25/04/2020 | Yazar: Kaos GL

İHD Ankara Şubesi, nefret hutbesinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulundu.

İHD Ankara’dan Diyanet İşleri Başkanı hakkında suç duyurusu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, Diyanet’in eşcinselleri ve HIV’le yaşayanları hedef alan, LGBTİ+ karşıtı Cuma hutbesi hakkında açıklama yayınladı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirten İHD Ankara, konunun takipçisi olduğunu söyledi.

İHD Ankara, “Diyanet bu suçu ilk kez işlemiyor” diyerek, 5 Temmuz 2019'da okunan hutbede de eşcinseller için "yaradılışa aykırı bir sapkınlık" denilerek yine ayrımcılık yapılarak nefret suçu işlendiğini hatırlattı.

Açıklamadan satır başları şöyle:

“Cinsel yönelim ve cinsel kimliğe yönelik saldırıların tek sorumlusu Diyanet değildir. İki yıldan uzun süredir gerekçesiz biçimde tüm LGBTİ+ eylem/etkinliklerini süresiz olarak yasaklayan, Diyanetin açıklamalarına karşı yasal işlem başlatmayarak desteklediğini gösteren hükümet, eşcinsellere karşı işlenen nefret suçlarının sorumlusudur.

“Nefret suçlarını, ayrımcılığı, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini önlemek devletin görevidir. Açıkça suç işleyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulunuyor ve Diyanet İşleri Başkanlığı görevinden alınarak hakkında soruşturma başlatılması için gerekli tüm kurumları görevini yapmaya çağırıyoruz.

“Türkiye Hükümeti, geçtiğimiz Ocak ayında BM'nin LGBTİ+ haklarına ilişkin eleştirilerine yanıt vererek etkinlik ve yürüyüş yasaklarını inkar etmiş, hak ihlali olmadığını iddia etmişti. Hükümet bir an önce, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı kriterlerine göre, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini de içeren, nefret suçlarına ilişkin yasal düzenlemeleri yapmalıdır.”

ihd-ankara-dan-diyanet-isleri-baskani-hakkinda-suc-duyurusu-1

Diyanet’in nefret hutbesi

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın merkezi Cuma hutbesinde yine hedef LGBTİ+’lar ve HIV’le yaşayanlardı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Ramazan: Sabır ve İrade Eğitimi” başlıklı hutbesinde nefret ve ayrımcılık saçtı.

Cuma hutbesi ülke genelindeki camilerde okunuyor. Hutbede eşcinseller ve HIV’le yaşayanlar şu ifadelerle hedef gösterildi:

“Ey insanlar! İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. Yılda yüzbinlerce insan gayri meşru ve nikahsız hayatın İslamî literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu HIV virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim.”

Diyanet’e tepkiler büyüyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen de, Diyanet’in nefret hutbesine tepki gösterenler arasındaydı. Gökçen, “Böylesi bir sözün salgın döneminde ne kadar çok kişiyi hedef haline getireceğinin farkında olunmaması felaket. Ayrıştırıcı ve nefret suçlarına adeta gerekçe yaratan bu söylemi ve dini duyguları kullanarak bunu yapanları kınıyorum” dedi.

Pozitif-iz Derneği ise, “Diyanetin nefret söylemleri ile LGBTİ+ bireyleri hedef göstermesini ve her fırsatta HIV ile ilişkilendirmelerini de üzüntüyle karşılıyoruz” dedi.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, din/inanç
nefret