21/11/2013 | Yazar: Ebru Öztürk

İsveçli mobilya şirketi IKEA, müşterileri için yayınladığı IKEA Live Magazin’in Rusya baskısında lezbiyen çift röportajını çıkardı

IKEA Rus Pazarı İçin Lezbiyen Çifti Sansürledi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İsveçli mobilya şirketi IKEA, müşterileri için yayınladığı IKEA Live Magazin’in Rusya baskısında lezbiyen çift röportajını çıkardı
 
İsveçli mobilya şirketi IKEA’nın dünyanın birçok ülkesinde müşterilerine yönelik periyodik olarak yayınlanan IKEA Live Magazin Dergisi son sayısında İngiliz lezbiyen Clara ve Kirsty çiftinin hikâyesine yer verdi.
 
Ancak İsveç resmi televizyon kanalı SVT’nin haberine göre lezbiyen çiftle yapılan röportaj derginin Rusya baskısından çıkarıldı. Şirket yetkilileri tarafından sansüre gerekçe olarak mobilya devinin Rusya’da geçtiğimiz yaz yürürlüğe giren “anti-gay” yasaya karşı gelmek istememesi gösterildi.
 
IKEA basın sözcüsü Sara Paulsson “Bu makaleyi basmamız önünde Rusya yasaları engel teşkil ediyor, bağımsız hukuk danışmanlarını da bunu doğruladı” diye konuştu.
 
IKEA’nın durumdan vazife çıkaran otosansürünün İsveç’te duyulmasının ardından eleştiriler gecikmedi. Politism isimli internet sitesinden gazeteci Margret Atladóttir IKEA’nın tavrını “ikiyüzlü bir ticaret anlayışı ve insan haklarını ihlal eden yasaların üstü örtülü biçimde kabulü” olarak değerlendirdi.
 
IKEA Basın sözcüsü Paulsson firmanın Rusya’da varlığının Rus toplumu üzerinde etkisinin olacağına inandıklarını iddia ederek, “Bizim değerlerimizin Rusya’daki varlığımız ile birlikte toplum üzerinde etkili olacağına inanıyoruz” diye konuştu.
 
IKEA müşterileri için çıkardığı ücretsiz periyodik dergilerinde ilk defa sansür uygulanmıyor. IKEA geçen yıl da Suudi Arabistan’daki baskısından kadınları çıkarmıştı.
 
Haziran ayında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan “anti-gay” yasa “reşit olmayanlara geleneksel olmayan cinsel ilişkinin propagandasının” yasaklanmasını içeriyor.

Etiketler: yaşam
İstihdam