17/07/2018 | Yazar: Kaos GL
Tunus, Anayasa’sına LGBTİ+’ları nasıl dâhil etti? Siyasiler ve sivil toplum kuruluşları LGBTİ+ hakları için nasıl ortak mücadele etti?

Tunus, Anayasa’sına LGBTİ+’ları nasıl dâhil etti? Siyasiler ve sivil toplum kuruluşları LGBTİ+ hakları için nasıl ortak mücadele etti?
Fotoğraf: Tunuslu sanatçı ve sivil toplum çalışanları eşcinselliği suç kabul eden 230. Maddenin değişmesi için ellerinde ‘Ne zamana kadar’ yazan dövizlerle poz verdi.
Dünyanın tüm bölgelerinde parlamenterler, LGBTİ+’ların içerilmesini ve insan haklarını geliştirecek somut adımlar atmak adına bir dizi strateji uyguluyor. Bu stratejilerin sonucunda LGBTİ+ haklarında önemli kazanımlar elde edilebiliyor. Tunus bu ülkelerden biri.
Tunus Ceza Yasası’na göre eşcinsellik, 1913 yılından bu yana suç. Ancak Eylül 2015’te yapılan bir röportajda dönemin Adalet Bakanı, Tunus Ceza Yasası’nın eşcinsel ilişkiyi suç haline getiren 230. Maddesi’nin iptal edilmesi gerektiğini söyledi. 230. madde henüz iptal edilmedi ancak ülkede birçok alanda önemli ilerlemeler kaydedildi.
Anayasa’ya LGBTİ+’ları dâhil etmek
Tunus’ta 2014 yılında kabul edilen yeni Anayasa’nın hazırlık süreci LGBTİ+’ları kapsayan tartışmalara sahne oldu.
Bu süreçte Tunus Ulusal Kurucu Meclis üyeleri, hükümet temsilcileri ve sivil toplum örgütleri LGBTİ+’ların haklarının korunması ve içerilmeleri için başlayan toplumsal tartışmalara dâhil oldu.
Bu tartışmaların sonunda Tunus Anayasa’sında “özel yaşam”, “fiziksel bütünlük ve onurun” korunması, “yurttaşlar arasından ayrımcılığın” ve “her tür fiziksel ya da ruhsal işkencenin” yasaklanması benzeri özgürlükler ve haklar yer aldı.
Fotoğraf: Tunus’ta bir duvar yazısı: “Aşk suç değil”
Shams Derneği eşcinsellerin kriminalize edilmesine karşı
Ayrıca Tunus’ta 2015 yılında eşcinselliğin suç haline getirilmesinin engellenmesi için çalışan Shams Derneği kuruldu. Shams kurulduktan bir yıl sonra etkinliklerinin durdurulması gündeme geldi. Ancak Dernek, bu durumun Tunus’ta örgütlenme özgürlüğüne karşı ciddi bir tehdit olduğunu belirterek kararı protesto etti. Dernek açtığı itiraz davasını kazandı ve mücadelesine devam ediyor.
Fotoğraf: Tunus'ta düzenlenen Dünya Sosyal Forumu 2015'te bir yürüyüş sırasında LGBTİ+ aktivistler
Tunus Cumhurbaşkanı madde 230’u kaldırmak istiyor
Son bir gelişme daha. Tunus Ceza Kanunu’nda halen yer alan 230. Madde ülkenin Anayasa’sı ile çelişiyor ancak Tunus Cumhurbaşkanı Beji Caid Essebsi liderliğindeki toplanan komisyon 21 Haziran’da 230. Maddenin kaldırılması önerisini de içeren bir teklif hazırladı.
Buradaki bilgiler “İnsan Haklarının Geliştirilmesi ve LGBTİ Kişilerin İçerilmesi: Parlamenterler için bir El Kitabı”ndan derlendi. İlgili yayına buradan ulaşabilirsiniz.
İlgili haber:
Etiketler: yaşam, dünyadan