04/07/2012 | Yazar: Zeynep Akkuş

Sekizinci Hormonlu Domates ödülleri The Mekan’da düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Sunuculuğunu Gullüm Show’un yıldızı Fehmi Dalsaldı’nın yaptığı törende toplam 11 dalda ödül dağıtıldı.

Hormonlu Domatesler Sahiplerini Buldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Sekizinci Hormonlu Domates ödülleri The Mekan’da düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Sunuculuğunu Gullüm Show’un yıldızı Fehmi Dalsaldı’nın yaptığı törende toplam 11 dalda ödül dağıtıldı.
 
Internet üzerinden yapılan oylama sonucunda Dr Yusuf Karaçay (Psikoloji/Psikiyatri), Ayşe Kulin (Basın/Yazar), Mazlum-Der (Örgütler / STK’lar), AKP (Kurumlar), Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek (Siyasetçiler), Yeni Akit (Medya), Taksim Mango (Mekanlar), İkbal Gürpınar (TV&Magazin), ve KKTC Yönetimi (Beynelmilel) en çok oyu alarak Hormonlu Domates’in sahibi oldu. Bu yıl ilk kez verilen “Devrimci Domates” ödülü Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş’e verilirken, “Yaşam Boyu Hormonlu Domates” ödülü de İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e gitti.
 
Basın/Yazar kategorisinde ödül kazanan ismi açıklamak üzere sahneye gelen Ayşe Düzkan, artık emekliye ayrıldığını ve perşembe gününün basındaki son günü olduğunu belirttikten sonra şunları söyledi: “Adayımız zaten hepinizin tanıdığı çok ünlü biri; mavi gözler, sarı saçlar. Modern. Batılı. Aşkı anlıyor, tarihi anlıyor. Eşcinselliği de anlamak istiyor, tespitler yapıyor. Fakat kendisindeki homofobiyi tespit edemiyor.”
 
Lambdaİstanbul’dan Avukat Fırat Söyle, Örgütler / STK’lar kategorisiyle ilgili olarak, “Örgütler / Sivil Toplum Kuruluşları adına sürekli birkaç yıldır ödülü alan bir dernek var. Bunlar güya mazlumları korumak için ama bu mazlumlar kim oluyor bunu hiç anlayamadım. Tabii ki bu yıl yine Örgütler ve Sivil Toplum olarak Mazlum-Der ödül aldı” diyerek ödülün özellikle, dernek genel başkanı Ahmet Faruk’a ve genel başkan yardımcısı Recep Karagöz’e gideceğini açıkladı.
 
Kurumlar kategorisinde ödülü açıklamak üzere sahneye gelen Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü Murat Çekiç, “Bunların hepsi devlet kurumu. Kime inanacağız, kime güveneceğiz, şaşırdık” sözlerinin ardından, bugün saat 11:00’de Galatasaray Postanesi’nde gerçekleştirilecek kartpostal atma eylemini hatırlattı.
 
SPoD adına Sedef Çakmak, Melih Gökçek’in ödülünü açıklarken “Kendisi ödül almaya doymadı. Biz ödül vermekten sıkıldık” diyerek başladığı sözlerini, “Sırf transfobik-homofobik söylemleriyle tanınmıyor; aynı zamanda mizojenist, kadın düşmanı, ırkçı… gittikçe gider. O, ‘İnşallah gey belediye başkanı olmayacak, olmamalı’ demişti, biz inşallah ‘olacak’ diyoruz” şeklinde tamamladı.
 
Kaos GL adına Barış Sulu, Medya kategorisinde Yeni Akit’in ödül kazandığını açıklarken şöyle konuştu: “Medya dalında biliyorsunuz çok fazla aday var ama birincinin kim olacağını sanırım herkes tahmin ediyordur. Ben her sabah kalktığımda yine bu gazetede bir şey çıkacak mı, acaba bugün ne iğrençlikler yaptılar diye bakıyorum.”
 
Göçmen Dayanışma Ağı’ndan Fırat Genç, “Ödülü alan, abisini bir kez daha utandırmayan, ‘Yavru Vatan’, işgal altındaki Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs yönetimi” sözleriyle Beynelmilel kategorisinde ödül kazanan adayı açıklamadan önce, herkesi göçmen LGBT’lere destek olmaya çağırdı: “Bu kategoride adı geçen ya da geçmeyen ülkelerden cinsel yönelimleri nedeniyle gördükleri baskılardan ötürü Türkiye’ye kaçmış olarca, yüzlerce LGBT var. Sokaklarda geziyorlar, gizleniyorlar. Onları bulun, örgütleyin, evlerinizde saklayın, hatta gerekiyorsa sınırdan kaçırın.”
 
Deniz Gezmiş’in ağabeyine verilen Devrimci Domates ödülünün, Deniz Gezmiş’in ağabeyine verilmesini değerlendiren Foti Benlisoy, bu ödülün kısa ömürlü olmasını diledi: “Markist Devlet Kuramı’nda ‘devleti sönümlendirmek’ derler. Bu ödül de ‘sönümlenmek’ üzere ortaya çıkmış bir ödül olsun. Bu kategoride tek aday var kıya sıya çekişme yaşanmadı muhtemelen ama bu da hayırlı bir şeydir. Bu konuyla ilgili olarak hepinizin tanıdığı bir arkadaşımız, bir yazısında özetle şunları söylüyordu: ‘Deniz Gezmiş bizim masal kahramanlarımızdan bir tanesidir. Hakkında doğru mudur bilemeyeceğimiz, hiçbir zaman sınayamayacağımız bir dizi hikaye var. O hikayelerden biri de bu olsun. İlk gençliğinde, çocukluk yaşında bir trans birey ve hayatının başında, serüveninin başında bir devrimci oturmuş üç tane gazoz içmiş olsun. Birlikte şarkı söylemiş olsunlar. Bu da o iki masal kahramanına yakışan bir hikayedir, bir anekdottur.’ Bu anekdota sahip çıkmak lazım. ”
 
İdris Naim Şahin’e verilen Yaşam Boyu Hormonlu Domates ödülünü ise, Onur Haftası Çalışma Grubu adına programın sunucusu Fehmi Dalsaldı açıkladı.
 

Etiketler: yaşam
nefret