24/11/2020 | Yazar: Yıldız Tar

Koruma kararı olmasına rağmen eski erkek arkadaşından iki yıldır şiddet gören, bıçaklanan, tehdit edilen ve çalışması engellenen Sedef’in tedbir nafakası talebi reddedildi. Karar, AYM’ye taşındı.

İki yıldır şiddete maruz bırakılan Sedef’in tedbir nafakası talebi reddedildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Aslı Alpar

UYARI: Bu haber şiddete ilişkindir. Detaylara girilmese de yaşananlar aktarılmaktadır. İçerik daha önce şiddete, ayrımcılığa, nefrete uğrayan ya da şahit olan kişiler için o anları tetikleyebilir, travmatik etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda size destek olabileceğini düşündüğünüz ruh sağlığı uzmanına ulaşabilir, şehrinizdeki LGBTİ+ oluşumu ile bağlantıya geçebilir veya destek için danisma@kaosgl.org a mail atabilirsiniz.

Sedef, Aydın Kuşadası’nda yaşayan trans bir kadın. Eski erkek arkadaşı Ersin Y. iki yılı aşkın süredir Sedef’e fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddet uyguluyor. Sedef’in mahkemeye başvurarak aldırdığı koruma tedbir kararlarını da hiçe sayan, tedbir kararı varken Sedef’i adliyenin önünde bıçaklayan Ersin Y.’nin tehditleri Sedef’in çalışmasını hatta sokağa çıkmasını dahi engelleyecek noktaya vardı. Bunun üzerine Sedef o ana kadar tek başına yürüttüğü hukuki mücadelesinde bu sefer Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’ne başvurdu. Derneğin desteğiyle, Avukatı Lalezar Nergiz aracılığıyla mahkemeden nafaka tedbir kararı da talep etti. 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’na dayanarak yaptığı bu başvuruyu mahkeme reddetti. Sedef, bu reddi Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Bir yandan da şiddetin son bulması için yetkililerin harekete geçmesini bekliyor…

Sedef ve Av. Lalezar Nergiz ile bütün bu süreci, yaşananları ve mahkeme kararlarını konuştuk.

“Nefes alamayayım diye yapmadığını bırakmadı”

Yaşadıklarını KaosGL.org ile paylaşan Sedef, “Nefes alamayayım öleyim diye yapmadığını bırakmadı. Dört kere tedbir kararlarını bozdu. Bundan dolayı kısa süreli hapis de yattı, ancak durmuyor. İki sene oldu. Bu adamdan bıktım artık ama yılmayacağız, mücadeleye devam” diyor.

Sedef’in aktardıklarına göre, eski erkek arkadaşı Ersin Y., ilişkileri sürerken de fiziksel ve psikolojik şiddet uyguluyordu. Yaşananlara daha fazla dayanamayan Sedef ayrıldı. Bunun üzerine Ersin Y.’nin uyguladığı şiddetin dozu da arttı:

“Normalde bana yaklaşması dahi yasak. Daha önce tedbir kararı aldırmıştım. Ancak geçen yıl koruma tedbir kararı varken barışmayı kabul etmedim diye beni adliye önünde bıçakladı. Daha önce de burnumu kırmıştı ve ben koruma tedbir kararı aldırmıştım. Dört defa koruma tedbir kararını ihlal etti. Ben savcılığa bulunduğum yerleri bildirdim, bulunduğum yerlere gelip olaylar çıkardığını söyledim. Oralara gelmesi de yasak ama peşimi bırakmıyor. Benim bulunduğum tüm barları geziyor. Sonra caddeye çıkıyor arkadaşlarıyla. Arkadaşıma sataşıyor. Bana iki senedir sistematik olarak fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddet uyguluyor. Fiziksel şiddetin yaraları geçip gidiyor ama ekonomik ve psikolojik şiddet en çok yıpratanı. Psikolojik destek alıyorum çünkü bana travma üstüne travma yaşatıyor. Bir de kalkmış ailemi aramış, “Erkeklerle yatıp kalkıyor” demiş benim için. Ablam bunu duyunca tabi kavga ediyorlar, tansiyonu fırlıyor, hastanelik oldu ablam. Acı vermek için her şeyi yapıyor.

“İki seneden beri şiddete maruz bırakılıyorum. Huzur bozma, hakaret, yaralama ve tehditten cezalar aldı. Hepsinde suçlu bulundu. Ayrıca bir tane daha davam var savcılık soruşturmasında olan. Ancak tedbir kararlarını bozmasına dair kısa süreli hapis cezaları dışında hapis yatmadı kararlar kesinleşmediği için. Ve o dışarıda özgürce gezebilirken ben sürekli onun tehdidi altında yaşıyorum. Gece hayatında çalışıyorum ve beni gece dışarı çıkarsam, ‘dekolte giyinirsem’, ‘başka bir erkekle görüşürsem’ öldürmekle tehdit ediyor. Ben işsiz de kalmış oldum. Bana “ben seni koruma kararındayken adliyenin önünde bıçaklamadım mı, pompalı tüfek internette çok ucuz, devlet hangi kadını korudu ki seni korusun, istersem seni barlar sokağında pompalı tüfekle öldürürüm, daha önce belden aşağını bıçakladığım gibi belden üstünü de bıçaklarım” diye tehdit etti mesela. Bu durum maddi olarak da beni zorluyor. Arkadaşlarıma sığındım, onları da aradı tehdit etti.”

Bütün bunların ardından Sedef, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği ile iletişime geçti ve onların da desteğiyle uğradığı ekonomik şiddete ilişkin bu sefer nafaka tedbiri talebiyle dava açtı.

“Ekonomik şiddet de var, ekonomik koruma talebi de dikkate alınmalıydı”

Aydın 3. Asliye Hukuk Mahkemesi aile mahkemesi sıfatıyla “evlilik bağı bulunmadığı” gerekçesiyle talebi reddetti. Karar itiraz ettiler. 1. Asliye Hukuk Mahkemesi de aynı gerekçeyle 21 Ekim’de ekonomik koruma talebini reddetti. Bunun üzerine Sedef, Avukatı Lalezar Nergiz ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Av. Lalezar Nergiz, mahkemenin red kararını KaosGL.org’a şöyle değerlendiriyor:

“Tedbir nafakası olarak ifade edilmiş olsa bile bu aslında ekonomik korumadır. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun’da da yer aldığı üzere, şiddet çeşitleri kadar koruma çeşitleri de vardır. 6284 sayılı kanun mahkemenin olayın özelliğine göre tedbir oluşturulması gerektiğini söylüyor. Ancak Sedef hanımın talepleri ısrarla yerine getirilmiyor.

“Sedef hanım eski erkek arkadaşıyla birlikte yaşarlarken de çalışmasına izin verilmiyor, ayrılıyorlar ve işine dönmek durumundayken bunlara engel olma başlıyor. İşkura, istihdam bürolarına başvurusu var Sedef hanımın. İş bulamadı. Yapabileceği tek iş de şiddete uygulayan tarafından engellendiği için ciddi bir ekonomik şiddet de var. Mahkeme, evli olmadıkları için tedbir nafakası yapılamaz diye bir sonuca vardı. Bunun ilgisinin olmadığını, söz konusu olanın aile içi şiddete dair olduğunu ifade ettik. Ancak ‘şu ana kadar alınmış olan kararlar yerindedir’ gibi genel ifadelerle reddedildi.

“Ekonomik koruma talep dahi edilmeden mahkemece kendiliğinden sağlanmalıydı. Dayak yemesinden bıçaklanmasına her tür şiddeti yaşayan bir kadın var. Ve ekonomik şiddet de yaşatılıyor. Psikolojik şiddet var, tehditler de var. Bununla da ilgili bir sürü ceza dosyası da var. Sedef hanımın 9 tane koruma talepli başvurusu var, 4 kere de koruma tedbirini ihlali var. Bunlara eklenen ekonomik şiddete karşı koruma da sağlanmalı.”


Etiketler: insan hakları, kadın
İstihdam