09/01/2020 | Yazar: Ali Erol

LGBTİ+’lara karşı Aralık’ta üretilen nefret söylemleri gökyüzünden, gazete köşelerinden, belediye meclislerinden geldi…

Homofobik nefret söyleminin Aralık ayı sosyal seyri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Aralık Ayı İnternet Seyrine sosyal medya ortamlarından nefret söylemleri ile doğrudan üreten, yayan ve teşvik eden medya organlarından LGBTİ+’lara yönelik cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemlerini derledik.

Medya çalışmaları kapsamında sosyal medya mecrası ile internet medyasını izleyen Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların takibini yaparak kaydını tutuyor.

Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, nefret söylemi üreten, yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren ifadeler içeren haber ve yorumları aylık dosyalarla ele alıyoruz. 

“Herkes top olsun hayat bayram olsun” 

Avrupa'nın en büyük havayolu şirketlerinden EasyJet'in, trans bir yolcunun şikâyeti sonrasında uçak içi anonslarında “Bayanlar ve Baylar” ifadesini kullanmaktan vazgeçme tavsiyesinde bulunmasına sosyal medya gelen tepkiler geleneksel cinsiyetçi, homofobik ve transfobik nefret söylemi cinsinden oldu: “Bu durumda şikayet etsin kadın ve erkek cinsiyetide kaldırılsın herkes top olsun hayat bayram olsun mu diyelim?” 

BBC News Türkçe’nin facebook sayfasında paylaşılan geleneksel transfobik nefret söylemiyle takipçilerin, ikili cinsiyet rejiminin dilini eleştiren yolcuyu haklı çıkartacak şekilde hayli eğlendikleri de görülüyor: 

“Ya ne fark edecek,…”

“İkisinide üstüne alın işte çifte selam verilmiş oluyor sana daha ne istiyorsun, yada seç birini kasmayın bu kadar.”

“Bayanlar ve Baylar ve ÜçüncüCins Hoşgeldiniz!... ya da......Mahlukatlar Hoşgeldiniz!”

“Ya baysin. Ya bayansin.. Adam ikinsiden muhhakak biri” 

“Zaten boş beleş olmasa trans olmaz. Mantıklı bir ifade beklemek hata”

“bayanlar,baylar ve arada kalanlar”

“Bayanlar baylar ve yan sanayi olanlar desin”

BBC Türkçe takipçilerinin cinsiyetçi söyleminden havayolu şirketi EasyJet de nasibini alıyor: “adından belli kolay jet .Emme gommeciler sizizii”

BBC News Türkçe, haberi, twitter hesabından, LGBTİ+ hakları kuruluşu Stonewall’un sözcüsünden, “İnsanlara cinsiyetsiz bir dille hitap etmek, kimsenin kendisini dışlanmamış hissetmesini sağlamanın basit ve pozitif bir yolu”, alıntısıyla yaptığı paylaşıma gelen cinsiyetçi ve transfobik nefret söylemleri:

“Ne alakası var sapkınlar”

“X ve Y kromozomlarının haricinde bir üçüncü gen var da, bizim mi haberimiz yok?”

“ne diye hitap etcek değisikler diyemi”

“O zaman ingilizceden "he" ve " she" zamirlerini kaldırın ve sadece İT kullanın”

“kadın yada erkek oldugunu belli etmeden hitap edince nolcak cinsiyetsiz mi olacak insanlar amac cinsiyetsizleştirmek mi peki neden”

“Sonra bir bakmışsın birgün herkez GEY olmus. Ya cinsiyetinden mi utaniyorsun. Cinsiyetsizlik nedir ya.”

“Lut kavmi tüm dinlerde geçer. Uyarması bizden.”

“Kadın ve trans pozitif ayrımcılığınız batsın! Cinsiyetsiz dünya isteyenler, melek olma yolunda şeytanlık peşinde koşuyorlar!”

“Rahatsız olan kişiyi Trans olarak ifade etmişsiniz. Anlamı dönmedir. Yani bir dönem erkek cinsiyetli iken daha sonra kadın cinsiyetine özenmiş ve kendini bayan olarak dizayn etmiştir. Yani cinsiyetsiz değildir. Meselenin özüde bu kişinin rahatsızlığı değil, toplumun ifsadıdır.”

“Bbc kadın ve erkek varlığına düşmandır. Politikası bunun üzerinedir. Cinsiyetsiz dünya yaratmak lgbt propagandası temel amacıdır. Ama başaramayacaksınız.” 

“Suyunu çıkarmasınlar otursunlar adam gibi yerlerinde”

BBC News Türkçe, aynı haberi, twitter hesabından iki kere daha paylaştı. “EasyJet trans bir yolcunun şikâyeti üzerine anonslarında 'Bayanlar ve Baylar' ifadesini kaldırmayı tartışıyor” sunumuyla yaptığı paylaşıma gelen takipçi “tartışmaları” ise şöyle seyretti:

“Tüm bunların tek amacı var eşcinselliği yaygınlaştırmak.”

“Biyologlara da dava açsın, cinsiyet tespitinde ne idüğü belirsizler kategorisi eklensin. Ya da kendisi hangi cinsmiş onu söylesin.”

“Suyunu çıkarmasınlar otursunlar adam gibi yerlerinde. Yani insan gibi tamam bu daha cok uydu..”

“Bayanlar Baylar ve sevgili ibneler...”

Aynı haberi twitter hesabından paylaşan DikenComTr’nin avukat ve “insan hakları savunusucu” olduğunu belirten bir takipçi ise “Neden kaldıriyor, bayanlar baylar ve arada kalanlar diye yapsalarmış anonsu.” önerisinde bulunuyor.

“Homoları legalize etmek isteyen CHP’li başkanlar, kamunun imkanlarını sapkınlar için harcıyor”

Nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik etmede iktidarın “yaygın medya organ”ı halini almış olan Yeni Akit, Kasım ayındaki coşkusunu Aralık ayına da taşıdı.

20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü paylaşımları yapan CHP’li belediyeleri hedef alan nefret-kokteyline katkısını eksik etmeyen Akit, sene biterken CHP’li belediyeler üzerinden LGBTİ+ kurumlarına yönelik nefretine devam etti.

Akit, “Dünya sapkınlığa savaş açarken CHP kucak açtı” manşetiyle, doğrudan LGBTİ+ kurum ve çalışanlarını hedefe alırken, “sapkınlık” ifadesiyle yaftaladığı eşcinselliği “suç” olarak gösterdi.

“Türk aile yapısının bir numaralı düşmanı olan homoları legalize etmek isteyen CHP’li başkanlar, kamunun imkanlarını sapkınlar için harcıyor” sunumuyla verdiği “CHP’li belediyeler LGBTİ bataklığında” başlıklı nefret metni ise gene senenin son günü Akit’ten Hakkı Bilir imzasıyla dolaşıma sokuldu.

Kasım ayında olduğu gibi Aralık ayında da, CHP’li belediyeler üzerinden LGBTİ+ kurumlarına yönelik hedef gösterme, nefret üretme, yayma ve teşvik faaliyetlerini Takvim gazetesi, Akit ile ortaklaşa yürüttü: “Dünya eşcinselliğe savaş açarken CHP LGBT savunuculuğunda!”

Takvim ile Akit sadece, LGBTİ+ kişi ve kurumlarını hedef alıp, nefret söylemi üretme ve yaymada ortaklaşmıyor, takipçilerini teşvikte de ortaklaşıyor:

“Tunç soyerde eşçinselmi acaba”

“Oy almak için hertürlü ibnelige yapanlar için bunu söylemek bi anlam ifade etmez...”

“Tunc soyerde top demekki”

“ınbelere bak hele”

LGBTİ+ kişi, kurum ve toplumuna yönelik her türlü nefret söylemi üretme, yayma ve teşvikte hoyratlığı elden bırakmayan Takvim, “Eşcinsel lobiler eşcinselliğe karşı söz söyleyeni linç ediyorlar!” manşetiyle çığırtkanlık yapmaktan da geri durmuyor.

