19/11/2009 | Yazar: Orhan A

Trangender Avrupa’nın (TGEU) Trans Cinayetlerini İzleme Projesi son bir yıl içinde 160’dan fazla trans cinayetini kaydetti.   

Son Bir Yılda 160'ı Aşkın Travesti ve Transseksüel Öldürüldü! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Trangender Avrupa’nın (TGEU) Trans Cinayetlerini İzleme Projesi son bir yıl içinde 160’dan fazla trans cinayetini kaydetti.   

11. Uluslararası Transgender Anma Günü etkinlikleri dünya çapında 120’den fazla şehirde yapılacak. 1999’dan bu yana, nefret suçu kurbanlarının anıldığı Trans Bireyleri Anma Günü (TBAG) her yıl Kasım ayında gerçekleştiriliyor. Trans Bireyleri Anma Günü, trans bireylere yönelik nefret suçları konusunda toplumsal farkındalık yaratılmasını sağlar, öteki türlü unutulup gidecek olan bu bireylerin kamusal olarak anılması ve onurlandırılması için bir imkân yaratır. 
 
Amerika’da başlayan Trans Bireyleri Anma Günü artık dünyanın birçok bölgesinde düzenleniyor. Bu yıl TBAG kapsamında Afrika, Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Okyanusya’daki 17 ülkede 120’yi aşkın şehirde etkinlikler yapılacak.
 
Ne yazık ki, Trangender Avrupa’nın (TGEU) yeni araştırma projesinin ilk sonuçlarına göre bu yıl listeye, anılmak, yası tutulmak ve onurlandırılmak üzere 160’dan fazla trans bireyin daha adı eklendi. 

Trans Cinayetlerini İzleme Projesi araştırma ekibinin ortaya koyduğu veriler dünya çapındaki trans cinayetlerine ilişkin haberlerin sistematik olarak izlenmesi, toplanması ve analizi sonucunda elde ediliyor. Veriler 20 Kasım 2008’den 12 Kasım 2009’a kadar toplamda 162 trans cinayetinin gerçekleştiğini rapor ediyor.
 
Sırf 2009’un ilk 10 buçuk ayında 150 trans cinayeti rapor edilmiş durumda. Üstelik biliyoruz ki bu yüksek sayılar gerçek değerlerin sadece bir kısmını yansıtıyor. Hakikat bundan çok daha kötü durumda. Bunlar sadece internet araştırmalarına dayanılarak bulunup rapor edilmiş vakalar. Hiçbir yasal veri yok ve rapor edilmemiş cinayetlerin sayısını kestirmek neredeyse olanaksız.
Vakalar dünyanın altı temel bölgesi olan Kuzey ve Latin Amerika, Avrupa, Afrika, Asya ve Okyanusya’dan rapor edilmiş durumda. Rapor edilen cinayetlerin çoğu Brezilya (41), Venezüella (22), Honduras (16) ve Amerika (13) başta olmak üzere Latin Amerika ve Kuzey Amerika’da gerçekleşmiş.
 
Geçtiğimiz yıl 15 Latin Amerika ülkesinde toplam 124 trans cinayeti rapor edilmişti. Latin Amerika’da gerçekleşen cinayetler geçen yıl raporlarda yer alan trans cinayetlerinin dünya çapında % 75’ini oluşturuyor.  
Ön verilerin son güncellemesine göre, geçen yıl içinde 16 trans cinayetinin 6’sı Avrupa ülkelerinde (İtalya, Rusya, Sırbistan, İspanya, Türkiye ve İngiltere) meydana gelmiş. Asya’daki trans cinayetlerinin Hindistan ve Malezya’da, Afrika’da Cezayir’de ve Okyanusya’dakilerin Yeni Zelenda’da gerçekleştiği rapor edilmiş. 
 
Araştırma sonuçları geçen yıl toplamda 26 ülkede trans cinayetlerinin rapor edildiğini ortaya koyuyor.
 
Trans Cinayetlerini İzleme Projesi’nin güncellenmiş ön tarama sonuçları tablolar, isim listeleri ve haritalar şeklinde projenin internet sitesinde İngilizce, İspanyolca ve Almanca dillerinde yer almakta. Tabloların İngilizce versiyonuna bu linkten ulaşılabilir: www.tgeu.org/tdor2009english. Linkte ayrıca Uluslararası Trans Bireyleri Anma Günü hakkında bilginin yanı sıra etkinliklerin gerçekleştirileceği şehirlerin bir listesi de mevcut.(AE)

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret