15/08/2021 | Yazar: Yıldız Tar

60’lar Amerikasında okuldaki homofobik zorbalıktan kaçmak için çizmeye başlayan Allen Todd Yeager’in Pan’ın ormanlarda dans ettiği resimleriyle tanışmaya ne dersiniz?

Homofobik zorbalıktan Panların büyülü dünyasına Yeager’in eserleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Sadece güzellik için resmediyorum ve benim için insan suretinden daha güzel bir şey yok”

Bu cümle, Allen Todd Yeager’in sanatının kendi dilinden özeti. 60’lar ABD’sinde doğan Yeager, 12 yaşından beri portreler çizip satıyor. Ülkenin birçok yerinde sanat galerilerinde eserleri sergilenen sanatçının güncel işleri New York’taki Leslie + Lohman Gey ve Lezbiyen Sanat Müzesi’nde yer alıyor.

homofobik-zorbaliktan-panlarin-buyulu-dunyasina-yeager-in-eserleri-1

Eserleri eskizlerden portre ve otoportrelere uzanan Yeager’in alamet-i farikası ise vahşi ormanlarda salınan Pan resimleri.

homofobik-zorbaliktan-panlarin-buyulu-dunyasina-yeager-in-eserleri-2

Ormanların ve kırların vahşi ve muzip tanrısı Pan, Yeager’in resimlerinde başka suretlere bürünüyor. Yeager, kavramsal bu işlerinde de güzelliğin peşinde koşuyor. Ancak alışılageldik güzellik değil. Sıradışılığın fantastik güzelliği Yeager’in fırçasında hayat buluyor.

homofobik-zorbaliktan-panlarin-buyulu-dunyasina-yeager-in-eserleri-3

Yeager, eserlerinin yanı sıra bloğunda okul yılları ve gey olduğu için neler yaşadığını da anlatıyor. 60 ve 70’li yılların Amerikasında homofobik zorbalığa dair kapsamlı bir panorama sunuyor:

homofobik-zorbaliktan-panlarin-buyulu-dunyasina-yeager-in-eserleri-4

“Neredeyse her öğretmen berbat ve durmaksızın benim de aralarında olduğum birkaç öğrenciye sataşan apaçık sosyopatlardı. Bir otorite figürü önderlik ettiğinde öğrenciler ise size çok daha kötü davranır ve ben eskiz defterimde yeni çizgiler olduğu zamanlar hariç sınıfın nefret nesnesiydim. Geri kalan zamanlarda benden nefret eden insanlar için bir günlüğüne kahraman olabilmek çok ilginçti.

“Elbette tacizler her zaman gey olmamla alakalıydı. Kendi dünyama kaçar, giyinir süslenir ve ayna karşısında şarkı söylerdim.”

homofobik-zorbaliktan-panlarin-buyulu-dunyasina-yeager-in-eserleri-5

homofobik-zorbaliktan-panlarin-buyulu-dunyasina-yeager-in-eserleri-6

homofobik-zorbaliktan-panlarin-buyulu-dunyasina-yeager-in-eserleri-7



Etiketler: kültür sanat, yaşam, eğitim, dünyadan
İstihdam