01/03/2015 | Yazar: Kaos GL

Sanatçılar, çocuklar, yazarlar, gazeteciler ve toplumun farklı kesimlerinden kişiler, 28 Şubat’ta düzenlenen basın toplantısıyla ‘İklim İçin, Ben De Varım!’ dedi.

İklim için ben de varım! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Sanatçılar, çocuklar, yazarlar, gazeteciler ve toplumun farklı kesimlerinden kişiler, 28 Şubat’ta düzenlenen basın toplantısıyla “İklim İçin, Ben De Varım!” dedi.
 
İklim değişikliği, gezegenin şimdiye kadar ki en büyük ortak sorunu diyen, aralarında birçok ünlü ismin de bulunduğu 2 bine yakın kişinin başlattığı “İklim İçin, Ben De Varım!” kampanyası 28 Şubat Cumartesi günü Tatavla Sahne’de gerçekleşen basın toplantısıyla tanıtıldı. Bilim insanlarına göre eğer acilen harekete geçilmezse, dünya iklim değişikliğinde geri dönülemez bir noktaya ulaşacak. Türkiye’de de iklim değişikliği etkisi, kuraklık, aşırı yağışlar, hortumlar olarak hissedilmeye başladı.
 
Basın toplantısında, Aralık 2015’te Paris’te toplanacak olan BM İklim Değişikliği Sözleşmesi Taraflar Konferansı (COP21) kapsamında çıkacak anlaşmanın önümüzdeki dönem dünyanın kaderini belirleyeceğinin altı çizildi. Paris’te bağlayıcı, etkili ve gezegenin geleceğini koruyacak bir sözleşmenin çıkması gerektiğine değinilirken aksi takdirde, iklim adaletini sağlamamızın mümkün olmayacağı belirtildi. Bu sebeple, Paris’teki Taraflar Konferasına kadar “İklim İçin” kampanyası olarak, sokak etkinlikleri, eylemler, konserler, forumlar ve toplantılar düzenleneceği açıklandı.
 
Açık Radyo’nun kurucusu ve Yayın Yönetmeni Ömer Madra, açılış konuşmasında şöyle dedi: “İnsanlık macerasında belirleyici bir noktadayız. Tarihteki en büyük değişim hareketinin bir parçası olarak bizler, Türkiye’de de görülmüş en büyük iklim eylemlerini oluşturmak, herşeyi değiştirmek için harekete geçtik. Bütün dünyada ortalığı kasıp kavurmaya başlayan bu müthiş “Adı Olmayan Hareket”in ön safında yer almak istedik. İlk aşamada, kadim Yunan demokrasisinden esinlenerek “Yüzler Meclisi” oluşturmak üzere imza topladık. Toplum içinden de ilk ağızda 20 kesim belirledik ve her birinden 100’er imza toplamaya giriştik. 1.500’ü aşkın imza var elimizde.”
 
İklim İçin, Ben De Varım! manifestosunu okuyan tiyatro sanatçısı Eraslan Sağlam, “Gelin, iklim için harekete geçelim. Sürdürülebilir ve tüm canlılar için adil bir gelecek talebiyle, herkesle ve hep birlikte yeni bir hareket yaratalım”  çağrısı yaptı.
 
Yirminin üzerinde farklı alandan bir araya gelen yurttaşların ilk imzacısı olduğu İklim İçin, Ben De Varım! kampanyasının, kadim demokrasilerin aracı olan “Yüzler Meclisi” ilkesiyle bir araya geldiği belirtildi.
 
Kampanyayı başlatanlar adına Yırca Köyü’nden Firdevs Ünlü ve Hamide Akın, Hasankeyf’ten Ercan Arıboğa, sanatçıları temsilen tiyatrocu Tilbe Saran, doktorları temsilen Dr. Ali Özyurt, çiftçileri temsilen Sultan Ersöz, Kaos GL’den Yıldız Tar sahnede neden “İklim İçin, Ben De Varım!” dediklerini paylaştılar. Kampanyanın ilk imzacıları arasında Ahmet İnsel, Cengiz Aktar, Bülent Somay, Mert Fırat, Haluk Bilginer, Fikret Adaman, Can Dündar, Tilbe Saran, Meltem Cumbul, Murathan Mungan, Harun Tekin, Emin Çapa, Fuat Keyman, Şahin Alpay, Yeşim Ustaoğlu, Hakan Bıçakçı, Gündüz Vassaf, Ümit Kıvanç, Ayfer Tunç gibi isimler de bulunuyor.
 
“Yüzler Meclisi” diye başlatılan etkinliğin, kampanyanın ilk aracı olduğu; iklim adaleti için artık herkesin harekete geçmesi gerektiğine değinildi ve son olarak kampanyanın iletişim araçlarından birisi olacak olan iklimicin.org sayfasındaki manifestonun imzalanması için çağrı yapıldı. 

Etiketler: yaşam, ekoloji
nefret