28/12/2012 | Yazar: Kaos GL

Homofobiye karşı taraftar grupları yeni yılda Almanya’da, Hakem Halil İbrahim Dinçdağ’ın katılacağı ‘Toplumda ve Futbolda Homofobi’ konulu panel düzenleyecek

Homofobiye Karşı Alman Taraftar Gruplarından Hakem Dinçdağ Paneli Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Homofobiye karşı taraftar grupları yeni yılda Almanya’da, Hakem Halil İbrahim Dinçdağ’ın katılacağı “Toplumda ve Futbolda Homofobi” konulu panel düzenleyecek
 
Devrimci Enternasyonal Örgüt’ten (RIO) Baran Ronahi’nin haberi
Taraftar grupları Queerpass-Bayern ve Schikeria München, Ludwig Maximilians Üniversitesi’nden Queer-Referat ve Devrimci Enternasyonal Örgüt (RIO) tarafından düzenlenen, Halil İbrahim Dinçdağ’ın da yer alacağı Panel 19 Ocak 2013, saat 20:00’de başlayacak. Bayern Münih’in o gün kendi evinde oynayacağı maçtan sonra, Queerpass-Bayern ve Schickeria München gruplarının taraftarlarla beraber panele katılması planlanıyor. Queerpass-Bayern taraftarları bir süre önce, Dortmund’a karşı oynadıkları maçta ’Bayern Taraftarları Homofobiye Karşı’ sloganının yazılı olduğu devasa bir pankart açmışlardı. Ultras kültürünün temsilcileri olan bu gruplar üzerinde, Almanya’da yeni çıkan yasa ile baskılar artırılmış ve taraftarın kendi kültürünü oluşturmasına engel olunmaya çalışarak, mevcut müşterileşmiş taraftar profilini korunmaya çalışılmakta. Eşcinselleri dışlayan endüstriyel futbola karşı ultras kültürünü taşıyan taraftar grupları karşı bir direniş içinde olduklarını Halil İbrahim Dinçdağ mücadelesine sahip çıkarak da tekrar göstermiş oldular.
 
Halil İbrahim Dinçdağ’ın cinsel yönelimini açıkladıktan sonra yaşadığı zorlukları ve futboldan aforoz edilmesini konu alan raporuna binaen, futbolda ve toplumda LGBT bireylerinin yaşadığı sorunlar da göz önünde bulundurularak, yukarıda ismi geçen örgütler ve taraftar gruplarının inisiyatifi ile “Toplumda ve Futbolda Homofobi” konulu bir panel düzenlenmesi kararlaştırıldı.
 
Devrimci Enternasyonal Örgüt (RIO) bu konuda yapılan hazırlık toplantılarında, LGBT bireylerinin hastalıklı, toplumdan dışlanması gerektiğini ifade eden homofobik-faşizan anlayışa karşı sessiz kalmaması, onlarla dayanışma içinde olunması gerektiğini vurguladı. Bireylerin üzerinde kurulan cinsel baskı ve cinsel kimliğinin belirlenmesinin dil veya ideolojik gibi nedenlerden değil, toplumsal üretim ilişkilerin bireyin üzerinde kurmuş olduğu baskıdan kaynaklandığını söyledi. LGBT bireylerinin teker teker yok edilmesini hedefleyen, faşist toplumlar ile günümüzdeki mevcut toplumların arasında bir bağ olduğunu ve bugün sadece düşük düzeyde sorunsal görülen birçok konunun, ekonomik ve siyasal krizin ortaya çıkması ile bunların faşist hareketin birer dinamiğine dönüştüğü vurgulandı. Yunanistan’da kriz sonrasında güçlenen faşist Altın Şafak partisinin bunun güncel örneklerinden biri olduğu belirtildi. Kendisini özel mülkiyetin paylaşımı sağlayan ailenin devamı üzerine kurmuş bir toplumda, cinsel kimliklerin bu görevi yerine getirip getirmemeye bağlı olarak değerlendirildiği ve birçok toplumsal aşağılanmanın, bu görevi yerine getiremeyenlere yöneldiği de belirtildi. Özel mülkiyetin toplumda var olduğu sürece, özel mülkiyete sahip olma oranına uygun olarak da belirlenen bir hiyerarşinin toplumsal sorunların odağı olduğu anlatıldı. Bu noktada; özel mülkiyetli toplumların getirmiş olduğu sorunların mağdurlarının ortak mücadelesinin de kaçınılmaz olduğu da vurgulandı. Özel mülkiyetin ortadan kaldırılması ise sınıfsal bir politika olduğu ve bunun da ezilen kesimlerinin çıkarlarını işçi sınıfının tarihsel çıkarları doğrultusunda geliştirilmesi konusu da gündeme getirildi.
Halil İbrahim Dinçdağ bu panelde yapacağı konuşmada Türkiye’deki LGBT’lerin ve kendisinin yaşadığı sıkıntılı süreci konu alacak. Yaklaşan mahkeme süreciyle beraber onun işine tekrardan dönmesi ve LGBT bireylerinin üzerindeki yoğun baskıları basına aktarmak ve mücadele alanını genişletmek amacıyla da panel düzenlemekte. Ayrıca Berlin’de Tennis Borussia Berlin ve Türkiyemspor taraftarları tarafından, Leipzig’de ise Roter Stern Leipzig (Leipzig Kızıl Yıldız) taraftarları tarafından paneller düzenlenecek. Werder Bremen taraftarlarından ise bu konuda cevap beklenilmekte. 

Etiketler: yaşam, spor
İstihdam