25/03/2008 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL, 3.

HKB hakkında bilmek istedikleriniz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL, 3. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma için hazırlıklarını tamamlamak üzere. Bu sene 12–19 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da düzenlenecek Buluşma hakkında bilmek istediğiniz her şey…

Homofobi Karşıtı Buluşma nedir?
Kaos GL tarafından organize edilen ve her yıl 17 Mayıs haftasında Ankara’da yapılan uluslararası katılımlı forum.

Homofobi Karşıtı Buluşma ilk kez 2006 yılında yapıldı. 2007’de 17-20 Mayıs tarihlerinde yapılan Buluşma, bu yıl 12-19 Mayıs 2008 tarihlerinde yapılacak.

Neden 17 Mayıs?
17 Mayıs, Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günüdür.

Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günü cinsiyet kimliği veya cinsel yönelimlerle ilgili tüm fiziksel, ahlaki veya sembolik şiddetlere karşı eylem ve karşı durma günüdür. İnsanların eşitliği için mücadele eden tüm girişimlere ilham ve destek vererek, hepsiyle koordinasyon içinde olmayı amaçlamaktadır.

Neden Anti-Homofobi?
Cinsel yönelimimiz ve cinsiyet kimliğimizden dolayı ayrımcılığa maruz bırakılıyoruz. Hayatın her alanında homofobik tutum ve davranışlarla karşı karşıya kalıyoruz. Homofobiye karşı duramadığımızda, kaygılarımızı ve öfkemizi içimizde büyütüp kendimize ve kendimiz gibi olanlara yöneltiyoruz. Oysa bu, ihtiyacımız olan en son şey olsa gerek!

Homofobi probleminin sadece Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel (LGBT) bireylerin değil aynı zamanda heteroseksüel kadın ve erkeklerin de meselesi olduğu gerçeğinin bilince çıkarılmasını istiyoruz.

Neden Buluşma?
2006 senesinden beri Ankara’da, Kaos GL Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma, Türkiye’de LGBT bireylere yönelik ayrımcılığın tartışılmasına ve görünürlüğünün sağlanmasına zemin yaratmayı amaçlamaktadır.

Buluşma ile LGBT bireylerin ve heteroseksüellerin birlikte özgürleşeceği bir dünyaya dair düşüncelerimizi paylaşmak ve tartışmak istiyoruz. Sorunlarımıza çözüm yolları arıyoruz. Bulduğumuz çözüm yollarını paylaşmak ve gerektiğinde birlikte müdahale edebilmenin maddi ve manevi olanaklarını yaratmak istiyoruz. Tüm bunları yüz yüze ve birlikte yapmak istiyoruz.

Yeni insanlarla tanışmak, dertleşmek, sohbet etmek, kaygılarımızı azaltmak, rahatlamak istiyoruz.

Ne suç, ne günah, ne hastalık; yaşasın eşcinsel aşk!

Neden Uluslararası?
Homofobinin küresel bir mesele olduğunu biliyoruz. Bu gerçekten hareketle Ortadoğu, Balkanlar, Avrupa ve Dünyanın her bölgesindeki LGBT bireylerin homofobiye karşı mücadele deneyimlerini öğrenmek ve paylaşmak istiyoruz.

Homofobiye karşı mücadelede küresel dayanışma ağları oluşturmak istiyoruz.

Ev sahibi kim?
Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşmanın ev sahipliğini Kaos GL yapıyor.

Kaos GL, LGBT hakları için mücadele eden bir örgüttür. 90’lı yılların başından beri çalışmalarını Ankara’da yürüten örgüt, 2005 senesinde yasal bir derneğe dönüşerek “Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği” adını aldı.

1994 senesinden beri aralıksız çıkan ve tüm Türkiye’ye dağıtılan “Kaos GL Dergisi”ni çıkaran örgüt, derginin yasallaşmasının ardından 2000 yılında Türkiye’nin ilk LGBT kültür merkezi ve kütüphanesini kurdu.

Kaos GL, LGBT bireylerin insan haklarının görünürlüğünü sağlamak için kadın örgütlerinden insan hakları örgütlerine ulusal ve uluslararası pek çok kurum ve kuruluşla ortak çalışmalar yürütmektedir.
Kaos GL, Türkiye’nin farklı şehirlerinde LGBT bireylerin kendi örgütlerini oluşturabilmeleri için dayanışma göstermektedir.

2008 Buluşmasının “Danışma Kurulu” hangi isimlerden oluşuyor?
Aksu Bora (Feminist), Kürşad Kahramanoğlu (Gazeteci, İnsan Hakları Savunucusu), Melek Göregenli (Sosyal Psikolog), Murat Çelikkan (Gazeteci, İnsan Hakları Savunucusu), Nazik Işık (Sosyal Politikacı), Pınar İlkkaracan (Kadının İnsan Hakları Savunucusu), Şahika Yüksel (Psikiyatr), Tuğrul Eryılmaz (Gazeteci)

Buluşmaya kimler katılabilir?
Buluşmaya, LGBT bireylerin sorunlarını ve homofobiyi tartışıp birlikte özgürleşmek isteyen herkes katılabilir.

Homofobi Karşıtı Buluşmaya veya buluşma kapsamındaki etkinliklerden herhangi birine katılmak için Kaos GL’li veya herhangi bir LGBT gruba üye olmanız gerekmez. Eşcinsel olmanız da gerekmez. LGBT grupların politikalarına katılmıyor da olabilirsiniz, yine de istediğiniz toplantıya katılıp tartışmaları dinleyebilir ve / veya fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu yılki Buluşma’ya kimler katılıyor?
Türkiye’nin her yerinden LGBT bireyler, dernek ve oluşumlarla birlikte her yıl olduğu gibi yine yurt içinden ve yurtdışından akademisyenler, kadın örgütlerinden temsilciler, hukukçular, gazeteciler, sanatçılar, yazarlar, sivil toplum temsilcileri ile politikacılar katılıyor.

Michael Cashman (AB Parlamenteri), Anja Meulenbelt (Hollandalı yazar), Mithat Sancar (Hukukçu), Yakın Ertürk (BM Kadına Yönelik Şiddet Özel Rapotörü), Kürşad Kahramanoğlu (Eski ILGA Genel Sekreteri), Oral Çalışlar (Gazeteci), Hülya Gülbahar (Avukat), Oya Aydın (Avukat), Serpil Sancar (Akademisyen), Yıldız Tokman, Selma Acuner (AB uzmanı), Melek Göregenli (Sosyal Psikolog), Selçuk Candasayar (Psikiyatr), Pınar İlkkaracan (Kadının İnsan Hakları Savunucusu), Özlem Altıparmak (Avukat), Aksu Bora (Feminist), Kerem Altıparmak (AÜ SBF İnsan Hakları Merkezi Başkanı), Şevki Sözen (Prof. Dr. Adli Tıp), Juliano Cano Nieto (Araştırmacı, Human Rights Watch, ABD), Senem Doğanoğlu (Avukat), Ayşe Gül Altınay (Akademisyen), Jenny Sudén (Akademisyen, İsveç), Hande Öğüt (Eleştirmen), Rebecca Sevilla (Education International, Belçika), Diego Mellado (Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu), Aija Salo (ILGA-Europe), Murat Çelikkan (Gazeteci, İnsan Hakları Savunucusu), Yıldırım Türker (Gazeteci, Yazar), Murathan Mungan (Şair-Yazar)…

Bu yılın ana teması ne?
Bu sene 12-19 Mayıs 2008 tarihleri arasında Ankara’da yapılacak Buluşma’nın teması “İnsan Hakları ve Ayrımcılık” olarak belirlenmiştir.

2008 Buluşması’ndan bazı başlıklar ise “Hollandalı Yazar Anja Meulenbelt ile Söyleşi”, “Feminist Forumu”, “Toplumsal Cinsiyet ve Kadının İnsan Hakları”, “Uluslararası Mekanizmalar ve Türkiye’de İnsan Hakları Süreci”, “Milliyetçilik, Nefret Salgını ve Homofobi”, “İnsan Hakları Kavramı ve Toplumsal Cinsiyet”, “LGBT Bireylere Yönelik Şiddet ve Ayrımcılık”, “Sivil Anayasa Sürecinde Eşcinsellerin Talepleri”, “AB Sürecinde İnsan Hakları”, “Lezbiyen ve Biseksüel Kadınlar Forumu”, “Transfobiye Karşı Forum”.

Toplantılar nasıl olacak?
Buluşmada, özel formatlı aktiviteler haricinde her oturuma/foruma 1,5 saat ayrılıyor. Toplantılar ilan edilen saatlerde başlıyor ve bitiyor. Sunuş konuşmalarını takiben salonda yer alan herkesin katılabileceği bir tartışma oluyor. Bazı oturumlarda/forumlarda, konuşmacıların yanı sıra bir de moderatör/kolaylaştırıcı bulunabilir.

Önceki buluşmalarda hangi forum ve aktiviteler oldu?
Film gösterimleri, sergi, parti, sanat-edebiyat söyleşileri ve atölyelerin yanı sıra “Medya-İletişim Forumu”, “Ruh Sağlığı Çalışmalarında ve Uygulamalarında Homofobi”, “Queer Forum”, “Homofobiye Karşı Mücadelede Uluslararası Deneyimler”, “Lezbiyen ve Biseksüel Kadınlar Forumu”, “Yerel Gey-Lezbiyen Forumu”, “Transfobiye Karşı Forum”, “Feminist Forum”, “Homofobiye Karşı Video”, “LGBT Medya Forumu”, “Homofobiye Karşı Kampus Forumları”, “Homofobi Kıskacındaki Beden: Erkeklik-Kadınlık” gibi başlıklar altında forumlar yapıldı.

Kampüs Buluşmaları nedir?
“Homofobiye Karşı Kampus Forumu” adı altında Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu, Hacettepe Üniversitesi Beytepe kampüslerinde Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında yapılan kampüs etkinlikleri.

Hangi ülkelerden katılım olacak?
2006 ve 2007 buluşmalarına Norveç, Hollanda, İngiltere, Danimarka, İsviçre, Kanada, Makedonya, ABD, İsveç, Almanya, İtalya, Fransa, Polonya ve Sırbistan’dan hukukçu, politikacı, akademisyen, gazeteci, LGBT aktivistler Homofobi Karşıtı Buluşma’ya katıldılar.
2008 yılının Buluşma’sına ise Yunanistan, İsveç, Norveç, Almanya, ABD, Hollanda, Belçika ve İngiltere’den katılımcılar bekliyoruz.

Buluşmaya katılım ücretli mi?
Buluşmaya katılmak ücretli değildir. Tüm söyleşiler, konferanslar, film gösterimleri, forumlara ücretsi katılabilir, dinleyebilir, izleyebilir ve tartışmalara dâhil olabilirsiniz.
Bazı parti ve atölyeler ücretli olabilir ve ücretli etkinlikler önceden ilan edilir.

Homofobiye Karşı Yürüyüş nedir?
Homofobiye Karşı Buluşma haftasında, salon ve kampüs etkinlikleri haricinde bu yıl ilk kez yapılacak açık hava etkinliğidir. Yürüyüş, her yıl 17 Mayıs haftasında Buluşma kapsamında yapılacak.

Nerde kalabilirim?
Buluşmayı izlemek için Ankara dışından gelecekseniz, Buluşma boyunca, Kaos GL gönüllüleri sizi misafir edebilirler. Eğer otelde kalmak isterseniz, size yardımcı olması için, birlikte çalıştığımız bir organizasyona yönlendirebiliriz.

Buluşmayı nasıl finanse ediyorsunuz?
Buluşma aktivitelerinin bir kısmını Kaos GL Derneği olarak gönüllülerin ve bazı sivil toplum kuruluşlarının dayanışması ile karşılıyoruz. Mali giderlerin önemli bir bölümü için çeşitli kurumlardan destek bulmaya çalışıyoruz. 2008 Buluşması için finansal destek arayışlarımız sürüyor.

Homofobi Karşıtı Buluşma 2008’in tarihleri ne?
Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma bu yıl 12-19 Mayıs tarihlerinde düzenleniyor.

12 Mayıs Pazartesi, Buluşma Basın Toplantısı

13 Mayıs Salı, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü

14 Mayıs Çarşamba, Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüdü

15 Mayıs Perşembe, ODTU Kampüsü

16–19 Mayıs Cuma-Pazartesi, Ekin Sanat Merkezi

Organizasyonda görev alabilir miyim?
Elbette! Uluslararası Homofobi Kaşıtı Buluşma’nın organizasyonunun ve gerçekleştirilmesinin her aşamasına katılmanızı bekliyoruz. Önerilerinizi paylaşabilir ve / veya doğrudan sorumluluk alabilir, katkıda bulunabilirsiniz.

Önerilerinizi bekliyoruz:
Buluşma’nın her aşamasına dair önerilerinizi ve katkılarınızı bizimle paylaşın.
Organizasyon, konular, konuşmacılar, konaklama/misafir etme, ulaşım, sponsor, yemek-kahvaltı, parti, çeviri, mekan, yurtdışından/Ortadoğu, Balkan vb. katılım, web, …

Buluşma programını nasıl takip edebilirim?
Buluşma programını web sitemizden (www.kaosgl.org) takip edebilirsiniz. Çok yakında buluşmanın kendi bağımsız web sitesi de (www.antihomofobi.org) yayına başlayacak.

Buluşma için kiminle iletişime geçebilirim?
Homofobi Karşıtı Buluşma Koordinasyonu: Burcu Ersoy & Ali Erol

Kaos GL Derneği

Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, 29/12, Kat:6, Demirtepe/Kızılay – Ankara

Tel: 0 312. 230 0358

Faks: 0 312. 230 62 77

E-posta: bilgi@kaosgldernegi.org

oyaburcu@kaosgl.org


*Konuyla ilgili haberler:

[[Homofobi Karşıtı Buluşma’nın ardından]]

[[Yan yana durmak]]

[[Homofobiye karşı tavır alın!]]

[[2. ULUSLARARASI HOMOFOBİ KARŞITI BULUŞMA]]


Etiketler: yaşam
İstihdam