18/12/2012 | Yazar: Zeynep Akkuş

Eşcinsellere yönelik nefret söylemleriyle bilinen ve ‘Tanrı İbnelerden Nefret Eder’ sloganıyla tanınan Westboro Vaftiz Kilisesi, Connecticut’a bağlı Newtown’da meydana gelen Sandy Hook İlkokulu katliamının nedenini de eşcinselliğe bağlamanın bir yolunu buldu.

Eşcinsellere yönelik nefret söylemleriyle bilinen ve “Tanrı İbnelerden Nefret Eder” sloganıyla tanınan Westboro Vaftiz Kilisesi, Connecticut’a bağlı Newtown’da meydana gelen Sandy Hook İlkokulu katliamının nedenini de eşcinselliğe bağlamanın bir yolunu buldu. Eşcinsellik karşıtı olmakla övünen kilise üyeleri, katliamı, Tanrı’nın eşcinsel evlilikleri onaylayan Connecticut eyaletine verdiği bir ceza olarak yorumladı. Eylemleriyle Ku Klux Klan’ın bile tepkisini çekmiş olan Kansas merkezli Westboro Vaftiz Kilisesi, özellikle görevi başında hayatını kaybeden Amerikan askerlerinin ve AIDS kurbanlarının cenaze törenlerinde düzenlediği protesto gösterileriyle tanınıyor. Kilise üyelerinin İngiltere’ye girişi yasaklanmış durumda.
 
Geçtiğimiz cumartesi, kilisenin kurucusu Fred Phelps’in twitter’dan paylaştığı “İşte şer yuvası bu ülkenin ve dünyanın alması gereken mesaj. Yüce Tanrı harekete geçti ve hiçbir şey onu durduramayacak” şeklindeki iletinin ardından, kilise sözcüsü Shirley Phelps-Roper da pazar gecesi tutulacak saygı nöbetini protesto edeceklerini ve “Tanrı’nın harekete geçerek hükmünü icra etmesini” kutlayacaklarını duyurdu. Kilise üyelerinin nefret içerikli benzer mesajları üzerine harekete geçen ünlü hacker grubu Anonymous, paylaşım sitesi vimeo’da yayınladığı bir videoyla*, kilisenin, “Amerikan halkının zihnine nefret tohumları ekmesine” izin vermeyeceğini açıkladı. Grup, yaptığı açıklamada, “Her türlü mantık kuralını hiçe saydığınız için sizinle tartışmayacağız. Toplumda kendinizden aşağı kabul ettiğiniz gruplara yönelik öfke uyandırmanıza izin vermeyeceğiz. Sizleri hükümsüz kılacağız. Ortadan yok edeceğiz. Geliyoruz. Bağışlamayız. Unutmayız. Bekleyin bizi,” sözlerine yer verdi. Pazar günü Westboro Vaftiz Kilisesi üst düzey üyelerinin adlarının, açık adreslerinin, telefon numaralarının ve e-mail adreslerinin yer aldığı bir listeyi yayınlayan Anonymous, kilisenin internet sitesini ve Phelps-Roper’ın twitter hesabını hack’ledi.
 
Westboro Vaftiz Kilisesi’nin açıklamalarına tepki gösteren sadece Anonymous değildi. Reddit paylaşım sitesi kullanıcıları da kilise üyelerinin olası protesto eylemlerini önlemek amacıyla, cenaze töreninde hazır bulunacaklarını ve düzenlenebilecek herhangi bir gösteride törene katılanlarla protestocular arasında “sessiz duvar” oluşturacaklarını açıkladılar.
Kilisenin yaydığı nefret söylemlerine en sert tepki, Internet üzerinde Başkan Obama’ya hitaben düzenlenen dilekçe** oldu. Haberin hazırlandığı dakikalarda atılan imza sayısı 169 bine ulaşmış olan dilekçede (bu sayı hızla artıyor) Westboro Vaftiz Kilisesi’nin “nefret grubu” olarak tanınması talep edilerek “Eylemleri; eşcinselleri, orduyu, Musevileri ve hatta diğer Hıristiyanları hedef almaktadır. Başkalarının refahı ve iyiliği için tehdit oluşturan bu grup, birtakım yaptırımlar uygulanmadıkça davranışlarını düzeltme yoluna gitmeyecektir” denildi. Kilisenin dini kurum statüsünde olduğu için yararlandığı vergi muafiyetinin iptali yönünde de talepler geliyor.
14 Aralık 2012 Cuma günü gerçekleştirilen ve ülkenin en kanlı ikinci okul saldırısı olarak tarihe geçen saldırıda (ilki, 1927 yılındaki Bath okul bombalaması), 20 yaşındaki Adam Lanza, annesine ait iki otomatik tabanca ve bir yarı otomatik tüfekle önce annesini, ardından 20’si, 6 veya 7 yaşlarındaki ilkokul öğrencileri olmak üzere 26 kişiyi katlettikten sonra intihar etmişti.
 
 

** https://petitions.whitehouse.gov/petition/legally-recognize-westboro-baptist-church-hate-group/DYf3pH2d?utm_source=wh.gov&utm_medium=shorturl&utm_campaign=shorturl 


Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam