23/05/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Hindistan Yüksek Mahkemesi, eşit evliliğin yasalaşması için görülen davada 11 Mayıs’a dek tarafları dinledi. Mahkemenin kararını ne zaman açıklayacağı belli değil.

Hindistan eşit evlilik için karar bekliyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Hindistan, Mumbai'deki ilk LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'nden, 2019

Hindistan Yüksek Mahkemesi eşit evliliğin yasalaşması için görülen davada tarafları dinlemeye 11 Mayıs’ta sonlandırdı.

Kamu yararına canlı yayımlanan davanın beş yargıçlı duruşmasında hem LGBTİ+ aktivistleri hem de eşit evlilik hakkına karşı olanları dinlendi.

Bu davada Hindistan hükümeti eşit evlilik karşıtları arasında yer almakla yetinmedi, kararı Yüksek Mahkeme’nin değil Meclis’in vermesi gerektiğini ileri sürdü. LGBTİ+ aktivistlerse Hindistan Meclisi’nde LGBTİ+ haklarını destekleyen kararların alınmadığını söylüyor.

“Tekerleği yeniden icat etmemize gerek yok, heteroseksüellerle aynı haklara sahibiz”

Eşit evliliği kararlaştıracak Yüksek Mahkeme 2009’da eşcinselliği kriminalize eden Hindistan Ceza Kanunu'nun 377. Maddesini iptal etmiş 2018’te de Anayasa Mahkemesi sömürge döneminden kalan bu yasayı kaldırmıştı.

18 Nisan’da başlayan oturumlarda eşit evliliği savunan avukat Mukul Rohtagi şöyle dedi: “Biz de insanız ve kanunen toplumda heteroseksüellerle aynı haklara sahibiz; tekerleği yeniden icat etmemize gerek yok. Tek engel Ceza Kanunu’nun 377 maddesiydi ve bu madde de ortadan kalktı.”

Mahkemenin kararını ne zaman açıklayacağı henüz belli değil.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam