27/05/2011 | Yazar: Kaos GL

Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş ile 22 Mayıs’ta Ankara'da sona eren VI.

Homofobi Karşıtı Buluşma 17 Şehir ile 19 Kampüse Taşındı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş ile 22 Mayıs’ta Ankara'da sona eren VI. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma etkinlikleri 17 şehir ve 19 kampüste gerçekleşti.
Bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma, Mart, Nisan ve Mayıs ayları boyunca toplam 17 şehirde homofobi ve transfobi karşıtları ile buluştu. 14 Mart günü yerel ayaklar ile başlayan Buluşma, 22 Mayıs’ta Ankara’daki Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş ile tamamlandı.
 
Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı ile cinsel hakların yanı sıra anayasal talepler bu yıl öne çıkan tartışma başlıkları oldu.
 
17 Şehirde, Homofobiye Karşı Buluşuldu!
6. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında 17 şehirde etkinlik yapıldı.
 
Homofobi Karşıtı Buluşma bu yıl Mersin, Adana, Trabzon, Samsun, Eskişehir, Kars, Kayseri, Antalya, Niğde, Nevşehir, Isparta, İzmir, Muğla, İstanbul, Van, Diyarbakır ve Ankara’da gerçekleşti.
 
Homofobi ve Transfobi karşıtlığı ile şekillenene Buluşma tüm topluma yönelik düzenleniyor. Doğrudan LGBT bireyler, kulüpler, derneklerin yanı sıra “homofobi benim de meselemdir” diyen öğrenci toplulukları ve STK’larla işbirliği yapılıyor. Yereldeki etkinlikler Homofobi Karşıtı Buluşma şemsiyesi altında özerk etkinlikler olarak örgütleniyor.
 
19 Kampüste Homofobiye Karşı Buluşuldu
Kaos GL Derneğinin koordinasyonu ile 6. Buluşma kapsamında düzenlenen Homofobiye Karşı Kampüs Buluşmaları’nın bu yıl gerçekleştiği üniversite 19’a çıktı.
 
İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi
 
Süleyman Demirel Üniversitesi (Isparta), Muğla Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi (Antalya), Mersin Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
 
Ege Üniversitesi (İzmir), İzmir Ekonomi Üniversitesi
 
Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüslerinde homofobi ve transfobiye karşı etkinlikler düzenlendi.
 
Buluşmayı sahiplenen öğrenci toplulukları ve akademisyenlerle birlikte “Homofobiye Karşı Kampüs Buluşmaları” her yıl daha fazla üniversite kampüsüne taşınıyor.
 
Bazı kampüslerde rektörlüklerin izin vermemesi, salon bulunamaması, bazı yerlerde fiilen engellenmesi ile Homofobi Karşıtı Buluşma etkinlikleri ve organize eden öğrenciler kampüs dışına itildiler.
 
LGBT Hareketi ile Akademi Buluştu
Buluşma kapsamında bu yıl İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi’nde; Ankara’da ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde “Akademik Forum” düzenlendi.
 
Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma Koordinasyonu, Akademik Forum için “Homofobi Karşıtı Buluşmaları gerçekleştirirken her daim akademi ile dirsek teması içerisinde olmaya ve LGBT Hareketi ile akademinin birbirini besleyeceği kanallar açmaya çaba gösterdik.” dedi.
Cebeci Kampüsündeki “Akademik Forum”un oturum başlıkları “Heteroseksizme Karşı Gökkuşağını Yaratmak ve LGBT Hareketi” ile “Sahaya Bakarken: Cinsel Kimlikler” idi.
Boğaziçi Üniversitesi’ndeki Akademik Forum’da ise “Hastalık’tan İdeoloji’ye Homofobi”, “Ayrımcılığın Şiddeti Olarak Nefret Suçları”, “Eşit Yurttaşlar Olarak LGBT” ve “Queer Akademi” oturumları yer aldı.
“Akademik Forum”larda sunulan çalışmalar, her yıl Buluşma’nın ardından hazırlanan Anti-Homofobi Kitabı’nda yayınlanacak. Anti-Homofobi Kitabı 4 bin adet basılıyor ve akademiye, sivil topluma ve LGBT camiaya dağıtılıyor.
 
Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ
Buluşma bu yıl Bölgesel Ağ girişimine de ev sahipliği yaptı.
Homofobiye karşı mücadelede dayanışma için Ortadoğu, Kafkasya ve Balkan Ülkeleri LGBT Ağı oluşturmayı planlayan Kaos GL, Bölgesel Ağ’ı örgütledi ve 13 ülkenin katılımı ile gerçekleştirdi.
 
“Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ” girişimi için uluslararası çağrıda bulunan Kaos GL, Ermenistan, İran, Mısır, İsrail, Filistin, Lübnan, Yunanistan, Sırbistan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Gürcistan, Karadağ ve Makedonya’dan homofobi ve transfobi karşıtlarını 6. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’da Ankara’da bir araya getirdi.
 
Homofobi ve Transfobiye Karşı Gökkuşağı
Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma'nın altıncısı konferanslar, atölyeler, söyleşiler, gösterimler, sergiler ve forumlar gibi rengarenk bir programdan oluştu.
Altıncı Buluşma programı kapsamında 15 Mayıs Vicdani Ret Günü, Homofobi Karşıtı Buluşma'ya dâhil oldu ve Anti-Militarist Forum gerçekleşti.

Homofobi ve Transfobi Karşıtı Buluşma’nın gökkuşağı programından bazı başlıklar şunlar:
“Anarko-QueerForum”, “Hastalık'tan İdeoloji'ye Homofobi”, “Lezbiyenler ve Biseksüel Kadınlar Forumu” “Trans Forum”, “Homofobiye Karşı Video Art”, “Milliyetçiliğin Kapadığı Kapılar Nelerin Üstünü Örter?”, “LGBT Mülteci Çalıştayı”, “Gökkuşağı Forumu”, “Aç Yüzünü Sergisi”, “Kadın Kadına Öykü Yarışması”, “Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ Girişimi”, “Akademik Forum”, “Cinsel Haklar ve Ayrımcılık”, “Toplumsal Cinsiyet ve İnsan Hakları”, “Ayrımcılığın Şiddeti Olarak Nefret Suçları”, “Eşit Yurttaşlar Olarak LGBT”, “Hastalıktan Hak Talebine Eşcinselliğin Seyri ve Eşitsizliğe Karşı Mücadele”, “Kentsel Mekânların Kurulumunda Heteroseksist Politikalar”, “Mekân ve Cinsellik”, “Linç Kültürü ve Fanatizm”, “Otorite ve Erklik”, “Kadına Yönelik Ayrımcılık ve Şiddet”, “Eşcinselliğin Adlandırılışının ve Anlamlandırılışının Türkiye Seyri”,“Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Ayrımcılığı”, “Homofobi Kimin Meselesi?”, “Homofobi Karşıtı Öğrenci Buluşması”, Tıp, Cinsellik ve ‘Siyasal Beden’”.
 
6. Buluşma 66 Kurumun Katkısıyla Gerçekleşti
Trabzon Sanat Evi, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kitap ve Sosyal Araştırmalar Kulübü (KSAK), Adana Tabip Odası, Türk Tabipler Birliği Tıp Öğrencileri Kolu (TÖK), Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Etkileşim Topluluğu, Diyarbakır Sanat Merkezi, Diyarbakır Avrupa Sineması, Diyarbakır Sinema Kulübü (DSK), Eskişehir Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM), Eğitim Hakları Derneği (Eskişehir), İğne Deliği Gençlik Merkezi (Samsun), Kars Namık Kemal Evi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Düşünce Topluluğu, Ege Üniversitesi Psikolojik Danışma Topluluğu, Muğla Üniversitesi Toplum Gönüllüleri (TOG), Kars Toplum Gönüllüleri, İzmir Ekonomi Üniversitesi EKOKAM, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü, Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) Eğitim-Sen, GSÜ Sosyoloji Kulübü, GSÜ Kadın Araştırmaları Kulübü.
 
Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği, MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Kadın Kapısı, İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Bilkent Renkli Düşün, ODTÜ LGBT Dayanışma Topluluğu, İTÜ Cins Arı LGBTT Topluluğu, Sabancı Üniversitesi Cins Kulüp, Boğaziçi Üniversitesi luBUnya LGBT Topluluğu, İ.Ü. RADAR LGBT Öğrenci Topluluğu, VolTrans Trans Erkek İnisiyatifi, LİSTAG (Lambdaistanbul Aile Grubu), İTÜ Kadının Atölyesi, Kaos GL Eğitim Komisyonu, Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi.
 
Aylak Kültür Evi (Ankara), Sığınmacılar ve Göçmenler Dayanışma Derneği (SGDD), Das Kafe (Ankara), Best Otel (Ankara), Hot Suites Taksim, 5. Diyarbakır Film Günleri, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları Merkezi (SBF İHM), Anarşi Kolektifi Ankara (AKA), Demokratik Anayasa Hareketi Girişimi (DAHG), Van Kadın Derneği (VAKAD), Bandista.
?
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV), Pozitif Yaşam Derneği (PYD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Helsinki Yurttaşlar Derneği (HYD), İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD), Mülteci-Der, İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP).
 
Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği, Açık Toplum Vakfı, Norveç Büyükelçiliği, TACSO, Smashing Pink, Olaf Palme Uluslararası Merkezi, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu.
 
Yaklaşık 100 Kişi 6. Buluşma’da Konuştu ve Katkı Sundu
Doç. Dr. Tuğrul Erbaydar (Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı), Prof. Dr. Selçuk Candansayar (Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri), Prof. Dr. Melek Göregenli (Ege Üniversitesi Psikoloji), Arş. Gör. Sedat Yağcıoğlu (Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet), Yrd. Doç Dr. Ayşen Candaş (Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi), İlkay Akkaya (Sanatçı), Buse Kılıçkaya (Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği), Şevval Kılınç (Kadın Kapısı & İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği), Demet Demir (Kadın Kapısı), Aras Güngör (Pembe Hayat), Deniz San (Siyah Pembe Üçgen İzmir derneği), Doç. Dr. Ayşe Devrim Başterzi (Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri), Araştırma Görevlisi Dr. Umut Altunöz (Ankara Üniversitesi Psikiyatri)
 
Oktay İnce (Yönetmen), Emre Yalgın (Yönetmen), Şener Özmen (Sanatçı), Yrd. Doç. Dr. Devrim Sezer (İzmir Ekonomi Üniversitesi Siyaset Bilimi), Esmeray (Sanatçı), Kürşat Kızıltuğ (Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji), Ersin Vedat Elgür, Çiğdem Akgül, Çetin Gürer, Volkan Görendağ, Halil Savda (Vicdani Retçi), Ayhan Bilgen (Demokratik Anayasa Hareketi Girişimi), Dr. Seven Kaptan (Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi, Psikiyatr), Psikolog Mahmut Şefik Nil (Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi), Elçin Kurbanoğlu (Bilkent Üniversitesi), Merve Yılmazbilek (Anadolu Üniversitesi), Seda Kundakçı (Ankara Üniversitesi), Burcu Baba (Queen's Üniversitesi), Yılmaz Geldi & Ferhat Yolcu (Anadolu Üniversitesi), Pınar Öztürk & Yeliz Kındap (Abant İzzet Baysal Üniversitesi), Medina Karadağı (Anadolu Üniversitesi), Ardıl Bayram Şahin (İ.Ü. RADAR LGBT Öğrenci Topluluğu), Pınar Özer (LİSTAG - Lambdaistanbul Aile Grubu), Nehir Kovar (İ.Ü. RADAR LGBT Öğrenci Topluluğu), Rolf Solheim, ILGCN (International Lesbian and Gay Cultural Network – Norveç)
 
