17/10/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Hindistan Yüksek Mahkemesi eşit evlilik karşıtlığını savunan hükümetin itirazını reddetti ancak hükümetin tavsiyesini dinleyerek kararı Meclis’e bıraktı.

Hindistan Yüksek Mahkemesi topu taca attı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hindistan Yüksek Mahkemesi eşit evliliğin yasalaşması için görülen davayı karara bağladı

Mahkeme, eşit evlilik karşıtlığını savunan hükümetin itirazını reddetti ancak hükümetin tavsiyesini dinleyerek kararı Meclis’e bıraktı. 

Bu karar LGBTİ+ aktivistlerinin istemediği bir sonuç çünkü aktivistler Meclis’te LGBTİ+ haklarını destekleyen kararların alınmadığını söylüyor.

“Queer çiftlere yasal koruma sağlanmalı”

Hindistan Yüksek Mahkemesi’nin Nisan ve Mayıs aylarında tarafları dinleyerek yürüttüğü duruşmalar 11 Mayıs’ta sona ermişti. Aradan geçen beş ayın ardından bugün açıklanana kararda beş yargıçtan üçü, konunun parlamento tarafından karara bağlanması gerektiğini belirtti.

Baş Yargıç Dhananjaya Yeshwant Chandrachud, “Mahkeme, adli inceleme yetkisini kullanırken, özellikle politikayı etkileyen ve yasama alanına giren konulardan uzak durmalı” dedi ve hükümetin queer çiftlere bazı yasal korumalar sağlaması gerektiğini söyledi ve heteroseksüel çiftlere tanınan sosyal yardım ve hizmetlerin LGBTİ+’lara verilmemesini eşitsizlik olarak tanımladı.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam