23/07/2018 | Yazar: Kaos GL
Mahkeme; eşcinsel ilişkiyi yasaklayan 1861’den kalma yasanın LGBTİ’lerin hayatlarını nasıl etkilediğini dinleyecek.

Hindistan Yüksek Mahkemesi eşcinsellik üzerine tarihi bir duruşmaya başladı. Mahkeme; eşcinsel ilişkiyi yasaklayan 1861’den kalma yasanın LGBTİ’lerin hayatlarını nasıl etkilediğini dinleyecek.
Yeni Delhi Onur Yürüyüşü, 12 Kasım 2017, Fotoğraf: Sajjad Hussain/AFP/Getty Images
Hindistan Yüksek Mahkemesi, İngiliz sömürgeciliğinden kalma homofobik yasa maddesi hakkında karar verecek.
Mahkeme, eşcinsel ilişkiyi ömür boyu hapis ile cezalandıran 1861 yılından kalma yasayı görüşecek. Yasa, “doğaya aykırı cinsel ilişki” ifadesi ile LGBTİ’leri cezalandırmak için kullanılıyor.
Bölgesel mahkeme kaldırdı, yüksek mahkeme geri getirdi
Delhi’deki bölgesel yüksek mahkeme 2009’da yasanın insan haklarına zarar verdiğine hükmederek eşcinsel ilişkiyi yasallaştırmıştı. Ancak 2013’te Yüksek Mahkeme, bölgesel mahkemenin hükmünü bozdu.
Şubat 2016’da yüksek mahkeme hükmünü tekrar gözden geçireceğini söyledi. Duruşmada ülkede ünlü bir şef, otel işletmecisi ve dans sanatçısı da konuşacak. LGBTİ+ aktivistleri yüksek mahkemenin duruşma sonrasında eşcinsel ilişkiyi yasallaştıracağına dair umutlu.
Yasanın değişmesi için “doğru an”
Yeni Delhi’de HIV/AIDS alanında çalışan sivil toplum kuruluşu Naz Foundation kurucularından Anjali Gopalan, Guardian’a şu anın eşcinsel ilişki üzerindeki yasağı kaldırmak için “doğru an” olduğunu söylüyor. Anjali ayrıca 2001 yılında, yasaya karşı ilk dilekçeyi veren kişi.
“İvmemiz bu an için birikti. Hayatın tüm alanındaki insanlardan bir dizi dilekçe topladık. Bireysel olarak tanıklıkta bulunan ünlülerimiz var” diyor Gopalan.
“O zaman mahkemenin onay politikalarına göre önemli bir hükmümüz olur. Ve yıllardan sonra bir değişiklik görürüz, daha fazla insan gelip fikrini söyler. Kapılar önceden olduğu gibi açıldı ve şimdi de onu öylece kapayamazsınız”
“Değişim durdurulamaz”
Bir diğer LGBTİ+ hakları aktivisti Row Kavi, Guardian’a değişimin “durdurulamaz” olduğunu söylüyor. Yüksek mahkemenin 2009’da yasayı tersine çevirmesinin etkilerini şöyle açıklıyor:
“Ailelerden telefonlar aldık. Çocuklarının başına ne geleceği hakkında endişelilerdi. Şirketlerdeki insan kaynakları yöneticilerinden telefonlar aldık. Açılan çalışanlar için gelebilecek olan polislerin onları tutuklanma ihtimalleri olup olmadığını soruyorlardı.”
*PinkNews’tan çeviren: Mehmet Demiryay
Etiketler: yaşam, dünyadan