18/10/2012 | Yazar: Kaos GL

Makedonya’nın Sosyal Hizmetler Bakanı, Spiro Ristovski, geylerin evlat edinebilmesine karşı çıktıktan sonra hak örgütleriyle hukuki anlaşmazlık yaşıyor.

Dört LGBT örgütü ve Makedonya Helsinki İnsan Hakları Komitesi, pazartesi günü, sadece heteroseksüel çiftlerin “sağlıklı bir toplum” oluşturabileceğini  söyleyen bakana karşı taciz ve ayrımcılık davası açacağını duyurdu. Bir gün öncesinde, Ristovski aynı örgütleri iftira davası açmakla tehdit etmişti. Ristovski Cuma günü, “Eşcinsel çiftlere evlat edinme hakkını vermeyi düşünmek bile istemiyorum”, “çocuklar doğru düzgün yetiştirilmeli ve biyolojik ve gerçek anlamda bir anne ve bir baba tarafından büyütülmelidirler” demişti.
 
Bu sözleri eleştirilince Pazar günü aynı görüşlerini tekrar dile getirmişti. “Benim ve temsil ettiğim partinin [iktidardaki VMRO DPMNE] savunduğumuz tek şey sağlıklı bir ulus” diyen Ristovski düşen doğum oranlarından duyduğu endişeyi belirtti:
 
“Çocukların sağlıklı ve doğal bir çevrede doğumunu sağlamazsak nasıl doğum oranını yükseltebiliriz?” diye ekledi.
 
Helsinki Komitesi, LGBT-Birleşik ve Marginalize Edilmiş Grupların Sağlık Haklarını Savunma Komitesi, iki görüşü de homofobinin açıkça sergilenmesi olarak niteledi. Gruplar bakanı sağlıklı ulus tanımında eşcinselleri “sağlıksız” olarak etiketlemekle suçladılar. Yapılan ortak açıklamada, “ bakan son iki açıklamasında heteroseksüellerin ve eşcinsellerin sağlık durumu ve heteroseksüel ve eşcinsel bir ortamda yetiştirilmek üzerine kesin bir ayrım yapmıştır” denildi. Bu olay, milliyetçi merkez sağ VMRO DPMNE partisi ve eşcinsel toplumu arasındaki ilk anlaşmazlık değil. Makedonya’nın 2010 Ayrımcılık Karşıtı yasası, insan haklarını izleme grupları ve Avrupa kuruluşları tarafından lesbiyen, gey, biseksüel ve transların haklarını korumamakla eleştirilmişti.
 
Bakanla yaşanan anlaşmazlık, bu yılın başlarında Helsinki Komitesi Anayasa Mahkemesine Evlilik Yasası’nda “yakın kişisel ilişkileri” düzenleyen maddenin, “farklı cinsiyetten kişiler arasındaki insani ilişkiler” olarak yeniden düzenlenmesini öneren bir girişim başlattığında kızışmıştı. O zaman Ristovski buna kesinlikle izin vermeyeceğini söylemişti. Anayasa Mahkemesi henüz kararını açıklamadı.
 
Çeviri: Engin Bayram

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam