31/10/2008 | Yazar: İsmail Alacaoğlu

ILGA-Avrupa Viyana’da birinci gün Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Viyana’da dün başlayan ILGA-Avrupa Konferansının ilk günü açılış konuşmasının ardından düzenlen ve ‘Global Düşünmek’ temasının açıldığı ve LGBT bireylerin insan haklarının uluslararası standartları üzerine konuşulduğu oturumla devam etti.

KAOS GL – 31/10/2008

İsmail Alacaoğlu - Viyana

Öğleden sonra ise eş zamanlı düzenlenen altı farklı konu üzerine atölyeler gerçekleşti. Benim katıldığım atölye Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin geliştirdiği yeni bir mekanizmanın tanıtılması üzerine bir atölye çalışmasıydı. Bu mekanizmada bireyler ya da kurumlar çok da bürokratik süreci olmayan bir yolla BM’nin UPR (Evrensel Periyodik İzleme) mekanizmasına kendi ülkelerinde gerçekleşen ayrımcılıkları, insan hakları ihlallerini rapor halinde sunabilme ve öneri verebilme hakkına sahip. İnsan Hakları Konseyini oluşturan 47 ülkeden 3 tanesi de o ülke hakkında verilen insan hakları ihlallerini raporlar doğrultusunda inceleyip o ülkeye önerilerde bulunuyor.



Türkiye’de karşılaştığımız insan hakları ihlalleri, şiddet ve ayrımcılığı uluslararası düzeyde raporlayabileceğimiz, bunun da ötesinde bu raporlama ve sunum aşamasına herkesin katılabileceği bir mekanizma olmasından dolayı oldukça işlevsel görünüyor. Ancak Türkiye hakkındaki raporları yapabilmek için 2010 yılını beklememiz gerekiyor çünkü BM’nin 192 üyesini yıllar itibariyle paylaştırmışlar ve bizim incelenme sıramız o yıla denk geliyor.

Atölye çalışmasının ikinci bölümünde ise bu raporu yazarken nelere dikkat edeceğimiz, neler yazıp neler yazmayacağımız ipuçlarının verildiği pratik çalışmayla devam etti.
Akşam için Viyana Belediye Binasında, Viyana Belediye Başkanın ILGA-Europe konferansı katılımcıları için düzenlediği resepsiyona katıldık. Ancak Belediye Başkanı resepsiyona katılmadı.

Konuyla ilgili haberler:

http://www.kaosgl.org/node/2104
Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam