04/02/2016 | Yazar: Yıldız Tar

Kitabı derleyen Leman Sevda Darıcıoğlu, KaosGL.org’a konuştu: LGBT camianın içindeki ahlak ve normlar benim için Queer Temaşa ihtiyacını doğuran şey.

İçimizdeki normlara karşı Queer Temaşa çıktı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sadece heteroseksüel dünyanın değil LGBT camianın da cinselliğe ve bedene bakışını masaya yatıran Queer Temaşa çıktı. Kitabı derleyen Leman Sevda Darıcıoğlu, KaosGL.org’a konuştu: LGBT camianın içindeki ahlak ve normlar benim için Queer Temaşa ihtiyacını doğuran şey.

“Queer Temaşa yalnızca hetero-normativiteyle değil, homo/trans-normativiteyle de şekillenen bir yolculuk”

Sel Yayıncılık Queer Düşün serisinin yeni kitabı ‘Queer Temaşa’nın tanıtımında böyle yazıyor. Leman Sevda Darıcıoğlu’nun derlediği, Türkiye ve dünyadan çok sayıda ismin yazısının yer aldığı kitap okurları beden ve cinsellik üzerine bir gezintiye davet ediyor.

Geçtiğimiz aylarda trafik kazasında kaybettiğimiz Boysan Yakar, serinin diğer kitaplarına da katkı sunan Gülkan / Noir ve psikanalist, filozof Felix Guattari kitapta yazısı yer alan isimlerden sadece birkaçı.

Kitapta HIV/AIDS krizi ve homonormativite üzerine yazıların yanı sıra cinsellik, BDSM pratikler, iktidarın bedende cisimlenişi, dile gelişi, gündelik yaşam, ilişkiler ve trans politikalar üzerine yazılar yer alıyor.

Peki nedir bu Queer Temaşa?

“Queer bir tahayyülden bahsedebilmemiz için ise sadece heteroseksüel dünyanın değil, LGBT camiasının da cinselliğe ve bedene bakışını masaya yatırmamız gereklidir” diyerek yola çıkan kitabı derleyen Leman Sevda ile konuştuk.

                                                          Leman Sevda Darıcıoğlu

Kitabı, “Gündelik yaşam, teori, aktivizm, sanat gibi farklı alanların cinsellik, beden, arzu üzerine bir alan yaratmayı denediği bir yolculuk, gezinti vaadi” diye anlatan Leman’a göre queer bir lüks değil, bir ihtiyaç:

“Queerin bir lüks değil bir ihtiyaç olduğunu; HIV-AIDS gibi yakıcı, yaşamsal bir noktadan çıktığını hatırlatmak istiyor öncelikle. Bu; hem diğer politikalar içerisinde cinselliği politik bir kategori olarak ele almayı, ibneliği baş tacı etmeyi beyaz bulan bakışa sesleniyor hem de queeri sadece ilk anladığımız anlamıyla bir kostümlenme gibi düşünmeme konusunda LGBT camiaya sesleniyor. Yani bizi, normla girdiğimiz ilişkiyi yalnızca heteronormativite üzerinden değil, camia ve kendiliklerimiz içerisinde de düşünmemiz konusunda uyarıyor.”

“İçimizdeki normlara ‘aman dikkat’ diyor”

Leman kitabın bu uyarısını şöyle aktarıyor: “LGBT hareketi gitgide yayılır, LGBT görünürlüğü artar, yerel yönetimlerde ve hatta mecliste kimlikleri açık LGBT'lerin varlığı ve adaylığı gibi konuları konuşmaya başlamışken normalleşmeye ve aramızdaki, içimizdeki normlara karşı 'aman dikkat' diyor.”

Cinsellikten bahsetmeden politikasını, tahayyüllerini oluşturmaya çalışan bir söylemin LGBT politikasında yaygın olmasını eleştiren Leman son olarak, “LGBT camianın içindeki ahlak ve normlar benim için Queer Temaşa ihtiyacını doğuran şey. Cinsellikten bahsetmeden politikasını, tahayyüllerini oluşturmaya çalışan bir söylem LGBT politikasında oldukça yaygın. Oysa LGBT olmak; tam da cinselliği konuşabileceğimiz, hem sorgulayacağımız hem dünyayı cinselleştireceğimiz bir potansiyel olarak kullandığımızda değerli. Ve bu potansiyel tam da bizi radikalleştirecek ve dünyada olmanın daha güzel hallerini araştırtacak olan şey.”

Kitap tanıtımından:

Temaşa: Seyir. Gezinti. Hoşlanarak bakma. Seyretme. Seyredilecek görüntü. Görülmeye değer şey.

Bu derleme, bedeni ve cinselliği zapturapt altına alan hetero-normatif düzende ve ikili cinsiyet sisteminde bir delik açma, straight düşüncenin ötesinde bir yaşayışa, bir tahayyül alanına kapı aralamak için beden ve cinsellik düzeninde bir temaşa davetidir.

Queer teori, LGBT olmanın kişiyi radikalize etmediğini ve na-trans bir heteroseksüel olmanın da onu straight yapmadığını savunur; cinselliğe ve bedene dair kurduğu normlar nedeniyle straight olabilir, LGBT olmanın kendisi ise heteroseksist, ikili cinsiyet düzenini ihlal yahut ilga etmez.

Dolayısıyla odağımız artık kimlikler, özler ya da doğa değil, beden ve cinsellik üzerine kurulan kod sisteminin, normalin, normun kendisidir. Queer bir tahayyülden bahsedebilmemiz için ise sadece heteroseksüel dünyanın değil, LGBT camiasının da cinselliğe ve bedene bakışını masaya yatırmamız gereklidir.

Queer Temaşa yalnızca hetero-normativiteyle değil, homo/trans-normativiteyle de şekillenen bir yolculuk…

İçindekiler

Sahte Kız - Boysan Yakar

People With Aids Öz-Güçlendirme Hareketinin Tarihi - Michael Callan, Dan Turner

Rektum Bir Mezar mı? - Leo Bersani

Kadın Oluş - Felix Guattari 

Başka Bir Felsefi Dil - Ali Akay

Dil ve Bıçak - Selen Ansen

Beden Makamından - Ufuk Ahıska

Sevginin Ölüm Dünyası: Aile, Arkadaşlık ve Trans Kadın Cenazeleri - Aslı Zengin

Cinsiyetlendirilmiş Alanların Tahakkümü / İkili Cinsiyet Sisteminden Yansımalar - Petra L. Doan

Bir Dolap Vakası - Bruce La Bruce, Glenn Belverio / Glennda Orgasm

Trans Tarihi, Homonormativite ve Disiplinerlik - Susan Stryker 

Nurtopu Saçan'la İstanbul'da Drag Queenlik Üzerine - Söyleşi: Leman S. Darıcıoğlu

Miss File ile Transfemme Kuramı - Dr. Doll&Miss File/Miss Wilson

Sade SM Değildi, Spannerlar ve Foucault Öyleydi - Marie Helene Bourcier

İktidara Gelmek ve Zarları Bir Bir Yırtmak - Gülkan / Noir

Bir Dominantın Notları - Dom'ino Dom

Kontra-Seksüel Manifesto - Paul B. Preciado 

Hareketleri Gezerken - Mary Zournazi, Brian Massumi


Etiketler: kültür sanat
nefret