Belediye meclislerinde cinsiyetçi ve homofobik nefretin seyri: “Gökkuşağı renkli logo”dan “prezervatif”e…

“Toplumsal cinsiyet”, “gökkuşağı renkli logo”, “LGBT” derken “prezervatif” meselelerinden hareketle, yerel seçimlerin ardından AKP muhalefetinin belediye meclislerinde siyaset aracı haline getirdiği “tartışma” konuları Ekim ve Kasım aylarının ardından Aralık boyunca da gündemdeydi.

Ekim ve Kasım ayları boyunca belediye meclislerinde cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemleriyle gelişen tartışmalar şu seyri izledi:

AKP’li üyenin Belediye Meclisi’nde sarf ettiği cinsiyetçi ve homofobik nefret söyleminin turnusolü “gökkuşağı” oldu: Maltepe Belediyesi “LGBT”ye mi hazırlanıyor!

İstanbul belediyelerindeki AKP muhalefeti, her “renkli” CHP logosunda “gökkuşağı” görüyor: “Bu renkler konusundaki ısrar nedir?”

Belediyelerdeki AKP muhalefetinin “gökkuşağı” takıntısı bu kez de İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ortaya çıktı: Belediye Meclislerinde “LGBTİ+” tartışma sırası İzmir’de!

LGBTİ+’ların varlığını ve kent hakkını inkâr eden ayrımcı muhafazakâr siyaset son olarak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde kendini gösterdi: “LGBT’ler de bizim kardeşimiz. Ancak…”

Transfobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organları, 20 Kasım’da CHP’li belediyeleri hedef aldı: Nefret Suçları: LGBTİ+’lara yönelik varoluşsal bir tehdit!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi gündeminde “LGBTİ” tartışması Aralık ayında’da da kapanmadı.

LGBTİ+’ların varlığını ve kent hakkını inkâr eden ayrımcı muhafazakâr siyasetin temsilcisi AKP’li meclis üyelerinin homofobik ve transfobik nefret söylemleri ile İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bir kez daha “LGBTİ tartışması” yaşandı: İzmir Belediye Meclisi’nde “LGBTİ” konusu kapanmıyor!

Aralık ayında bir diğer cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemi ise Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi oldu.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2019 Yılı Aralık Ayı Toplantısında, “bir genç olarak” söz alan AKP’li Meclis Üyesi Mehmet Emin Kurt, belediyenin prezervatif dağıtmasını eleştirdi!

AKP’li Meclis Üyesi Mehmet Emin Kurt’un sarf ettiği, “Sağlık Daire Başkanlığımız sağ olsun gitti, Mersin Üniversitesi'nin içinde prezervatif dağıttı. Bu bizim toplumumuzun örf ve adetlerine uygun mudur?" sözlerine karşı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, çalışmaların Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürütülen proje kapsamında yapıldığını belirtti: “CHP'li belediye okulda prezervatif dağıttı: ‘edepsizlik’ ‘ahlaksızlık’ ‘terbiyesizlik’”

Homofobik nefret söylemiyle bendini aşan Aralık “köşe”leri

Kasım’ı ““Feminist ve LGBTİ lobisi”ni deşifre eden “köşe”ler!”le kapamışken, Aralık’ı “Vegan ve LGBT” deşifrasyonuyla açtık: “Komployu “LGBT”ye bağlayamayan uzmanı okur n’apsın!”

Aralık ayının ikinci haftasının cinsiyetçi ve homofobik nefret “köşe”lerini Doğru Haber, Fikriyat, Diriliş Postası, Akit, Milat yazarlarından seçtik: “Kadın ve LGBTİ’lerin cinsel özgürlüğü yasal teminat altına alındı”

Aralık ayının üçüncü haftasının cinsiyetçi ve homofobik nefret “köşe”lerini Millî Gazete, Akit, İnternetHaber ve Doğru Haber yazarlarından seçtik: “Allah, akıl fikir versin, başka ne denilir ki…”

Aralık’ın son haftasından homofobik nefret “köşe”lerini Yeni Şafak, Star, Millî Gazete, İttifak, Antalya İleri ve Malatya NetHaber yazarlarından seçtik: “Yarın çıtayı LGBT serbestiyetine kadar yükseltme ihtimallerini göz ardı etmeyelim”

Cinsiyetçi, transfobik, homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organlarından yazarlar, İstanbul Sözleşmesi’ne karşı yürütülen “iptal edilsin” kampanyasının cinsiyetçi-homofobik nefret ve dezenformasyonunu “köşe” yazılarına taşımaya devam ettiler: “İstanbul Sözleşmesi silah, Grevio Raporu mermidir. Biz bu oyuna gelmeyiz!” 

homofobik-nefret-soyleminin-aralik-ayi-sosyal-seyri-1

Kaos GL’den aylık nefret söylemi takibi

Kaos GL, sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik söylem içeren haber ve gelişmeleri takibe alıyor.

Böylece Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların aylık takibini ve irdelemesel kaydını tutuyor.

Ayrımcı, ırkçı, homofobik, transfobik unsurlar taşıyan ifadelere nefret söylemi denilmektedir. Bir gruba ya da o gruba üyeliği nedeniyle bir kişiye yönelik düşmanlıktan kaynaklanan ve o gruba yönelik düşmanlığı gösteren veya cesaretlendiren ifade biçimleridir. Nefret söylemi, nefret suçuna teşvik ya da eşlik edebileceği için, bu iki kavram birbiriyle bağlantılıdır.

Nefret söylemi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararında, “nefret biçimlerini yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren her tür ifade biçimi” olarak tanımlanıyor.

Sosyal Psikolog, Porf. Dr. Melek Göregenli, nefret söyleminin kurulmasında ve yaygınlaştırılmasında en etkili araçlardan birinin medya olduğuna dikkat çekiyor:

“Medya, dünyada ve ülkemizde nefret suçlarına yol açan ayrımcılığı oluşturan ve besleyen kalıpyargıların, önyargıların kısaca nefret söyleminin kurulmasında ve yaygınlaştırılmasında en etkili aracılardan biridir. Medyanın nefret suçları kapsamında ele alınabilecek eylemleri haberleştirme, kullanılan dil ve mağdurları ya da olayı sunma şekli, eylemi meşrulaştırmaya ve suçun altında yatan ayrımcılığı gizlemeye yol açabilir; sıklıkla böyle olmaktadır. Örneğin, Türkiye’de bütünüyle nefret suçları kapsamında görülmesi gereken eşcinsellere, travesti ve transseksüellere yönelik saldırılar, genellikle mağdurların yarattığı tahrik sonucunda oluşan eylemler gibi sunulmaktadır. Açık bir saldırı ve çoğunlukla cinayete varan ya da bizim ülkemizde ancak ölümle sonuçlandığında ‘haber’ değeri taşıyabilen suçlar, mağdurların çıkardıkları ‘olaylar’ sonucunda gerçekleşmiş, ‘doğal’ sonuçlar olarak ele alınmaktadır. Genellikle mağdurlar, faillerin ‘hassasiyetlerine’ dokunur ve cezalarını bulurlar; oysa failin hassasiyetinin tek kaynağı ayrımcılık ideolojileridir. Bu yaklaşım, sadece şiddeti meşrulaştırmakla kalmaz, aynı zamanda kendini ifade etme ve gerçekleştirme hakkının, bir toplumda kimlere ait bir ayrıcalık olduğunu da tarif eder; bu doğrudan herkesin sadece insan olmak bakımından eşit olduğu ön kabulüne dayanan çoğunu bizim de kabul ettiğimiz evrensel hukuk normlarının çiğnenmesi anlamına gelir.”

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) terimleri ile tanımlarını, LGBTİ’lere yönelik ayrımcılık ideolojileri ve anlamlarını, insan hakları ve ayrımcılıkla ilgili terimler ve tanımlarını ve daha fazlasını, Kaos GL Derneğince yayınlanmış “LGBTİ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları” kitapçığında bulabilirsiniz.

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Aylık İnternet Seyrinde işte Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos-Eylül, Ekim ve Kasım ayları…

Not: Bu dizide, internet ortamı ile sosyal medyadan yapılan alıntıların yazım hatalarına dokunulmuyor; olduğu gibi alınıyor.

 


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları
İstihdam