19/02/2024 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’de 3 milyondan fazla kullanıcısı olan Hornet’e erişim engeli, bireysel başvurunun neticesinde kaldırıldı.

Hornet’e erişim engeli kaldırıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye’de 3 milyondan fazla kullanıcısı olan Hornet, erişim engeline karşı dava açtı. Mahkeme, Hornet’in itiraz başvurusunu duruşma yapmadan reddetti. Şirketin bunun üzerine Av. Kerem Dikmen aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne bulunduğu başvuru sonuçlandı.

TIKLAYIN – AYM’den erişim engelleriyle ilgili toplu ifade özgürlüğü ihlali kararı: Aralarında Hornet de var

Anayasa Mahkemesinin 21/11/2023 tarihli 2016/1430 sayılı kararı gereğince Hornet’e web sitesi, Google Play ve Apple Store üzerinden erişim engeli kaldırıldı.

“Erişim engeli adil değildi”

Başvuruda Hornet’i temsil eden Av. Kerem Dikmen, Hornet erişim engelini kaosGL.org’a şöyle değerlendirmişti:

“AYM, bu konudaki yapısal sorunu daha önce tespit etmişti. Hornet, Türkiye’de milyonlarca kişinin kullandığı bir aplikasyon ve bu kadar çok insanın kullandığı bir aplikasyonla ilgili önemli bir kararın 2020 senesinin üzerinden bu kadar yıl geçtikten sonra verilmesi, adil değil. Geç verilmiş bir karar. Benzer bir aplikasyon olan Grindr’a 2013’ten beri erişim engeli var, Kaos GL’nin 2015’te Grindr ile ilgili başvurusunda ise hâlâ bir karar verilmedi. Kendi içerisinde adaletsiz bir durum da olduğunu söyleyebiliriz. Umarım, bu karar diğer erişim engellerinde de yapısal sorunların, keyfi uygulamalara yol açmasının önüne geçer.”


Etiketler: medya
İstihdam