18/11/2008 | Yazar: Semih Varol

IDAHO (Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günü) Komitesi, LGBT haklarına destek için Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna gidiyor.

IDAHO (Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günü) Komitesi, LGBT haklarına destek için Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna gidiyor. Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günü (IDAHO) homofobiye ve transfobiye karşı dünya çapında bir kampanyadır. Kaos GL’nin de katıldığı etkinlikler, Dünya Sağlık Örgütü’nün homofobiyi zihinsel hastalıklar listesinden çıkardığı günü işaret eden 17 Mayıs tarihinde her yıl organize ediliyor.

KAOS GL – 18/11/2008

Derek Lennard - İngiltere

Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik ayrımcılığa karşı tarihi deklarasyon BM Genel Kuruluna 15-20 Aralık 2008 tarihinde sunulacak. Tarihte ilk kez bu tür bir deklarasyon BM genel kuruluna ulaştı. Deklarasyon girişimi IDAHO komitesi tarafından yürütülecek ve Fransa hükümetince desteklenen bir kampanya ile 17 Mayıs 2008’e işaret eden bir buluşma yapılacak. Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin hepsi deklarasyona imzasını koydu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsü IDAHO-İngiltere olarak, bildiriye atılan imzaların çoğalması için Fransız çabasını desteklediklerini ve çalışmaları koordine eden AB başkanlığı ile beraber çalıştıklarını söyledi.

Kampanyacılar deklarasyonun Avrupa ile sınırlı kalmayacağını, birçok ülkenin deklarasyona destek vermesi için kampanyalar yürüttüklerini belirterek bu metne imza atmalarını istiyor.

IDAHO Komitesi Başkanı Louis Georges Tin, başlangıç stratejisinin deklarasyona imza atacak mümkün olduğunca çok ülkeyi cesaretlendireceğini açıkladı.

Deklarasyon sunulduktan sonra ‘suç olma durumunun ortadan kaldırılması’ çalışmalarının hız kazanacağı umut ediliyor ve kararın BM’den geçmesi için yeterli destek olacağı düşünülüyor. Bu destek ile ilgili yapılan yoğun politik ve diplomatik çabalar muhtemelen sürecek fakat bu güne kadar kampanyacılar dünya çapında bir destek ile cesaretlendiriliyorlar.

Tin ayrıca bu yıl yapılacak olan IDAHO’nın ana temasının dünyadaki transfobiye işaret etmesinin gerekliğine değindi ve konunun, IDAHO’yu organize eden 80 ülke tarafından 17 Mayıs 2009 tarihinde muhtemel olarak ele alınacağını söyledi.

Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günü (IDAHO) homofobiye ve transfobiye karşı dünya çapında bir kampanyadır. Etkinlikler, Dünya Sağlık Örgütü’nün homofobiyi zihinsel hastalıklar listesinden çıkardığı günü işaret eden 17 Mayıs tarihinde her yıl organize ediliyor.

Çeviren: Semih Varol

www.idahomophobia.org

www.idaho.org.uk

Derek Lennard-IDAHO-UK Organiser.

dmlennard@blueyonder.co.uk



Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret