11/03/2020 | Yazar: Kaos GL

Kırmızı Kurdele İstanbul’dan bilgi notu: HIV ile Yaşayan Bireylerin Yeni Tip Koronavirüs Hakkında Bilmesi Gerekenler

HIV ile yaşamak ve yeni tip koronavirüs Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kırmızı Kurdele İstanbul, yayınladığı “HIV ile Yaşayan Bireylerin Yeni Tip Koronavirüs Hakkında Bilmesi Gerekenler” makalesiyle HIV ile yaşayan kişiler, yeni tıp koronavirüs ve HIV ilaçları ile koronavirüs arasındaki ilişkiyi açıkladı.

Kırmızı Kurdele İstanbul ekibinin hazırladığı ve Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu’nun gözden geçirerek onayladığı metinde madde madde koronavirüs hakkında bilinmesi gerekenler anlatılıyor.

Yazı, koronavirüse dair medyanın yaklaşımı ile başlıyor:

“Bilindiği üzere, salgının başladığı 80’lerden beri HIV, dünya genelinde ana akım medyanın gözdesi olmuş, bu sayede de doğru bilinen yanlışlarla dolu bir tarihi olan HIV’in yeri son günlerde, yine doğru bilinen yanlışlarla dolu yeni gözdesine bıraktı. Kendisine yeni bir medyatik “hastalık” arayan ana akım medya, her gün hem TV kanallarında hem de sosyal medya aracılığıyla “son dakika” haberi olarak sunduğu korku dolu yeni bulaşı ve ölüm vakalarıyla, nerdeyse 2 aydır gündemi meşgul etmekte ve vakaların görüldüğü ülkelerde panik havası oluşmasına neden olmaktadır.”

Yazının “Peki HIV ile Yaşayan Bireyler İçin Durum Nedir?” başlıklı bölümünde ise şu ifadeler yer alıyor:

“Genel görüşe göre, bağışıklık sisteminde sorun olan bireylerin COVID-19 ile enfekte olmalarıyla sürdürecekleri mücadele, genel nüfusa göre daha zorlu olacaktır. Buna, ilaç tedavisi almayan ve başığıklığını henüz tedavi ile desteklememiş bireyler, CD4 sayısı düşük olanlar (bahsettiğimiz düşüklük 200 ve altı), ve henüz HIV ile yaşadığını bilmeden bir de COVID-19 ile enfekte olmuş bireyler de dahildir.

“Ancak yukarıdaki açıklamadan da kolaylıkla anlaşılacağı üzere, eğer siz düzenli ilaç tedavisi ile viral yükünüzü sürekli belirlenemeyen seviyede tutan, yani Belirlenemeyen = Bulaştırmayan kuralına uyan, ve bir de üzerine kişisel hijyeninize dikkat eden HIV ile yaşayan bir bireyseniz, korkmanızı gerektirecek bir durum söz konusu olmayacaktır.

“Yani düzenli HIV ilaçlarımızı kullanmaya ve yukarıda belirttiğimiz korunma ve önleme yöntemlerine dikkat etmeye devam!

“Fakat unutmayalım ki, 50 yaş üstü bir HIV ile yaşayan bireyseniz, mevcut kronik hastalığınız olan HIV nedeniyle ve varsa diğer kronik hastalıklarınız nedeniyle, genel risk kategorisinin içerisine girmektesiniz. 70 yaş ve üzerinde iseniz altta yatan başka bir hastalığınız olmasa da risk artmaktadır. Dolayısıyla, eğer 50 yaş üstü HIV ile yaşayan bir bireyseniz, normal önlemlere ek olarak biraz daha yüksek derece önlemler alabilirsiniz. Mesela yanınızda sürekli el dezenfektanı taşıyarak özellikle ellerinizi sık sık dezenfekte edebilir ve kalabalık ortamlara girmekten uzak durabilirsiniz. Ve eğer kendinizde herhangi bir belirti görüyorsanız, mutlaka hızlı bir şekilde HIV tedavi takibinizin yapan hastaneye başvurarak, tıbbi destek alabilirsiniz.”

Yazının tamamına şuradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: yaşam, sağlık
nefret