17/02/2021 | Yazar: Yıldız Tar

ILGA-Avrupa’nın senelik raporunda Türkiye LGBTİ+ haklarında bir kez daha sondan ikinci sırada yer alıyor. Rapora göre siyasetçilerin nefret söylemleri artıyor.

Türkiye, LGBTİ+ haklarındaki konumunu korudu: Yine sondan ikinci! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Derneği Avrupa’nın (ILGA-Europe) yıllık Gökkuşağı Haritası ve İndeksi’nin 2021 sonuçları yayınlandı.

Rapora göre, LGBTİ+ haklarındaki ilerleme verili değil aksine kırılgan ve özellikle insan hakları karşıtı güçlerin sömürüsüne açık.

İndekse göre Türkiye LGBTİ hakları konusunda bu yıl da sondan ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’de örgütün belirlediği 69 kriterden sadece üç tanesi hayata geçirilmiş durumda. Bunlarsa, koruyucu önlemler değil. Cinsiyetin yasal olarak tanınmasına ilişkin bir mevzuatın olması, kimlikteki ismi değiştirebiliyor olmak ve uluslararası bağışları engelleyen bir yasanın olmaması ile sınırlı.

Raporun Türkiye bölümünde, yaşanan ihlaller ayrı ayrı sıralanıyor. Mal ve hizmetlere erişim başlığında Osmaniye’de bir künefeciye “LGBT’ye kapalıyız” yazısının asılması, Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu’nun e-ticaret sitelerinde “LGBT ve gökkuşağı temalı ürünlere” +18 uyarısı koyulması şartı getirmesi yer alıyor. Raporun mültecilerle ilgili bölümünde ise KaosGL.org haberi kaynak gösterilerek Türkiye-Yunanistan sınırında yaşananlardan bahsediliyor.

Raporun nefret söylemi bölümünde ise geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi çok sayıda nefret kampanyasının hayata geçtiği vurgulanıyor. Hükümet ve kamu yetkililerinin LGBT’leri COVID-19’un sebebi olarak gösterdiği vurgulanarak; Diyanet’in nefret hutbesi, sosyal medyadaki LGBTİ+ karşıtı nefret kampanyaları, medyadaki nefret söylemi, üst düzey kamu görevlilerinin LGBTİ+’ları hedef göstermesine de yer veriliyor.

Raporda ayrıca ifade, toplantı ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller de ayrıca belirtiliyor.

ILGA Avrupa Direktörü Evelyne Paradis, hükümetlere ve kurumlara Avrupa ve Orta Asya’da LGBTİ’lerin durumunun ne kadar kırılgan olduğunu hatırlatarak, “Çeşitli düzeylerde kararlı adımlar atarak LGBTİ’lerin bütün çeşitliliğiyle insan haklarını ilerletmeye ve eşitlik vaadinin hayatlarında gerçek bir karşılığı olmasını sağlamak gerekiyor” dedi.


Etiketler: insan hakları, yaşam, dünyadan
İstihdam