03/03/2021 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’den Aslı Alpar, ILGA-Avrupa’nın senelik raporunu Sivil Sayfalar’a değerlendirdi.

ILGA-Avrupa raporu değerlendirmesi Sivil Sayfalar’da Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’den Aslı Alpar, SPoD’dan Marsel Tuğkan ve Boğaziçi Üniversitesi’nden Can Candan, ILGA-Avrupa’nın yayınladığı yıllık Gökkuşağı Haritası ve İndeksi’nde Türkiye’nin sondan ikinci sırada yer almasını Sivil Sayfalar’dan Gökhan Korkmaz’a değerlendirdi.

Alpar, Gökkuşağı Haritası ve İndeksi kriterlerinden kamusal alanda LGBTİ+ etkinliklerinin özgürce ve devlet korumasında yapılabilmesini, son beş yılda Ankara, İstanbul, Mersin, Antalya gibi şehirlerde idari kararlarla yasaklanan LGBTİ+’ların etkinlikleri örneğiyle aktardı. Alpar, “Ankara Bölge İdare Mahkemesi Valiliğin istinaf talebini Ekim 2020’de reddetti, yasağın hukuka aykırı olduğunu bir kez daha vurguladı. Ancak bu süreçte LGBTİ+’lar “kamu güvenliği” gibi bahanelerle en temel haklarını kullanamadı ve ayrımcılığa maruz bırakıldı” dedi.

Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nden (SPoD) Marsel Tuğkan Gündoğdu, “Bu baskıcı politik iklim, LGBTİ+’ların haklarının yanı sıra LGBTİ+ hakları alanında çalışan örgütler ve insan hakları savunucularını önemli ölçüde etkilerken, hak savunucuları kendilerini gittikçe ayrımcılığın ve nefretin hakim olduğu bir ortamda çalışırken buldu” derken Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi ve kapatılan LGBTİ+ Öğrenci Kulübünün danışman hocası Can Candan Boğaziçi'’de yaşananları değerlendirdi.

Candan, “Boğaziçi’nde önce LGBTİ+ öğrenci kulübünün kapısındaki LGBTİ+ etiketleri kapıya zarar verilerek söküldü, sonra kulüp odasına bir polis baskını düzenlendi, eş zamanlı olarak sosyal medyada atanan rektör Melih Bulu’nun da katıldığı, bir nefret kampanyası başlatıldı, kulüp odasının kilidi değiştirildi ve sonra da kulübün kapatıldığı bildirildi. Üniversiteler ve STK’lara önemli roller düşüyor bu konuda. Öncelikle hem kendi bünyelerindeki LGBTİ+lara özgür ve kendilerini rahatça ifade edebilecekleri ortamlar sağlamalılar, hem de kendi içlerindeki ayrımcılık, LGBTİ+fobi ile yüzleşmeliler diye düşünüyorum” dedi.

Haberin tamamını buradan okuyabilirsiniz.

 


Etiketler: medya
nefret