06/12/2020 | Yazar: Kaos GL

“Hayatımın bir parçası. Çok etkilemiyor beni. Olumsuz etkileyen daha çok ikinci kişi olduğunda oluyor.”

“HIV benim çoğu zaman unuttuğum bir şey, sorun yaşadığım alanlar olmasa dert etmem” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Dilruba Karalp

“Arkadaşlarımdan destek alıyorum. HIV benim çoğu zaman unuttuğum bir şey. Büyük bir kimlik olarak almıyorum kendime. Günde bir kez hatırladığım, içtiğim ve unuttuğum bir şey. Bazen hapın ne hapı olduğunu bile silmiş oluyorum kafamdan. Aslında böyle yaşamak istiyorum ama bazen buna engel olunuyor işte. Sorun yaşadığım alanlar olmasa, ifade edemediğim alanlar olmasa çok da dert etmem. Sağlık boyutunda beni hiç etkilemiyor. Bir tane ilaç, altı ayda bir kontrol. Ama karşılaşmalar ve fobiklik beni rahatsız ediyor. Hayatımın bir parçası. Çok etkilemiyor beni. Olumsuz etkileyen daha çok ikinci kişi olduğunda oluyor. HIV’e dair böyle çalışmaları çok değerli buluyorum. Öznelerle yapılan çalışmaları değerli buluyorum. Artık biraz biz konuşalım. Kendine dönmek ve kendi sürecini yeniden hatırlamak güzel. Öyle yalnız bir yerden, böyle güçlü bir evreye evriliyorsun. Bu çok güzel.”

Bu cümleler Kaos GL ve 17 Mayıs Derneklerinin, HIV’le Yaşayan LGBTİ+’ların İnsan Hakları Raporu’ndan. Defne Güzel’in hazırladığı rapor, HIV’le yaşayan LGBTİ+’lara mikrofon uzatıyor ve onların deneyimlerini bir araya getiriyor.

hiv-benim-cogu-zaman-unuttugum-bir-sey-sorun-yasadigim-alanlar-olmasa-dert-etmem-1

Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan rapor için HIV’le yaşayan on LGBTİ+ kişi ile derinlemesine görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerden alıntılarla zenginleştirilen rapor, “Tanı öncesi HIV bilgisi”, “HIV ile tanışma”, “Sağlık sisteminin ve sosyal güvenlik sisteminin yanıtı”, “HIV’in kurumsal ve politik boyutu”, “HIV’in toplumsal boyutu” ve Av. Kerem Dikmen’in mevzuat araştırması ile oluşturulan “HIV’in hukuki boyutu” bölümlerinden oluşuyor.

Rapora ulaşmak için tıklayın.

 


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam