20/05/2022 | Yazar: Aslı Alpar

Honduras Devlet Başkanı Castro: “Uluslararası toplum, Honduras halkı ve Vicky Hernández'in ailesi önünde; onun öldürülmesinin sorumluluğunu devlet olarak üstleniyoruz.”

Honduras, seks işçisi, trans kadın Vicky Hernández’in cinayetindeki sorumluluğu üstlendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Vicky Hernández’in annesi Rosa Hernández, kızının fotoğrafını elinde tutuyor, Red Lésbica Cattrachas

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Cristian González Cabrera, Honduras’ta Devlet Başkanı Xiomara Castro’nun açıklamasını duyurdu.

Castro, 9 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Haziran 2009'daki askeri darbe sırasında San Pedro Sula'da öldürülen seks işçisi, trans kadın Vicky Hernández için ailesinden özür diledi ve cinayetin sorumluluğunu üstlendi.

Devlet Başkanı Castro yaptığı açıklamada, “Uluslararası toplum, Honduras halkı ve Vicky Hernández'in ailesi önünde, onun ölümüne yol açan olaylardaki sorumluluğu Honduras devleti olarak kabul ediyoruz” dedi.

Hukuki süreci LGBTİ+ örgütleri başlattı

Honduras’ta LGBTİ+ haklarını savunan “Cattrachas Lezbiyen Ağı”, cinayetten devleti sorumlu tutarak Amerika Kıtası İnsan Hakları Komisyonu'na dilekçe verdi.

Komisyon davayı, Mart 2021'de Amerikalılar Arası İnsan Hakları Mahkemesi’ne sundu.

Mahkeme, Hernández'in öldürülmeden önce polisin tacizine uğradığını ve öldürüldüğü gece darbe nedeniyle ordu ve polis tarafından sokağa çıkma yasağının uygulanması nedeniyle yaşam hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Mahkeme ayrıca, Honduras'ta LGBTİ+’ların karşılaştığı şiddete ve faillerin cezalandırılmadığına da dikkat çekti. Mahkeme kararı yetkililerin Hernández'in ölümünü etkili bir şekilde soruşturmadığını da belirtti.

honduras-seks-iscisi-trans-kadin-vicky-hernandez-in-cinayetindeki-sorumlulugu-ustlendi-1

Fotoğraf: Xiomara Castro

Honduras devlet başkanından; transların kimliklerini, cinsiyet kimliklerini yansıtacak şekilde değiştirebilme taahhütü

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Cristian González Cabrera haberinde, Ocak ayında göreve başlayan Başkan Castro’nun, trans haklarını geliştirme yönündeki taahhütlerini de duyurdu: “Honduras'ta, transların kimliklerini, cinsiyet kimliklerini yansıtacak şekilde değiştirmelerine izin verecek yasal bir cinsiyet tanıma prosedürü oluşturmayı taahhüt etti. Castro ayrıca Hernández cinayetiyle ilgili soruşturmayı takip etmeyi de üstlendi ve mahkeme kararına tümüyle uyacaklarının garantisini verdi.”


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam