek Mahkemesi’nde eşit evliliğin tartışıldığı dördüncü günde LGBTİ+ aktivistleri dinleniyor.

Hindistan’da tarihi davadan tarihi savunmalar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bugün, Hindistan Yüksek Mahkemesi’nde eşit evliliğin yasalaşması için görülen davanın dördüncü günü. Duruşmada bugün LGBTİ+ aktivistleri dinleniyor.

Dava sürerken, hükümet eşit evliliğe karşı olduğunu net bir şekilde açıkladı. Hükümet aynı zamanda eşit evliliğe dair kararı Yüksek Mahkeme’nin değil parlamentonun vermesi gerektiğini savunuyor ve eşit evlilik talebinin “yalnızca şehirli elitist görüşleri yansıttığı”nı ileri sürüyor.

“Transların aile kurması cinsiyet kimliklerinden ötürü engelleniyor; bu cinsiyete dayalı ayrımcılıktır”

Bugüne dek eşit evliliği talep eden aktivistlerin avukatlarının savunmalarıysa oldukça etkili.

Eşit evlilik hakkı için mahkemeye dilekçe sunan Dr. Akkai Padmashali’yi savunan Kothari, “Peki aile hakkı ne anlama geliyor. Evlenme hakkı temel bir haktır, tanınması gereken bir aileyi ortaya çıkarır. Bir aile ne işe yarar? Ailelerimiz bize sadece sevgi ve ilgi göstermiyor, aynı zamanda psikolojik ve ekonomik destek de veriyor. Ailelerimizin tanınmasını isteme hakkımız olamaz mı? Mevcut yasa şu anda sadece kadın ve erkeğe odaklanarak evliliği yorumluyor transların aile kurma hakkı cinsiyet kimliklerinden ötürü engelleniyor ki bu da cinsiyete dayalı ayrımcılıktır.”

“Çoğunluk, azınlık haklarına karar veremez”

Eşit evlilik hakkı için konuşanlardan biri de Geeta Luthra. Luthra, “Evlilik durağan bir kavram değil. LGBT+ topluluğunu bir azınlık olarak kabul ediyorsunuz. Çoğunluk, azınlık haklarına karar veremez. Bilindiği üzere tarihte kadınlara oy hakkı verilmiyordu bu da cinsiyete dayalı ayrımcılıktır. Ayrımcılık yapmayın.”

“Hindistan parlamentosunda LGBT haklarına dair beş yıldır olumlu tek bir gelişme yok”

Avukat Jayna Kothari de “Bizim talebimiz, sadece aynı cinsiyetten çiftler için değil, herkes için evlilik eşitliğidir” diyerek yasanın genişletilmesi gerektiğini savundu.

Eşit evlilik hakkı için söz alan Anand Grover, yasanın parlamentodan çıkması gerektiğini ileri süren hükümete yanıt verdi: “Bu konuda yasa çıkarmanın parlamentonun işi olduğuna dair tartışmalar var. Kayıtlara geçelim Hindistan parlamentosunda LGBT haklarına dair beş yıldır olumlu tek bir gelişme yok.”


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam