14/08/2018 | Yazar: Kaos GL

Uruguay’da eşit evlilik yasası nasıl kabul edildi?

İlham verenlerde bugün: Uruguay Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uruguay’da eşit evlilik yasası nasıl kabul edildi?

Fotoğraf:  Montevideo, Uruguay, 2011, Pablo Porciuncula / AFP / Getty

Dünyanın tüm bölgelerinde parlamenterler, LGBTİ+’ların içerilmesi ve insan haklarını geliştirecek somut adımlar atmak adına bir dizi strateji uyguluyor. Uruguay bu ülkelerden biri.  

Uruguay’da, evlilik dışı beraberliklerle ilgili bir yasa 2007’de kabul edildi. İki yıl sonra, gey çiftlerin çocuk evlat edinmesini olanaklı kılan yeni bir çocuk koruma yasası onaylandı. Aynı yıl “Cinsiyet Kimliği Yasası” kabul edildi.

Eşit evlilik yasası nasıl kabul edildi?

Bu gelişmelerden ancak altı yıl sonra, Nisan 2013’te, Uruguay eşit evlilik yasasını onayladı. 2011’den beri sivil toplum gruplarının desteklediği bu yasanın ilk metni ulusal LGBTİ kolektifi Ovejas Negras tarafından kaleme alındı.

Yasanın kabulünü etkileyen birden fazla etken vardı. Yasa taslağı teknik açıdan çok sağlamdı ve insan hakları hukuku konusunda derin bilgiye sahip hukukçular tarafından geliştirilmişti. Dahası Uruguay’da çok örgütlü ve bilgili bir sivil toplum hareketi bulunuyordu ve son olarak, parlamentoda görev alan ve siyasi partilerin üyesi olan çok sayıda ilerici genç siyasetçi bulunuyordu. Bu etkenler, Uruguay’da LGBTİ+ haklarının korunması için uygun bir ortamı yarattı.

Kitle iletişim araçları LGBTİ+’ları destekledi

Bu süreçte kitle iletişim araçlarının büyük çoğunluğunun yasamadaki ilerlemeyi desteklediğini ve eşit evlilik yasası konusunda olumsuz görüş ifade etmediğini belirtmek gerekir. Aksine, Uruguay’daki ilk gey evliliği 100’ü aşkın medya kanalı tarafından haber yapıldı.

Heteroseksüeller de özgürleşti

Eşit Evlilik Yasası’nın kabul edilmesi ülkedeki diğer hukuki değişiklikleri de tetikledi, geçerliliğini yitirmiş olan Medeni Kanun’da reform yapıldı. Örneğin, kadınların tek taraflı boşanma hakkı bu reformlarla yeniden düzenlendi ve kadının da erkeğin de boşanma davası açabileceği şekliyle güncellendi.

Buradaki bilgiler “İnsan Haklarının Geliştirilmesi ve LGBTİ Kişilerin İçerilmesi: Parlamenterler için bir El Kitabı”ndan derlendi. İlgili yayına buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili haber:

İlham verenlerde bugün: Nepal

İlham verenlerde bugün: Tunus

İlham verenlerde bugün: Fiji

İlham verenlerde bugün: Arjantin

İlham verenlerde bugün: Bosna-Hersek

İlham verenlerde bugün: Hindistan

İlham verenlerde bugün: Mozambik

İlham verenlerde bugün: El Salvador

 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam