26/07/2018 | Yazar: Kaos GL
Bosna-Hersek Ceza Yasası’na cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelinde işlenen nefret suçları ile ilgili hükümler nasıl dâhil edildi?

Bosna-Hersek Ceza Yasası’na cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelinde işlenen nefret suçları ile ilgili hükümler nasıl dâhil edildi?
Fotoğraf: Bosna-Hersek Onur Yürüyüşü, Mayıs 2016
Bosna ve Hersek Federasyonu (BHF): Acil usullerin kullanılması yoluyla Ceza Kanunu’nda değişikliklerin yapılması için Kadınlar Grubu’nun sivil toplum örgütleri ile birlikte çalışması 2014’te, Bosna ve Hersek Federasyonu (BHF)
Bosna ve Hersek Ceza Yasası 2016 yılına kadar nefret suçunu kapsamıyordu. Ancak, 2014’te Bosna ve Hersek Federasyonu Temsilciler Meclisi’nde Kadın Parlamenterler Grubu nefret suçu ve nefret söylemi ile mücadele eden Saraybosna Açık Merkezi ile çalışmaya başladı. Bu ortak çalışmanın amacı, ceza yasasının cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelinde işlenen nefret suçları ile ilgili hükümleri içerecek şekilde değiştirilmesiydi.
Bu amaçla, Kadın Parlamenterler Grubu 2014 yılında Bosna ve Hersek Federasyonu Adalet Bakanlığı ile işbirliği yaptı ve Ceza Yasası’nda kapsamlı değişiklikler öngören bir yasa tasarısı sundu. Meclisi o yıl değişiklikleri içeren yasa taslağını kabul etti; ancak Bosna ve Hersek Federasyonu Halklar Parlamentosu ilgili taslağı o yıl içinde görüşemedi.
Fotoğraf: Bosna-Hersek başkenti Saraybosna'da 17 Mayıs Homofobi, Bifobi, Transfobi Karşıtı Gün’de yapılmış bir duvar yazısı: “Annem beni susmam için doğurmadı”
Ayrıca 2015 Aralık ayında hükümet, LGBT haklarının korunması ve desteklenmesi için önlemler içeren “Toplumsal Cinsiyet Eylem Planı”nın uygulanmasını gündemine aldı. Bu plan kapsamında LGBT haklarının da dâhil olduğu toplumsal cinsiyet temelli şiddet, cinsiyet ayrımcılığı, aile içi şiddet ve insan kaçakçılığını önlemeye yönelik bir takım yasal değişiklikler yer aldı.
Taslak, 23 Şubat 2016’da Saraybosna’daki Temsilciler Meclisi, sekizinci olağan oturumda özel bir usul ile kabul edildi.
Buradaki bilgiler “İnsan Haklarının Geliştirilmesi ve LGBTİ Kişilerin İçerilmesi: Parlamenterler için bir El Kitabı”ndan derlendi. İlgili yayına buradan ulaşabilirsiniz.
İlgili haber:
İlham verenlerde bugün: Arjantin
Etiketler: yaşam, dünyadan