Umut Şah (İstanbul Üniversitesi Sosyal Psikoloji), Berk Efe Altındal (İstanbul Şehir Üniversitesi Psikoloji), Gökçen B. Dinç (İstanbul Bilgi Üniversitesi), Özlem Çolak (İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü), Sumru Atak (Boğaziçi Üniversitesi), Evrim Ersan (Viyana Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden), Volkan Yılmaz (Leeds Üniversitesi Siyasî ve Uluslararası Çalışmalar Bölümü), Şahin Açıkgöz & Ece Saltan (Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilim Bölümü), Berk İnan Berkant (VolTrans Trans Erkek İnisiyatifi), Yrd. Doç. Dr. Levent Şentürk (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mimarlık), Dr. Kürşad Kahramanoğlu (İstanbul Bilgi Üniversitesi), Atalay Göçer (İç Mimar, MSÜ), Yrd. Doç. Dr. Cevdet Yılmaz (Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkan Yardımcısı), C.B (SDÜ), Osman Ayer (Akdeniz Üniversitesi Sosyal Düşünce Topluğu), Tekin Keskin (Akdeniz Üniversitesi Sosyal Düşünce Topluluğu), Banu Cingözulu (ODTÜ Psikoloji), Barış Parkan (ODTÜ), Nuray Sakallı (ODTÜ Psikoloji), Yrd. Doç. Dr. Hande Eslen Ziya (Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü), Yasemin Esen (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi), Bedriye Poyraz (ODTÜ), Şeref Saraç (ODTÜ LGBT), Ömer Akpınar (Bilkent Renkli Düşün), Şehri Karayel (İTÜ Cins Arı), Erdi Diker (İzmir Siyah Pembe Üçgen), Seçin Tuncel & Evren Güvensoy (Kaos GL Eğitim Komisyonu), Yrd. Doç. Dr. Melda Yaman Öztürk (Samsun 19 Mayıs Üniversitesi), Hasan Çiçek (Kars Toplum Gönüllüleri), Remzi Altunpolat, Gizem Koçoğlu (KTÜ KSAK), Esra Ummak (Yönetmen),
Doç. Dr. Gülşah Seydaoğlu (Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi), Elifhan Köse (Ankara Üniversitesi SBF, Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi / KASAUM), Damla Gülmez, Umut Güner, Nevin Öztop, Ali Erol, Hayriye Kara, Barış Sulu, Semih Varol, Gülistan Aydoğdu, Zeynep Akkuş, Ozan Çitçi, Arjen Özgür Yalçınkaya, Fidan Söğüt, Sarphan Uzunoğlu, Petek Çürük.

Homofobi ve Transfobiye Karşı Ankara’da Enternasyonal Yürüyüş!
6. Homofobi Karşıtı Buluşma Ankara’da yapılan enternasyonal yürüyüş ile sona erdi. Anayasal eşitlik için “cinsel yönelim” ve “cinsiyet kimliği” realitesinin tanınmasını isteyen Türkiye’nin dört bir yanından gelen Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Trans (LGBT) bireyler homofobi ve transfobiye karşı yürüdü.
 
“Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ” kurmak için Kafkasya, Ortadoğu ve Balkanlar’dan Ankara’ya gelen homofobi ve transfobi karşıtları da Türkiyeli LGBT kardeşleriyle birlikte yürüdü ve enternasyonal dayanışma gösterdi. Ayrıca İsveç’ten RFSL üyeleri de Türkiyeli LGBT’leri yalnız bırakmadı. Türkiye’ye sığınan İranlı LGBT mülteciler de ilk kez yürüyüşe katıldılar.
 
17 Mayıs: Homofobi Karşıtı Gün
Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği ayrımcılığına karşı mücadele yürüten Kaos GL, Buluşma'yı, homofobi ve transfobiye karşı örgütlüyor.
 
Ayrımcılığa karşı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel (LGBT) bireylerin insan haklarının geliştirilmesi için mücadele eden Kaos GL Derneği, Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma'yı, 17 Mayıs Homofobi Karşıtı Gün vesilesiyle 6 yıldır organize ediyor.
 

Etiketler: yaşam
İstihdam