17/05/2010 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma'nın beşincisi Judith Butler’in “Queer-Yoldaşlığı ve Savaş Karşıtı Siyaset” başlıklı konferansı ile tamamlandı.

Homofobi Karşıtı Buluşma’nın Beşincisi Sona Erdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma'nın beşincisi Judith Butler’in “Queer-Yoldaşlığı ve Savaş Karşıtı Siyaset” başlıklı konferansı ile tamamlandı. Butler’in konuşmasını 900’ün üzerinde katılımcı izledi.
 
Kaos GL Derneğinin koordine ettiği Homofobi Karşıtı Buluşma'nın ev sahipliğini Ankara ile birlikte Trabzon, Samsun, Adana, Mersin, Kayseri, Edirne, Aydın, Diyarbakır, Van, Antalya, Eskişehir, İzmir ve İstanbul’daki LGBT örgütler ile kampüslerdeki öğrenci toplulukları yaptılar. 
 
Buluşma’nın ardından geçen yıl olduğu gibi Homofobi ve Transfobiye Karşı Yürüyüş, Trabzon’dan Diyarbakır’a, Adana’dan İzmir’e Türkiye’nin dört bir yanından gelen homofobi ve transfobi karşıtları ile LGBT birey ve örgütlerce yapıldı. Butler’ın konferansına katılanlardan 300 kişilik bir grup da konferans sonrası Cebeci Kampüsü’nden Kızılay Sakarya’ya kadar sloganlar eşliğinde yürüdü.
 
Neden Buluşma?
 
Homofobi ve Transfobiye Karşı Buluşma, Türkiye'de Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans (LGBT) bireylere yönelik ayrımcılığın tartışılmasına ve görünürlüğünün sağlanmasına zemin yaratmayı amaçlıyordu.
 
LGBT bireylerin ve heteroseksüellerin birlikte özgürleşeceği bir dünyaya dair düşünceler paylaşıldı ve tartışıldı.
Homofobi Karşıtı Buluşma ile LGBT topluluğunun örgütlenme ve ifade hürriyetinin gelişmesi ve ayrımcılığa uğramaması yönündeki çalışmalar yayıldı.
 
2006’dan beri…
 
Homofobi Karşıtı Buluşma ilk kez Mayıs 2006'da gerçekleştirildi. Buluşma, ayrımcılığa karşı mücadelede örülen ağların sonucunda geçen yıl Ankara sınırlarını aştı ve 5 şehre daha yayıldı.
 
Buluşmanın koordinasyonunu yapan Kaos GL, 90’lı yılların başından beri ayrımcılığa karşı LGBT bireylerin insan haklarının geliştirilmesi yönünde sosyal, kültürel ve akademik alanlarda etkinlikler düzenliyor.
 
2005 senesinde “Kaos Gey-Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği” adıyla yasal bir derneğe dönüşerek LGBT hakları için çalışmalarına ve mücadeleye devam ediyor.
 
Kaos GL, diğer şehirlerdeki LGBT bireylerin kendi örgütlerini oluşturabilmeleri için dayanışma gösteriyor.
 
LGBT bireylerin insan haklarının görünürlüğünü sağlamak için çalışıyor. Bunun için de kadın örgütlerinden insan hakları örgütlerine ulusal ve uluslararası pek çok kurum ve kuruluşla ortak çalışmalar yürütüyor.
 
Tüm bu ortak çalışmalar ve ayrımcılığa karşı mücadelede örülen ağların sonucunda Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma bu yıl 14 şehre yayıldı.
 
Kaos GL Derneğinin koordine ettiği Homofobi Karşıtı Buluşma'nın ev sahipliğini Ankara ile birlikte Trabzon, Samsun, Adana, Mersin, Kayseri, Edirne, Aydın, Diyarbakır, Van, Antalya, Eskişehir, İzmir ve İstanbul’daki LGBT örgütler ile kampüslerdeki öğrenci toplulukları yaptılar. 
 
13 Şehrin Ardından Ankara!
 
5. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın 14. durağı olan Ankara programı Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Petrol-İş Konferans Salonunda gerçekleşti.
 
“Açılış Forumu”na Avrupa Parlamentosu ve elçiliklerden temsilciler katıldılar.  Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın da davetli olduğu “Ayrımcılığa Karşı Kamunun Görevleri ve Sorumluğu” başlıklı forumu Norveç’ten Anne Ross Solberg modere etti. Kaos GL’den Kürşad Kahramanoğlu da forumda yer aldı.
 
Hollanda kökenli Avrupa Parlamentosu Parlamenteri Marietje Schaake ve Sophie In’t Veld ile Norveç’ten İşçi Partisi Milletvekili Anette Trettebergstuen, Hollanda eski parlamenteri ve Human Rights Watch’dan Boris O. Dittrich de katılımcılar arasındaydı.
 
Norveç Büyükelçisi Cecilie Landsverk, Almanya Büyükelçiliğinden Elçi Dr. Pascal Hector, İngiltere Büyükelçiliğinden Stuart Adam, Kanada Büyükelçiliğinden John Davison, Hollanda Büyükelçiliğinden Sander Janssen, Küba Büyükelçisi Jorge Quesada Concepciòn, İspanya Büyükelçiliğinden Maria Molina ile ABD Büyükelçiliği temsilcisi de “Açılış Forumu”na konuşmacı olarak katıldılar.
 
Anayasa Forumu
 
Açılış Forumunun ardından Homofobi Karşıtı Buluşma programı “Anayasa Forumu” ile devam etti.
 
Günlük Gazetesi Yayın Yönetmeni Ayhan Bilgen’in modere ettiği foruma Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can konuşmacı olarak katıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Eski Yargıcı Rıza Türmen buluşma için Milliyet gazetesindeki köşesinde “Cinsel Azınlıkların Hakları” başlıklı bir yazı kaleme aldı.
 
Homofobi ve Transfobiye Karşı Yürüyüş!
 
5. Homofobi Karşıtı Buluşma, 16 Mayıs günü saat 13:00’te başlayan “Homofobi ve Transfobiye Karşı Yürüyüş” ile tamamlandı.
Yürüyüş, homofobi, transfobi ve nefrete karşı gökkuşağı bayrağı altında yapıldı.
 


Etiketler: yaşam
İstihdam