04/03/2021 | Yazar: Kaos GL

Uzmanlar düzenli test öneriyor ancak ücretsiz olarak HPV ve Pap Smear testine sadece nüfusta cinsiyet hanesi “kadın” olarak tanımlanmış 30-65 yaş aralığındaki kişiler, 5 yılda bir olmak üzere erişebiliyor.

HPV Farkındalık Günü: Ücretsiz HPV testi herkesin hakkı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bugün 4 Mart HPV (Human Papilloma Virüs) Farkındalık Günü. HPV, enfeksiyonu en sık rastlanan cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasında yer alıyor serviks yani rahim ağzı kanserine neden olabiliyor.

Uzmanlar, belirti vermeme olasılığını vurgulayarak serviks kanserine ilerleme olmadan teşhisin konulabilmesi ve gerekli önlemlerin alınabilmesi için düzenli test öneriyor ancak Türkiye’de HPV taraması ve Pap Smear testi; sadece 30-65 yaş aralığındaki, nüfusta cinsiyet hanesi “kadın” olarak tanımlanmış kişilere 5 yılda bir olmak üzere ücretsiz olarak uygulanıyor.

Bu sebeple 4 Mart Dünya HPV Farkındalık Günü’nde yalnızca kamuoyunu hastalık hakkında bilgilendirmek değil, HPV testine erişim hakkı için verilen mücadelenin daha görünür kılınması ve teste erişim için mücadelenin genişletilmesi gerekiyor.


Etiketler: sağlık hakkı
İstihdam