02/11/2015 | Yazar: Murat Köylü

45 Avrupa ülkesinden 400’den fazla sivil toplum örgütünden oluşan ILGA Europe (Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Derneği - Avrupa Bölgesi), bu seneki yıllık toplantısını 28-31 Ekim tarihleri arasında Atina’da gerçekleştirdi.

ILGA Avrupa yıllık toplantısı Atina’da yapıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

45 Avrupa ülkesinden 400'den fazla sivil toplum örgütünden oluşan ILGA Avrupa (Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Derneği - Avrupa Bölgesi), bu seneki yıllık toplantısını 28-31 Ekim tarihleri arasında Atina'da gerçekleştirdi.

Yıllık Konferans'a Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin yanı sıra Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Özbekistan'dan 500'den fazla cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği eşitliği çalışan örgütten temsilci katıldı. Bazı etkinliklerde Yunanistan Adalet Bakanı Nikos Paraskevopoulos ve Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ulrike Lunacek gibi üst düzey yetkililer de yer aldı.

“Hep Beraber Adil Bir Toplum”

Açılışını Atina Belediye Başkanı Yiorgos Kaminis'in yaptığı ILGA Avrupa Yıllık Konferansı'nın bu seneki teması "Çok sesli, Tek Hareket: Hep Beraber Adil Bir Toplum İçin" oldu. Etkinlik 2 panele ve 40'tan fazla çalıştaya ev sahipliği yaptı.

Türkiye'den ILGA Avrupa üyesi; Pembe Hayat, LISTAG, SPoD, Lambdaistanbul, Kırmızı Şemsiye ve Kaos GL Derneklerinden temsilcilerde de konferansın katılımcıları arasında yerlerini aldı. 

Kaos GL’den Murat Köylü konuşmacı olarak katıldı

Kaos GL'den Murat Köylü, Konferans'ın yıllık temasıyla aynı adı taşıyan panele konuşmacı olarak katıldı. ILGA Dünya Eş Genel Sekreteri Helen Kennedy'nin moderasyonu üstlendiği panelde Köylü'ye konuşmacı olarak CREA'dan Geeta Misra (Hindistan), OutRight Action'dan Jessica Stern (ABD), LGSM'den Mike Jackson (Birleşik Krallık) eşlik etti. Köylü, konuşmasında Türkiye'deki demokrasi ve insan hakları krizinden, bunun baş sorumlusu olarak gördükleri Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP Hükümetinin izlediği saldırgan kimlik siyasetinden ve bunun LGBTİ'ler dâhil pek çok toplumsal kesime olumsuz etkilerinden bahsetti. Kaos GL temsilcisi, baskı altındaki ve demokrasiden yana kesimler arasındaki ittifakların ve sivil toplum örgütlerinin AKP tabanı dâhil topluma konuşmasının öneminin altını çizdi. Köylü ayrıca parlamenter sistemdeki tıkanıklığın yasama ve merkez yönetim üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmek üzere üzerinde çalıştıkları sosyal içerme politika çerçevesinden ve bunun içinde yerel yönetimlerin, özel sektörün ve aile dahil sosyal yapıların stratejik konumundan söz etti.  Köylü ayrıca, Avrupa Birliğinin ve güçlü üye ülkelerin gösterdiği liderlik ve vizyon eksikliğinin aday ülke Türkiye'de olduğu kadar bazı üye ülkelerde de görülen demokratik gerilemelerde payı olduğunu düşündüklerini belirtti. 

Konferans'ta Lambdaistanbul'dan Turgay Bayındır ile Kırmızı Şemsiye'den Kemal Ördek de çalıştaylar kapsamında birer sunum yaptılar. Bayındır "LGBTİ Örgütleri için Yerel ve Bölgesel Yetkililerle İlişkilenmede İyi Örnekler Çalıştayı"nda, Ördek ise "LGBTİ Seks İşçilerinin Haklarını Savunmak"ta konuşmacı olarak yer aldı; Ördek ayrıca "Trans Topluluğuna Yönelik Şiddet Deneyimleri" çalıştayında bir sunum yaptı.

Yunanistan’da siyasi reform sözü

Konferans'ın bir oturumunda bir araya gelen Syriza, PASOK, Yeni Demokrasi, DIMAR, Nehir ve Enosi Kentroon partilerinden yetkililer Yunanistan'da çok yakında gündeme gelecek yasal reformlara dair ortaklık sözü verdi. Panelde, Yunanistan Adalet Bakanı Paraskevopoulos AİHM'in İtalya kararının ardından çok yakında Yunanistan'da medeni birliktelik yasasını çıkartacaklarını kamuoyuna duyurdu. Bakan yasal reformlar arasında ayrıca cinsiyet geçiş düzenlemesine, aile hukukuna ve ayrımcılıkla mücadele mevzuatının güçlendirilmesine dair değişikler üzerinde çalıştıklarını ve önümüzdeki hafta yukarıda sayılan partilerin de desteği ile bunlara dair görüş alma ve parlamento çalışmalarının başlayacağını Yunanistan kamuoyuna duyurdu.

Diğer çalıştay konuları arasında şunlar göze çarptı:

- Medyada homofobik ve transfobik söylemlerle mücadele

- LGBTİ Eşitliği için ittifaklar: İnanç temelli, feminist ve ırkçılık karşıtı gruplarla ortaklaşma deneyimelri

- İnterseks kişilerin hakları için Avrupa'da savunuculuğu yükseltmek

- Orta Asya'da LGBTİ hakları mücadelesi ve Avrupa

- Aktivistlerin esenliği

- LGBTİ Sığınmacılar ve mültecilerle çalışma

- Avrupa'da Müslüman LGBTİ Hareketi

- Avrupa'da aşırı sağa karşı birlikte mücadele

Genel Kurulda boşalan Yönetim Kurulu üyeliklerine iki seneliğine Darienne Flemington, Dragana Todorovic, Micah Grzywnowicz, Vladimir Simonko, Yuri Guaiana seçildi. Konferansta ayrıca geçtiğimiz haftalarda kurulan ve Yönetim Kurulu’nda Kaos GL’den Ezgi Koçak’ın olduğu Batı Balkanlar ve Türkiye’de Eşit Haklar Derneği tanıtıldı.

Konferans hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız.

ILGA Avrupa'nın 2016 Yıllık Konferansı'na Kıbrıs ev sahipliği yapacak.


Etiketler: yaşam
nefret