16/05/2023 | Yazar: Kaos GL

Pozitif-iz Derneği ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliğinde yürütülen “Sağlık Öğrencilerinde HIV Farkındalığı Geliştirme Projesi”, “HIV Beni Neden İlgilendirir?” paneliyle tamamlandı.

“HIV Beni Neden İlgilendirir?” paneli nasıl geçti? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pozitif-iz Derneği ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliğinde yürütülen “Sağlık Öğrencilerinde HIV Farkındalığı Geliştirme Projesi” tamamlandı.

Proje kapsamında 6-7 Mayıs tarihlerinde Karşıyaka Çatı Bostanlı’da gerçekleştirilen Eğitici Eğitimi’ne 24 öğrenci katıldı. Sağlık fakültelerinde okuyan öğrenciler iki gün boyunca; HIV’in ilk çıkışından başlayarak, aktivizm geçmişi, tıbbi boyutu, haklar bağlamında hukuki yönleri, doğru terminolojisi, savunuculuk ve kampanya hazırlama gibi konularda yoğun bir atölye programı geçirdi.

Projenin ikinci basamağı olan “HIV Beni Neden İlgilendirir?” paneli ise 9 Mayıs Salı günü, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Hastanesi’nde 50’ye yakın öğrencinin katılımı ile gerçekleşti.

Doç. Dr. Asya Banu Babaoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı panelde, Dr. Öğr. Üy. Salih Atakan Nemli ve Pozitif-iz Derneği üyesi Çiğdem Şimşek konuşmacı oldu.

Açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Asya Banu Babaoğlu, HIV ile yaşayan kişilerin özellikle sağlık sektöründe ayrımcılığa maruz kaldığını, sağlık çalışanları arasında hala birçok doğru bilinen yanlışın olduğunu belirterek, özellikle sağlık alanında okuyan öğrencilerin konuya hakim olmalarının önemine dikkat çekti.

Dr. Babaoğlu, Çiğdem Şimşek’i tanıtarak sunumunu yapmak üzere sahneye davet etti. Şimşek, konuşmasına Pozitif-iz Derneği’ni ve çalışmalarını anlatarak başladı. Ardından HIV ile yaşayanların yanlış bilgi ve önyargılar nedeniyle maruz bırakıldıkları damgalanma ve ayrımcılıklara değindi. Anti retroviral (ARV) tedaviler sayesinde HIV pozitiflerin herkes gibi bir yaşam sürdüğünün ve ‘Belirlenemeyen=Bulaşmayan’ (B=B) biliminin altını çizdi. HIV terminolojisi, şiddetsiz anlatım ve olumlu görselleştirmenin öneminden bahsederek sözlerini tamamladı.

Öğr. Gör. Sahih Atakan Nemli ise, dinleyicilere HIV’in özellikle sağlık profesyonellerini neden yakından ilgilendirdiğini aktardı. Hem mesleki hem de özel yaşamlarında işlerine yarayacak önemli bilgiler verdi.

Dr. Nemli sunumunda; HIV ve AIDS’in önemi, klinik şekilleri, tanısı, bulaş ve korunma yolları gibi tıbbi boyutunun yanı sıra doğru bildiğimiz bazı yanlışlar konusunda bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Ülkemizde yıllık yeni tanı olgu sayılarının her geçen yıl hızla arttığını, bu yönüyle dünyanın diğer bölgeleriyle negatif ayrıştığını belirtti. Ülkemizde HIV pandemisinin kontrol altına alınması için tanı ve test sayılarının arttırılması, bunun için HIV farkındalığının başta sağlık çalışanlarında olmak üzere, anahtar popülasyonda ve toplumun genelinde arttırılması gerektiğini vurguladı.

Panel, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanması ile son buldu. 


Etiketler: yaşam, çalışma hayatı, eğitim, sağlık, hiv
İstihdam