01/04/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Eşcinsellerin ifade, örgütlenme ve toplanma özgürlüklerinin yanı sıra ilişkilerini dahi suç kabul eden yasa tasarıları Kırgızistan ve Tanzanya’da sunuldu.

Homofobik Yasaların Yeni Durakları: Kırgızistan ve Tanzanya Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Eşcinsellerin ifade, örgütlenme ve toplanma özgürlüklerinin yanı sıra ilişkilerini dahi suç kabul eden yasa tasarıları Kırgızistan ve Tanzanya’da sunuldu.
 
Kırgızistan: Gümrük Birliği İçin Hiçe Sayılan İnsan Hakları
Soçi Olimpiyatları öncesinde dünya kamuoyundan büyük tepki gören Rusya’nın “geleneksel olmayan cinsel ilişkiler propagandası” yasağı Kırgızistan’a taşınıyor. 26 Mart’ta sunulan tasarıyla eşcinsel ilişkiler hakkında olumlu bir düşünce uyandırmaya yönelik her türlü ifade ve eylem için para cezası ve 6 aya kadar hapis cezası verilecek.
 
Avrupa Birliği’nin şimdiye kadarki en kapsamlı yasak olduğunu belirttiği tasarı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin Kırgızistan raportörü Andreas Gross ile LGBT genel raportörü Robert Biedron tarafından kınandı.  
 
Rusya’nın Gümrük Birliği’ne katılmak isteyen Kırgızistan, eşcinselliği 16 yıl önce suç olmaktan çıkarmıştı.
 
Tanzanya da Uganda’nın İzinde
Afrika’nın doğusunda ise Tanzanya, Uganda’nın nefret yasasının bir benzerini parlamentoya geçen hafta sundu.
 
Aynı cinsten kişiler arasında her türlü cinsel ilişkiyi yasaklayan tasarı, hâlihazırda erkekler arasındaki eşcinsel ilişkilere ömür boyu hapis cezası öngören yasadan bir yönüyle farklı. Bu da, tıpkı Rusya’nın propaganda yasasında olduğu gibi eşcinsellikle ilgili bilgilerin paylaşılmasının eşcinselliğe özendirmek olarak adlandırılıp cezalandırılması.
 
Uganda ve Nijerya’nin kabul ettiği nefret yasalarının ardından Afrika’nın doğusunda yükselişe geçen homofobik yasalar eşcinseller için hayatı daha da zorlaştırıyor. Uganda’da bir gazete ülkedeki eşcinsellerin kimliklerini ifşa ederken Nijerya’da şantaja uğrayan beş eşcinsel erkek tutuklandı, soyuldu ve sokak ortasında kırbaçlandı.  

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam