16/05/2011 | Yazar: Kaos GL

VI.

Homofobiye Karşı Sanat Atölyeleri Yapıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
VI. Uluslararası Homofobi Karşı Buluşma kapsamında düzenlenen sanat etkinlikleri 3-4-5 Mayıs tarihlerinde yapılan "Anlatmanın Başka Biçimleri Fotoğraf Atölyesi"nin ardından 12-13 Mayıs tarihinde düzenlen Senaryo Geliştirme Atölyesi ve 14 Mayıs tarihinde düzenlenen Kurgu Atölyesi ile sona erdi. 
 
Atölye düzenleyicilerinden görüştüğümüz Damla Gülmez: “Bu yıl ilki gerçekleşen Homofobiye Karşı Sanat Atölyeleri ile LGBT Hakları için sürdürdüğümüz mücadeleyi fotoğraf ve video ile de dillendirmek ve başka alanlarda da görünür kılmak niyetinde idik. Bu maksatla bir araya gelen atölye katılımcıları ve yürütücülerimizle bir yandan keyifli zaman geçirdik, bir yandan da fotoğraf ve sinema sanatına dair bilgi ve deneyim paylaşımında bulunduk.” dedi.
 
Senaryo Geliştirme Atölyesi
12-13 Mayıs tarihlerinde yapılan atölye Kaos Kültür Merkezi'nde İnan Gündoğdu yürütücülüğünde gerçekleşti. 
 
İnan Gündoğdu Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tiyatro Kuramı mezunu. Tiyatro ile ilgili çalışmalarının yanı sıra sinema ile de ilgileniyor. Birkaç kısa film projesi için senaryo yazan Gündoğdu'nun aynı zamanda uzun metraj kurmaca senaryosu çalışmaları da var. Ayrıca bir süredir FSA'da senaryo atölyeleri düzenliyor. 
 
Senaryo Geliştirme Atölyesi ile ilgili Gülmez: “Katılımcıların senaryo, sinopsis veya hikayeleri ile hazır bulunduğu etkinliklerde hikayelerimizi birbirimizle paylaşıp, her bir senaryo üzerine ayrıntılı konuşma şansı bulduk. Hali hazırdaki projeler ile ilgili çalışmalarımıza devam edeceğimiz bir sürecin ardından FilmArt'tan Göktan ve İbrahim Sena'nın da destekleri ile bu atölyeden çıkan senaryolardan bazılarının çekim sürecine başlamayı planlıyoruz. Bunun yanında sonraki süreçte de İnan Gündoğdu ile çalışmalarımız devam edecek.” diye belirtti.
 
Kurgu Atölyesi
14 Mayıs tarihinde gün boyu süren Kurgu Atölyesi de yine Kaos Kültür Merkezi'nde Thomas Balkenhol yürütücülüğünde gerçekleşti.
 
Yeşim Ustaoğlu'nın İz, Özcan Alper'in Sonbahar ve son filminin kugucusu olan Baklenhol aynı zamanda son dönemde başarıları ile dikkat çeken Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan'ın ödüllü filmleri İki Dil Bir Bavul'un da kurgusunu yaptı. Türkiye ve Almanya'da tanınmış bir kurgucu olan Thomas Balkenhol aynı zamanda ODTÜ Görsel İşitsel Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde seçmeli dersler veriyor ve kısa film ve belgesele ilgi duyan birçok genci yönlendiriyor.
 
Kurgü Atölyesi üzerine Gülmez “Thomas Balkenhol yürütücülüğünde gerçekleşen atölye kapsamında kurmaca ve belgeselde anlatım biçimleri, kurgu teknikleri, ses üzerine konuştuk ve atölyenin ikinci kısmında da kısa bir kurgu deneyimi yaşadık. Sinemaya ilgi duyan homofobi karşıtlarının biraraya geldiği atölye ile Homofobiye Karşı Sanat Atölyeleri'nin sonuncusunu da gerçekleştirmiş olduk.” diyerek sözlerini tamamladı.
 
1. ve 3. fotoğraflar: Göktan Göktaş
 

Etiketler: yaşam
İstihdam