01/03/2010 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası Af Örgütü, Litvanyalı yetkilileri, yeni yasayla LGBTT bireylerin haklarıyla ilgili kamusal alanda bilgi paylaşımının yasaklanması da dahil tüm kısıtlamaları kaldı

Homofobik yasa Litvanya’da yürürlüğe girdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Uluslararası Af Örgütü, Litvanyalı yetkilileri, yeni yasayla LGBTT bireylerin haklarıyla ilgili kamusal alanda bilgi paylaşımının yasaklanması da dahil tüm kısıtlamaları kaldırmaya çağırıyor.
 
Tartışmalı “Gençleri Kamuyla Paylaşılan Bilgilerin Zararlı Etkilerinden Koruma Kanunu” 1 Mart itibariyle yürürlüğe girmiş bulunuyor.
 
Uluslararası Af Örgütü Ayrımcılık Uzmanı John Dalhuisen, “Bu yasa, ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı gibi, insanları cinsel yönelimleri ve cinsel kimlikleri üzerinden de ayrımcılığa tabi tutuyor” diyor.
 
“Eşcinsel insanlar damgalanacaklar. Üstelik savunuculuk geliştirdiklerinde de sansür ve para cezalarıyla karşı karşıya kalacaklar.”
 
“Bu yasa Avrupa Birliği içinde tarihi bir hatadır.”
 
Yasa 14 Temmuz 2009’da kabul edilmiş, Uluslararası Af Örgütü ve Avrupa Parlamentosu dahil diğer örgütler tarafından da eleştirilmişti.
 
Yasanın orijinal metninde “eşcinsel, biseksüel ve çok eşli ilişkileri teşvik eden” yayınların okullar, kamusal alanlar ve medya gibi reşit olmayan bireylerin ulaşımı olan alanlarda yasaklanması öngörülüyor.
 
Uluslararası alandan gelen eleştiriler ve Litvanya Devlet Başkanı’nın şüpheleri doğrultusunda yasa 28 Aralık 2009 tarihinde, eşcinselliğe dair tüm doğrudan referanslar ayıklanarak kabul edildi. Ancak şimdi de yasa “aile değerlerine zarar veren” veya “anayasada…. ve Litvanya Medeni Hukuku’nda tanımlanandan farklı evlilik ve aile modellerini destekleyen” çocuklar için zararlı bilgilerin ulaşabilecekleri yerlerde yasak olmasını öngörüyor. Litvanya yasalarında evlilik, bir erkekle bir kadının birlikteliği olarak tanımlandığından, eşcinsel birlikteliklerin kamusal alanda anlatılması ya da evlilikte eşitlik için savunuculuk geliştirilmesi yeni yasayla yasaklanmış oluyor.
 
John Dalhuisen, “Litvanyalı yetkililer eşcinseller için ayrımcılık anlamına gelecek, ifade özgürlüğünü kısıtlayan bu yasayı uygulamamalılar” diyor. 
 
İlgili Haberler:

Litvanya Homofobik Kanun Teklifini Reddetmeli

Litvanya Parlamentosu, Homofobik Yasada Israrlı!




Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam