02/11/2022 | Yazar: Kaos GL

Cinsiyet Eşitliği Politikaları Derneği’nin sosyal medya hesabından yayımladığı bilgilendirici içeriklerde bugün “ILO 190 nedir” sorusuna yanıt var.

ILO 190 nedir? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

Çalışma yaşamında cinsiyet eşitliğinin sağlanması için kurumsal politikalar geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulan Cinsiyet Eşitliği Politikaları Derneği sosyal medya hesabından bilgilendirici içerik yayımlamaya başladı.

Dernek bugün “ILO 190”ı tanıttı.

ILO 190 tam adıyla Çalışma Yaşamında Cinsiyete Dayalı Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi’ni dernek şöyle anlatıyor:

“Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 2019’da çalışma yaşamında “Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi”ni onaylamış ve bu alandaki ilk ve tek uluslararası nitelikte olan bu sözleşme 2021’de yürürlüğe girmiştir.

Paylaşımda Sözleşme’nin kapsamı şöyle sıralanıyor:

“Çalışma yaşamı” kavramını kullanarak kapsamlı bir tarif yapıyor ve gönüllülük, stajyerlik dahil olmak üzere çalışma yaşamının tüm aşamalarını kapsamına alıyor.

Çalışma yaşamını iş yerindeki mesai saatleri ile sınırlı tutmuyor; işe ulaşım, iş seyahatleri, iş toplantıları ve işle ilişkili sosyal faaliyetleri dahil ediyor ve dijital şiddet, ev içi şiddetin iş yaşamına etkisi de dahil olmak üzere, şiddet ve tacizin önlenmesini öngörüyor.

Şiddet ve tacizin fırsat eşitliğini engellediğini ve çalışma yaşamında şiddet ve tacize son vermek için toplumsal cinsiyete duyarlı bir yaklaşımın esas olduğunu da belirtiyor.


Etiketler: insan hakları, kadın, çalışma hayatı
nefret