11/12/2009 | Yazar: Atilla Demir

Geçtiğimiz Pazar günü Amerikan Episkopal Kilise’

İlk Lezbiyen Piskopos ve Karşıtları Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Geçtiğimiz Pazar günü Amerikan Episkopal Kilise’sinde iki piskopos ile temsil edilen Los Angelas bölgesi, ülke çapında ve Dünya Anglikan Kilisesinde kendilerini temsil etmesi için, açık lezbiyen Mary Glasspool’u seçerek bir ilke imza attı. Kadın partneriyle birlikte yaşamakta olan Glasspool’un piskoposluğu, ulusal kilise liderlerinin çoğunluğu tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Glasspool yaptığı açıklamada, eşcinselliğine vurgu yaparak, “ezilmiş, izole edilmiş, herkez için adil ve eşit haklar” dedi. Seçimi ile ilgili olarak şunları söyledi: “tüm Episkopal Kilisesi’nin geleceği için umutluyum ve bu yolda Los Angelas bölgesinin önderliğinden dolayı müteşekkürüm.”
 
Episkopal Kilisesi, dünya çapında 77 milyon Anglikan Kilisesinin Amerika kolu. 2.3 milyon üyesi olan Episkopal Kilisesine ilk olarak 2003 yılında New Hampshire bölgesini temsilen açık gey V. Gene Robinson piskopos olarak seçilmişti. Bu seçim Anglikan Klisesinde dünya çapınca ciddi çatlaklara neden oldu.
 
Özellikle bu tartışmalardan kaynaklı olarak Episkopal Kilisesine bağlı olan daha dindar kesim bu yıl “Kuzey Amerika Anglikan Kilisesi” adın altında rakip bir kilise oluşturdu. Ve bu yeni kilisenin tanınması için, Anglikan Kilisesi ruhani lideri olan Canterbury Baş Piskoposu Rowan Williams’a yoğun baskılar yapıldı.
 
2004 yılında Anglikan liderleri, Episkopal Kilisesinden , 77 milyonluk toplulukta geri döndürülemeyecek çatlakları önlemek için, ikinci bir eşcinsel piskoposun seçimini süresiz olarak askıya almasını istemişlerdi. Buna karşın, geçen temmuz ayında Episkopal Genel Kurultayı, oybirliği ile piskoposluğun eşcinsellere de açık olduğu kararına vardı.
 
Rowan Williams konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu seçimin Anglikan Kilisesinin birliğine büyük bir tehdit olduğunu belirterek şunları söyledi: “Los Angelas bölgesi tarafından piskopos olarak Mary Glasspool’un seçimi sadece Episkopal Kilisesi ve onun Anglikan birliğindeki yerine dair değil birliğin tamamına dair ciddi sorular sorulmasına yol açtı.”
 
“Ancak şu anda seçim tamamlanmış değil. Seçimin Amerikan piskoposları tarafından onaylanması gerekiyor. İşte bu kararın önemli etkileri olacak.”
 
Bir lezbiyenin piskopos olarak seçilmesine tepki gösteren Williams, Uganda’da gündemde olan eşcinsel karşıtı yasa ile ilgili olarak ise sessizliğini korumakta.
 

Etiketler: yaşam, din/inanç
nefret