18/02/2010 | Yazar: Kaos GL

Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi “EŞCİNSEL BİREYLERLE TERAPÖTİK* İLİŞKİ” başlıklı ikinci atölyesini 21 Şubat Pazar günü İstanbul’da düzenliyor.

Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi’nden İkinci Atölye Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi “EŞCİNSEL BİREYLERLE TERAPÖTİK* İLİŞKİ” başlıklı ikinci atölyesini 21 Şubat Pazar günü İstanbul’da düzenliyor. Terapi eğitimi amacı taşımayan atölye ruh sağlığı alnındaki uzmanların bilgi ve deneyim paylaşımını hedefliyor.

 
2010 yılı başında faaliyetlerine başlayan Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi, heteroseksüel olmayan bireylerin ruh sağlığı alanında karşılaştığı ayrımcılık ve travmatize edici “tedavi” yaklaşımlarına dikkat çekmeyi hedefliyor. 
 
Girişimden Psikolog Mahmut Şefik Nil, konu cinsellik olunca bazen heteroseksüel bireylerin bile cinsel arzu ve fantezileri nedeniyle ayrımcılığa maruz kalabildiğini, tedavi adı altında “kendine bir çeki düzen verme” telkinleri ile karşılaşabildiklerini ifade ediyor. Nil, “Görünen o ki ruh sağlığı uzmanlarının bir konudaki bakış açıları verdikleri ruh sağlığı hizmetinin niteliğini değiştiriyor. Bu açıdan bakınca uzmanların kendi içlerindeki homofobik ya da cinsel ayrımcı tutum ve inanç sistemlerini gözden geçirmeleri, farkında olarak ya da olmayarak, danışanlarımızı kastre (Hadım) etmeme adına yaşamsal görünüyor.” diyor.
 
2. atölyelerinin temel başlığı olan “İçselleştirilmiş Homofobi”nin, kişinin kendi yapısına dair yaşadığı bir korku olduğunu söyleyen Psikolog Mahmut Nil, bu korkunun tüm yaşamsal faaliyet alanlarında bloke edici etkisi olduğunu belirtiyor. Her insanın kendi özelliklerini kabul ederken belli aşamalardan geçtiğini söyleyen Psk. Nil, açılma (coming out) sürecinin bireysel bir kabul yaşantısı olmadığını, her insanın yaşamsal ihtiyacı ve hakkı olan toplumsal saygınlık ve kabul görme ile tamamlanan bir süreç olduğunu vurguluyor.
 
İlk atölyelerini 10 0cak 2010 tarihinde 25 ruh sağlığı uzmanının katılımı ile gerçekleştiren Ruh Sağlığı Girişimi 21 Şubatta yapacakları atölye konusu olarak İçselleştirilmiş Homofobi ve Coming Out (Eşcinsel oluşun kabulü ve Kendini Açma) süreçleri konusunda, alan uzmanları ile bilgi paylaşımını hedefliyor.
 
Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi, Mart ayı içinde yapılacak olan atölye konusu “ÖRGÜN EĞİTİM SÜRECİNDEKİ ÇOCUK ve ERGENLERDE EŞCİNSELLİK” olarak planlamıştır. Katkıda bulunmak, sunum yapmak isteyen uzmanlar hkrg2010@yahoo.com adresine mail atarak bağlantı kurabilirler.
 

EŞCİNSEL BİREYLERLE TERAPÖTİK* İLİŞKİ ATÖLYESİ 2

TARİH: 21 Şubat 2010
SAAT :10.00 – 17.00
YER : NİL PSİKOTERAPİ

10.00-10.50 TEMEL KAVRAMLAR
–Psikiyatrist Dr. Seven Kaptan

10.50-11.00 Çay ve Kahve Arası

11.00-12.30 HETEROSEKSİZM, HOMOFOBİ ve İÇSEL HOMOFOBİ
– Psk. İzlem Aybastı

12.30-13.30 ÖĞLEN ARASI

13.30-14.50 İÇSELLEŞTİRİLMİŞ HOMOFOBİYE KARŞI GELİŞEN SAVUNMA MEKANİZMALARI
–Psikiyatrist Dr. Seven Kaptan

14.50-15.00 Çay ve Kahve Arası

15.00-16.20 AÇILMA (COMİNG OUT) SÜRECİ ve CASS MODELİ
- Psk. Mahmut Şefik Nil

16.20-16.30 Çay ve Kahve Arası

16.30-18.00 GÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ ve KAPANIŞ

Katılım 25 kişi ile sınırlı olduğundan 212 244 92 04 nolu telefonla yer ayırtınız.

• Bu atölye her hangi terapi eğitimi amacı taşımakta olmayıp ruh sağlığı uzmanları arasında deneyim ve bilgi paylaşma amaçlı olarak ücretsiz düzenlenmiştir.



Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam