27/09/2014 | Yazar: Mehmet Akın

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, LGBT’ler de dahil herhangi bir gruba dönük ayrımcı politikaları olan ülkelerde olimpiyat yapılmayacağını söyledi.

Homofobik ülkelerde Olimpiyat yok Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Uluslararası Olimpiyat Komitesi, “All Out” grubunun kampanyasını dikkate aldı ve bundan sonra, LGBT’ler de dahil herhangi bir kesime ayrımcı politikaları olan ülkelerde Olimpiyatların düzenlenmemesi için kurallarını düzenleyeceklerini belirtti.
 
Aktivist grup ‘All Out’ bir süreden beri internet üzerinden imza kampanyası düzenliyordu. Kampanyada ayrımcı politikaları olan ülkelerin, Olimpiyat Oyunları’nı organize etmemesi, yetkili komitenin bu yönde karar alması gerektiği belirtiliyordu.
 
Aktivist grup, hiçbir ülkenin harika insan hakları politikaları olmadığını, fakat en azından kişilerin itibarına saldıran ve onlara ayrımcılık yapan ülkelerin şehirlerinde Olimpiyatların yapılmaması gerektiğini düşünüyor. Bunun, Olimpiyat kurallarına ve felsefesine de uygun bir davranış olacağını belirtiyor.
 
All Out’un internet sitesinden 24 Eylül günü yapılan bir açıklamayla, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden bu çağrıya cevap geldiği söylendi. İmza kampanyasında hedeflenen 100 bin kişiye daha ulaşılamamış olsa da, Komite, kurallarını değiştireceği müjdesini verdi.
 
Yeni kurallara göre, Olimpiyat Oyunları’nı organize eden ülkeler, herhangi bir gruba karşı ayrımcılık yapamayacak. Komitenin altını çizerek söylediğine göre, bu gruplar içinde LGBT bireyler de bulunuyor.
 
Komite, söz verdiği üzere, organizatör ülkelerin imzaladığı anlaşmanın içine Olimpiyat Sözleşmesi’ndeki ayrımcı karşıtı 6. Maddenin ekleneceğini belirtti. Eklenecek bu maddeyle, organizatör ülkeler ayrımcı politikaları olanlar arasından seçilemeyecek.
 
All Out aktivistlerine göre, eğer Olimpiyat Komitesi böyle bir şart koyarsa, ülkeler LGBT bireylere saldırmadan önce iki kez düşünmek zorunda kalacak. Bu hükümler, ülkelere bir baskı oluşturacak, çünkü Olimpiyatları kendi ülkelerinde düzenlemek isteyen Ukrayna gibi ülkelerde, Rusya’daki anti-LGBT yasalara benzer kararlar alınmaya çalışılıyor.
 
All Out özellikle geçtiğimiz Kış Olimpiyatları sırasında Rusya’da çıkan ‘anti-LGBT’ yasalar sonrasında çalışmalarını hızlandırmış, Rusya’nın ayrımcı politikaları nedeniyle organizasyonu yapmaması gerektiğini belirtmişlerdi.
 
All Out grubunun imza kampanyasına destek vermek için: https://www.allout.org/en/actions/change-the-rules 

Etiketler: yaşam, spor
nefret