13/08/2018 | Yazar: Kaos GL

El Salvador, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik nefret saikiyle işlenen suçların yaptırımlarının artırılmasını için neler yaptı?

İlham verenlerde bugün: El Salvador Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

El Salvador, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik nefret saikiyle işlenen suçların yaptırımlarının artırılmasını için neler yaptı?

Fotoğraf: El Salvador’un başkenti San Salvador’da 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Tranfsobi Karşıtı Gün, 2014

Dünyanın tüm bölgelerinde parlamenterler, LGBTİ+’ların içerilmesi ve insan haklarını geliştirecek somut adımlar atmak adına bir dizi strateji uyguluyor. El Salvador bu ülkelerden biri.

LGBTİ+ topluluğunun üyelerine karşı şiddetin ve başta polis ve çeteler olmak üzere özel kişilerce gerçekleştirilen saldırıların cezasız kalması El Salvador’da devam eden sorunlar arasında. Ceza adaleti sistemi, LGBTİ+’lara karşı işlenen nefret suçlarının tespit edilmesi ve soruşturulması konusunda başarısız. 2015 yılına dek bu vakaların büyük kısmı soruşturulmadı ve hiçbiri için başarılı bir kovuşturma yürütülmedi.

2015’te ise önemli bir gelişme oldu. El Salvador Yasama Meclisi ırk, etnik köken, siyasi görüş, din, cinsiyet, cinsiyet kimliği ve ifadesi, cinsel yönelim ve benzeri kategoriler temelindeki nefret saikiyle işlenen cinayet ve tehdit suçlarına karşı yaptırımları artıran Ceza Yasası reformunu onayladı.

Bir başlangıç

El Salvador’daki bir LGBTİ hakları örgütü olan COMCAVIS TRANS’ın yöneticisi Karla Avelar bu gelişmeyi şöyle yorumladı: “Bu, bu küçük ülkede gerçekleştirmemiz gereken diğer tüm reformların başlangıcıdır.”

Buradaki bilgiler “İnsan Haklarının Geliştirilmesi ve LGBTİ Kişilerin İçerilmesi: Parlamenterler için bir El Kitabı”ndan derlendi. İlgili yayına buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili haber:

İlham verenlerde bugün: Nepal

İlham verenlerde bugün: Tunus

İlham verenlerde bugün: Fiji

İlham verenlerde bugün: Arjantin

İlham verenlerde bugün: Bosna-Hersek

İlham verenlerde bugün: Hindistan

İlham verenlerde bugün: Mozambik

 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam