22/02/2014 | Yazar: Kaos GL

Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar’ın Balıkesir ayağında Gezi direnişi ve LGBTİ mücadelesi tartışıldı.

Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar’ın Balıkesir ayağında Gezi direnişi ve LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) mücadelesi tartışıldı.
Kaos GL’nin düzenlediği 9. Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar’ın Balıkesir ayağı Ada Kafe’de gerçekleştirildi. Kaos GL Derneği’nden Yıldız Tar ve Evren E. Çakmak’ın konuşmacı olduğu etkinlikte İstanbul, Ankara ve Balıkesir deneyimleri üzerinden Gezi direnişi konuşuldu.
 
LGBTİ hareketinin Gezi direnişi ile ortaya çıktığı gibi bir algının olduğunu belirten Yıldız Tar, LGBTİ mücadelesinin 20 yılını hatırlattı ve ekledi: “Sürekli Gezi direnişinin LGBTİ’lere ne kattığı konuşuluyor. Bu çok yanlış bir tarz. LGBTİ’ler İstanbul’da direnişin temel öznelerindendi. Aynı şekilde Gezi’deki yeni dil denen dil bana hiç yeni gelmedi. O dil yıllardır LGBTİ mücadelesinin dili.”
 
Tar, Gezi direnişi ile nasıl bir dünya hayal ettiklerinin somutlaştığını belirterek, “Gezi komünü süresince sürekli tartıştık. Ve her tartışmamız anlamaya ve anlatmaya dönüktü. Homofobik olduğunu varsaydığımız taraftar grupları ibne kelimesini küfür olarak kullanmayı bıraktı” dedi.
 
Evren Çakmak ise, 1980 sonrası ortaya çıkan yeni toplumsal hareketlerin temel özelliğinin yataylık olduğunu belirtti. Atina’daki forum deneyiminin o zamanlar hayal gibi geldiğini hatırlatan Çakmak, “LGBTİ hareketi, feminist hareket gibi anti-otoriter hareketler yataylığı esas alarak aslında bu forumların öncelleri oldular. Biz de Gezi’de bunu gördük” şeklinde konuştu.
 
Balıkesir’den homofobi karşıtları ise Balıkesir’de Gezi direnişi sürecinin İstanbul ve Ankara’ya göre çok farklı olduğunu belirtti.
 
Etkinlik gerçekleştirilen forum ile devam etti. 

Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma Yerel Etkinlikleri, Kanada Yerel Girişimler Fonu, Norveç Büyükelçiliği ve Rainbow Solidarite tarafından desteklenmektedir. 


Etiketler: yaşam
İstihdam