17/11/2020 | Yazar: Yıldız Tar

Fatih ve 10 yıldır beraber olduğu sevgilisi, geçtiğimiz yıldan beri işyerindeki eski bir çalışanın şiddet tehditleri ve homofobik hakaretlerinin gölgesinde yaşıyor.

“Homofobik tehditler alıyorum, evimden taşınmak istemiyorum” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Gizem Karagöz, KaosGL.org için stok görsel

Fatih, 34 yaşında İstanbul'da yaşayan eşcinsel bir genç. Çalıştığı işyerindeki eski bir çalışan tarafından bir yıla yakın süredir tehdit ediliyor, hakarete maruz bırakılıyor. Fatih, yaşadıklarına ilişkin emniyete gittiğinde ise polis şikayetini almadı. Fatih’e göre bunun sebebi polisin “eşcinsel olduklarını anlaması”.

Yaşadıklarını duyurmak için attığı maille tanıştık Fatih’le. Ardından telefonda görüştük. Kendisini ısrarlı bir şekilde tehdit eden Mehmet’in mesajlarını da iletti. “Ne yapacağımı bilmiyorum” diyen Fatih’in bir yıldır yaşadıkları homofobinin özeti…

Şiddet tehdidi, homofobik hakaretler

Fatih’in KaosGL.org’a aktardıklarına göre olaylar 2019 Kasım ayında başladı:

“Geçen sene kasım ayında Mehmet isimli bu şahsın eski kız arkadaşı, ben, sevgilim ve birkaç gey arkadaşımla dışarı çıktığımız gece başladı. Mehmet, sosyal medyada bizi gördükten sonra bütün gece boyunca beni sesli ve yazılı mesaj yoluyla, homofobik küfürler ederek ölüm ve şiddetle tehdit etti. Aynı zamanda kız arkadaşını da tehdit ediyordu. Geceyi bölüp birlikte eve döndük. Tehditler sabah beşe kadar sürdü. Ciddi tehditler alıyorduk. Baktık olacak gibi değil mahallemizdeki karakola gidip şikayetçi olmak istedik. Olayı anlatmaya başladık. Eşcinsel olduğumuzu anlayana kadar bizi dinledi polis memuru. Bütün sesli mesajları, yazılı olanları verdik. Sevgilim de yanımdaydı. Eşcinsel ve sevgili olduğumuzu anladığında birden tavrı değişti ve sert bir tavırla ‘bundan bir şey çıkmaz. Gidin mesajın ilk geldiği yerde şikayetçi olun. Ben bu şikayeti alamam’ dedi ve bizi resmen kovdu.”

“Evimden tekrar taşınmak zorunda kalmak istemiyorum”

Mehmet’in Fatih’e gönderdiği mesajlarda homofobik ve cinsiyet küfürlerin yanı sıra şiddet ve tecavüz tehditleri de yer alıyor. Fatih, daha önce yaşadığı bir gasp olayında mağdurken polis ve mahkemenin tavrından dolayı resmî makamlara güvenemediğini söylüyor. Gasp edildikten sonra evini değiştirmek zorunda kalmış. Şimdi de yeniden taşınmak veya iş değiştirmek zorunda kalmaktan korktuğunu belirtiyor:

“5-6 sene önce ben gasp edildikten sonra evimizi değiştirmek zorunda kaldık. Bu durumlarda mağdurken, evimde bıçakla soyulmuşken polis gelip bana küfrediyor. Biz 10 yıldır birlikte olan bir çiftiz. Sevgilim son bir yıldır çalışamıyor pandemiden dolayı. Askerden raporlu ve bir sürü yere görüşmeye gittiğinde eşcinsel olduğu için raporlu olduğunu söyledi. Olumsuz yanıtlar aldı. Hatta bir yer de ‘senin özel hayatın bize çok uymuyor’ diye mesaj attı. Bu koşullarda ev de iş de değiştirmem mümkün değil…”

Olayın üzerinden bir yıla yakın zaman geçti. Fatih’in aktardıklarına göre birebir tehditler sonlandı ancak Fatih dolaylı yollardan tehditler almaya devam ediyor:

“Ortak tanıdıklarımdan aldığım duyuma göre karşı tarafın başka bir meselede denetimli serbestliği var. ‘Denetimli serbestliğim bitsin ben o iki ibneye de ne yapacağımı biliyorum’ diyormuş. Daha önce de tehditler, götveren gibi laflar etmişti…”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam