07/04/2020 | Yazar: Yücel Tekin

HIV enfeksiyonunu önleme konusundaki önemli araştırmacılardan Gita Ramjee, SARS-CoV-2 enfeksiyonu ile ilişkili komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetti.

HIV araştırmacısı Gita Ramjee, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HIV Aşı ve Önleme Deneme Ağları (HVTN), bilim kadını, doktor ve HIV araştırmaları yürütücüsü Gita Ramjee’in, SARS-CoV-2 enfeksiyonu ile ilişkili komplikasyonlara yenik düştüğünü duyurdu. Ramjee’nin HIV enfeksiyonunu önleme konusundaki kapsamlı doktora çalışması ve HIV Aşı ve Önleme Deneme Ağları (HVTN ve HPTN) alanlarında çok sayıda çalışması bulunmaktaydı.

HIV çalışmalarında pek çok meslektaşının yetişmesine katkıda bulunmuş ünlü doktor, sahada yaptığı çalışmalardan elde edilen birikimlerle pek çok kişinin yetişmesinde ve aynı zamanda HIV’le mücadele eden pek çok insanın yaşamını kurtulmasında değerli çalışmaları olan bir bilim insanıydı.

Gita, kariyerine, doktorasını Birleşik Krallık'taki Sunderland Üniversitesi'nde (İngiltere) aldıktan sonra başladı. Bilimsel çalışmalarında önemli bir durak olarak, Güney Afrika'da salgının merkezinde çalıştı ve burada liman şehri Durban ile Johannesburg'daki ticaret başkenti arasındaki kamyon taşımacılığı yolunda çalışan bir grup seks işçisiyle HIV'in önlenmesi için vajinal mikrobisidler üzerine bir proje yürüttü.

Yeni HIV önleme yöntemleri bulma konusundaki çalışmaları nedeniyle Avrupa Kalkınma Klinik Araştırmaları Ortaklığı tarafından Avrupa “Olağanüstü Kadın Bilim İnsanı” ödülüne değer görüldü.  

Dr. Gita Ramjee çalışmalarına bakışını özetlerken “Kadınların başlattığı HIV önleme çalışmalarına duyulan güçlü ihtiyacı ve kadınların yaşamlarını etkileyen sosyo-davranışsal ve kültürel faktörleri öğrendim. Zamanımı HIV önleme yöntemlerini araştırmaya adadım” diyordu.

Gita bu konudaki çalışmalarını ve görevini, HVTN ve HPTN için kritik bir araştırmacı olarak sürdürdü.    

Gita, kariyerinin son 18 yılını Güney Afrika Tıbbi Araştırma Konseyi (SAMRC) HIV Önleme Araştırma Birimi'nin direktörü ve baş bilim insanı olarak geçirdi. Aynı zamanda Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu, Epidemiyoloji ve Nüfus Sağlığı Bölümü'nde fahri profesör ve Washington Üniversitesi, Seattle, Halk Sağlığı Okulu, Küresel Sağlık Bölümü'nde klinik profesörüydü.

HVTN ortak PI ve SAMRC Başkanı ve CEO'su, Dr. Glenda Gray yayınladığı açıklamada, “HIV önleme araştırması ve HVTN'ye bağlılığı, eleştirel düşüncesi ve işbirlikçi bilim insanlarımıza kalıcı bağlılığı ile kalıcı bir iz bıraktı. HIV'in Güney Afrika toplumu üzerindeki etkisini azaltma sebebi konusunda son derece kararlı bir iş arkadaşıydı” diyerek bahsetti Gita’dan.

Gita, Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüleri ve AIDS'in HIV önleme ağları bölümü klinik çalışmalarında, erken faz çalışmalarından geç faz etkinlik çalışmalarına kadar birçok çalışma araştırması ve birimin direktörüydü. Topikal ve sistemik ürünlerin HIV'in önlenmesindeki rolüne ilişkin bakış açısına önemli katkılarda bulundu ve yine son zamanlarda HVTN ve HPTN'deki aktif ve pasif aşılama programlarına önemli bir katkıda bulunmaktaydı.

Kaynak: http://www.hvtn.org


Etiketler: insan hakları, yaşam, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam