06/02/2017 | Yazar:

Mumbai’de 15 bin kişi Ceza Kanunu’nda eşcinselliği suç olarak düzenleyen maddenin kaldırılması için yürüdü.

Hindistan’da Onur Yürüyüşü: Eşcinsellik suç değildir! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mumbai’de 15 bin kişi Ceza Kanunu’nda eşcinselliği suç olarak düzenleyen maddenin kaldırılması için yürüdü.

Queer Azaadi Mumbai, Hindistan’ın en büyük Onur Yürüyüşü’nü 28 Ocak günü düzenledi. Hindistan'ın Maharaştra eyaletinin başkenti Mumbai’de Onur Yürüyüşünü kutlamak için 15 bin kişi sokaklardaydı. Yürüyüş, August Kranti Maidan parkında başlayıp Kennedy Köprüsünde son buldu. 1 km’lik yürüyüş sırasında polis katılımcıların güvenliğini sağladı.

“Değişikliği görmek umut verici”

Gökkuşağı bayrakları ve pankartlara eşlik eden müzisyenlerin şarkıları, sokakları neşelendirdi. Katılımcılardan biri The Hindu gazetesine yürüyüşü şöyle anlattı:

“Ortam çok renkliydi ve yürüyüş çok iyi organize edilmişti. Mumbai ve Hindistan’da birçok insanın LGBTQ topluluğunu desteklediğini görmek mükemmeldi. Hindistan’daki bu somut değişikliği görmek ilham vericiydi.”

Aileler de LGBTİ çocuklarını desteklemek için yürüyüşe katıldı. Kızıyla beraber gelen bir anne hislerini şöyle anlattı:

“Bu kadar insanın aynı amaç uğruna bir araya gelmesi ve bu konuya açık olmaları beni iyi hissettirdi. Burada olduğum için gerçekten çok iyi hissediyorum.”

Hindistan’da eşcinsellik hâlâ suç!

Mumbai, Yeni Delhi ile birlikte 2008’den itibaren Onur yürüyüşü düzenleyen ilk kent olma özelliği taşıyor. Katılımcıların ve LGBT derneklerinin başlıca talebi, eşcinselliği “suç” olarak düzenleyen Hindistan Ceza Kanunu’nun 377. bölümünün kaldırılması.

Ülkenin İngiliz sömürgesi olduğu zamanlardan kalma yasa, “gayri tabii” olarak adlandırdığı yetişkinler arasında rızaya dayalı eşcinsel ilişkiler için 10 yıl hapis cezası öngörüyor.

2009 yılında Delhi Yüksek Mahkemesi, eşcinsel ilişki yasağının temel hakları ihlal ettiğinin altını çizerek “Fasıl 377”yi iptal etti. Karar, ülkedeki aktivistleri eşcinsellere yönelik ayrımcılık ve şiddetle mücadele etme konusunda yüreklendirdi.

Ancak 2013 yılında Yargıtay bu hükmü iptal ederek yasanın mahkemelerde değil, parlamentoda iptal edilmesi gerektiğini ifade etti.

Yargıtay'ın Şubat 2016’da yaptığı açıklamada, 2013 yılındaki hükmün bir yargı kürsüsü tarafından gözden geçirileceği belirtildi.

Eşcinsel hakları aktivistleri 10 yıla kadar hapis cezası öngören yasanın polis tarafından eşcinselleri taciz ve tehdit etmek için kullanıldığını söylüyor.

İlgili haber:

Hindistan’da Yargıtay eşcinsellik “suçunu” inceleyecek


Etiketler: yaşam, dünyadan
2024