12/02/2019 | Yazar: Yıldız Tar

Sosyal medyada homofobik linç kampanyası başlatan avukat hakkında AYM’ye başvuruldu.

Homofobik avukat hakkında AYM’ye başvuru Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sosyal medyada homofobik linç kampanyası başlatan avukat hakkında AYM’ye başvuruldu.

Bir hekimin ayrımcılığına maruz kalan eşcinsel genç Cem hakkında sosyal medyada “ibneler, puştlar” yazan Avukat Saygın G., hakkında Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruldu.

Hekim ayrımcılık uyguladı, avukat nefret söylemi yaydı

Eşcinsel genç Cem; kendisine cinsel yönelim temelli ayrımcılık uygulayan, randevu sırasında “oğlum mu diyeyim, kızım mı bilemedim” diyen ve ardından kendisini sosyal medyada homofobik söylemlerle hedef gösteren doktor hakkında Temmuz 2018’de suç duyurusunda bulunmuştu.

Uzm. Dr. N.K.Ö., kendi sosyal medya hesabından Cem’in ev adresini ve ismini paylaşmıştı. N.K.Ö., sosyal medya gönderilerinde “İ… te sınır yok”, “Poposunun reklamını yapıyor herhalde” gibi homofobik ifadeler kullanmıştı. N.K.Ö.’nün bu paylaşımının altına çok fazla kişi de nefret söylemi içeren yorumlar yapmıştı. Bu yorumları yapanlardan biri de Av. Saygın G. idi.

Cem, avukat hakkında da suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine Av. Saygın B.G., İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na savunmasını iletti. Kendi sosyal medya hesabından savunmasının tam metnini paylaşan Av. Saygın B. G., homofobisini burada da sürdürdü. Başsavcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

AYM’ye başvuru

Bunun üzerine Cem, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Avukatın; hakaret, suç işlemeye alenen tahrik etme, kişiler arasında ayrımcılık yapmak ve halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme suçlarını işlediğini ve etkin soruşturma yürütülmediğini vurguladı.

AYM başvurusunda, Av. Saygın G.’nin Türk Ceza Kanunu hükümleri ve Türkiye Barolar Birliği'nin meslek ilke ve kurallarını hiçe sayarak organize linç kampanyası yürüttüğü ve cinsel yönelim temelli ayrımcılıkta bulunduğu hatırlatıldı.

Ne olmuştu?

Av. Saygın G., sosyal medyada şöyle yazmıştı:

“Kurgulu, bazı karanlık mahfillerce yemlenerek sahaya sürülmüş olan, toplumsal gelişim ve dinamiklerimizle çelişkili/ilgisiz homoların, ibnelerin, puştların sistematik saldırısına karşı Dr. Kemal Özalp’in yanındayız….pisliklere hadlerini bildirelim…Bin yıllar içinde yoğrulmuş milli kültür ve aile kurumumuza kasteden zavallılar Dr.Kemal Özalp’i linç üzerinden toplumumuza ameliyat yapmak istiyorlar. Bu zavallıların çeri başları yurtdışından fonlanıyorlar.”

Bu ifadeleri üzerine hakkında soruşturma başlatılan avukat savunmasında homofobisini sürdürmüştü. Eşcinsellerin aile kurumuna tehdit olduğunu öne sürmüş, “eşcinselliğin ve sapkın cinsel tercihlerin normalleştirilmesi” gibi ifadeler kullanmıştı.

İlgili haber:

“Hekimler ayrımcılık içermeyen ifadeler kullanmalı, yargılayıcı olmamalı”

Homofobik hekim hakkında suç duyurusu ve Tabip Odası’na şikayet

“İbneler, puştlar” diyen avukat kendini savundu: “Sapkın cinsel tercihler!”

Valilik homofobik hekim hakkında soruşturma izni verdi


Etiketler: insan hakları
İstihdam