16/06/2011 | Yazar: Kaos GL

Geçen sene ilk kez düzenlenen Trans Onur Haftası ve Trans Onur Yürüyüşü’nün bu sene ikincisi 16 - 19 Haziran

II. Trans Onur Haftası Başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Geçen sene ilk kez düzenlenen Trans Onur Haftası ve Trans Onur Yürüyüşü’nün bu sene ikincisi 16 - 19 Haziran günlerinde gerçekleşecek. 

Paneller, performanslar, atölyelerin olacağı Trans Onur Haftasının sonunda Trans Onur Yürüyüşü yapılacak.Bu sadece Transların değil hepimizin özgürlük yürüyüşüdür” çağrısıyla yapılacak yürüyüş, 19 Haziran Pazar günü, saat 17:00’de, Taksim Meydanından başlayacak.

 
“Trans Cinayetleri Politiktir!” şiarıyla bu yıl ikincisi yapılacak yürüyüş, “Nefrete inat yaşasın hayat demek için; gasp edilen onurumuzu, sokakları geri almak için; transeksüel düşmanlığını ve trans cinayetlerini durdurmak için” tüm LGBT örgütlerin katılımıyla gerçekleşecek.
 
II. Trans Onur Haftası Programı 
Trans Onur Haftası’nın etkinlikleri, Galatasaray, Hamalbaşı Caddesi, No 22, giriş kattaki Keldani Kilisesinin toplantı salonunda yapılacak.
 
17 Haziran Cuma, Saat 15:00 ile 18:30
“Asya Nasıl Kurtulur?”, Nefret Suçlarına Karşı Trans kadınların Çözüm Önerileri
Survivor İstanbul, Hayatta Kalma Becerileri
Oldu da Bitti Maşallah, Trans Erkeklerden Beden Geçiş Deneyimleri
 
18 Haziran Cumartesi, Saat 15:00 ile 18:30
Selvi Boylum Silikon Dudaklım, Estetik Operasyonlar, Dayat mı, Seçim mi?
Ben Senin Bildiğin Erkeklerden Değilim, Bir Erkeklik Deneyimi Olarak Trans Erkeklik 
İstanbul LGBTT Derneği, Trans Onur Haftası öncesinde başlattığı “Nefret Suçlarına Karşı Kampanya” için bir manifesto hazırladı. “Trans Manifesto” başlıklı bildiri şöyle:

“Trans olmak doğal ve insanların birbirlerinden farklı olduklarını gösteren mükemmel bir durumdur. Bizler yaşadığımız sorunlar dışında birbirimizden farklıyız. Trans kadın ve erkekler herkesle, her şartta, her zaman eşittir. Biz translar aşağıdaki maddeleri iddia ve talep ederiz.
*Bize ikinci sınıf vatandaş gibi davranılmasına izin vermeyeceğiz.
*Trans olduğumuz için utanmayacağız.
*Cinsiyetimizin, cinsiyet kimliğimizin ve cinsel yönelimimizin bizi tanımlamasına izin vermeyeceğiz.
*Herkesin kendisini kendisi gibi hissettiği cinsel kimliğine saygı duyacağız.
*Cinsiyet kimliğimizi ve cinsel yönelimimizi gizlemeye ve bizi saklamaya çalışan ideolojilerle karşı duracağız.
*Cinsiyet kimliğimizin ve cinsel yönelimimizin ve bize rağmen ifşa edilmesine izin vermeyeceğiz. Cinsel kimliğimizi, yönelimimizi açıklamak ve bu durumu tolere etmek zorunda değiliz.
*Feminen, maskülen, çift cinsiyetli ya da cinsiyetsiz ve/veya daha farklı olabiliriz ve bundan asla vazgeçmeyeceğiz.
*Sağlık ve sosyal hizmetlere erişimde cinsiyetçi, transfobik ve homofobik tavırlara izin vermeyeceğiz.
*Barınma haklarımızın önündeki engelleri kaldırmak için çalışacağız. Ev tutma ve yurtlarda yaşanan sorunlar da trans arkadaşlarımızla dayanışarak transfobik ayrımcılığı görünür kıracağız. Trans bireylerin belirli sokaklara çalıştırılmasına ve burada yaşamaya zorlanmasına karşı çıkıyoruz ve çıkacağız. Gettolar değil kentin tamamını istiyoruz.
*Eğitimin heteronormatif yapısını eleştiriyoruz. Eğitim alanının transfobik iklimi trans bireylerin eğitime erişimini engellemektedir. Eğitim alanında ayrımcılık ve insan hakları ihlalleri aynı zamanda istihdam ve kendimizi gerçekleştirme hakkımızı engellemektedir.
*İşe başvuru, işe alınma, terfi edilme, işten ayrılma süreçleri de dâhil olmak üzere her türlü transfobik, homofobik ve cinsiyetçi tutumları ifşa edeceğiz ve istihdam alanındaki her türlü ayrımcılıkla mücadele edeceğiz.
*Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibarelerinin anayasaya eklenmesini sağlayacağız.
*Eğer bulunduğumuz şartlardan memnun değilsek sesimizi alçaltmayacağız. Ses çıkartmaya devam edeceğiz
*Saygısız, ayrımcı yorumları ve davranışları kabul etmeyecek ve bunları değiştirmek için çalışacağız.
*Biz translar, insan hakları için çalışacak ve sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Sadece kendimiz için değil, herkes için bunu yapacağız.”

LGBT örgütler destekliyor
Trans Onur Haftası, İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Kadın Kapısı, Voltrans Trans Erkek İnisiyatifi, Kaos GL, MorEL Eskişehir, Pembe Hayat, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği, PlanetRomeoFoundation tarafından destekleniyor.

Trans Onur Haftası öncesinde nefret cinayetlerini durdurmak adına Galatasaray'da imza toplayan standa müdahale edilmişi ve zabıta standı kaldırmak istemişti.

19. LGBTT İstanbul Onur Haftası
Bu yıl 19.su düzenlenen LGBTT İstanbul Onur Haftası ise 20-26 Haziran 2011 tarihleri arasında “Tabu” temasıyla gerçekleşecek.
 
 

Etiketler: yaşam
İstihdam