08/08/2017 | Yazar: Umut Güner

‘Ben homofobik olamam, eşcinsel arkadaşlarım var’ klişesinden ‘iyi niyetli uyarılara’ karşımıza çıkan 12 durumu derledik.

İnceltilmiş homofobinin karşınıza çıktığı 12 durum Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnceltilmiş homofobi en çok yakın çevremizde, dayanıştığımızı düşündüğümüz kesimlerde karşımıza çıkıyor. ‘Ben homofobik olamam, eşcinsel arkadaşlarım var’ klişesinden ‘iyi niyetli uyarılara’ karşımıza çıkan 12 durumu derledik.

1. Hetero olduğuna dair bir beyanı olmayan ünlü bir şarkıcı kadının eşcinsel/biseksüel olma ihtimalinden bahsettiğinizde ‘Nerden biliyorsun’ sorusu ile karşılaşırsınız. ‘Sen hetero olduğunu nereden çıkarttın?’ diye sormanız nafile. Çünkü tüm dünya heterodur ne de olsa!

3. ‘Bu çok hetero bir tavır’ dediğinizde ona bir cinsel yönelim atadığınızı düşünür; tavrını, yaklaşımını heteroseksist bulduğunuzu değil. Kendini sorgulama gereği asla duymaz. Yapabileceğiniz en iyi şey, ‘Sana hetero demiyorum. Tavrını, yaklaşımını heteroseksist buluyorum’ demek. Belki işe yarar!

3. En kolay öğrendikleri şey: Eşcinsel kadınlar, eşcinsel erkekler, trans kadınlardır. Gökkuşağını sadece bu üç renkten ibaret sanırlar. Şaşkınlıkları bir türlü bitmez. ‘Aaa öyle bir şey de mi varmış?’

4. Gullümden haberdar olmayacak kadar seviyeli bir ilişki kurdukları için, aynaya bakmadan, ‘sizin ona yürüyeceğinizden’ emindirler. Ona yürümediğiniz konusunda ikna etmek zorundasınızdır ama diğer yandan da ona yürümezseniz olmaz! Çünkü bir eşcinsel ya da biseksüel ile kurabilecekleri ilişkiyi bundan ibaret sanırlar.

5. ‘Fazla Kürt, aşırı solcu’ gibi tabirleri insanların yüzüne kullanmamak gerektiği konusunda ortalama bir kültür geliştiği halde sizin her türlü tepkinizi fazla ‘gey’ bulabilirler.

6. Hetero dünyanın bütün hassasiyetlerine onlar hakimdir. Siz ‘küçük LGBTİ camianızda’ her şeyi kendinizden ibaret sanırsınız. O yüzden hetero dünya ile ortak merasimlerde, düğün ve cenazelerde hep uyarı alırız. Sanki siz ailenizle ibneliğiniz üzerinden hiç sorun yaşamadınız ve onlar bunu bile sizden iyi bilirler!

7. ‘Geyden çok gey, lezbiyenden çok lezbiyen, transtan çok trans olmaya’ meraklı olan hetero sürümleri ise en fenasıdır! Çünkü onların sizden rol çaldıklarının farkına varmaları imkansızdır.

8. Onlar için LGBTİ mücadelesi sizlerle karşılaştıkları an başlamıştır. O yüzden fütursuzca eleştirirler. ‘Neden Kürtlerle dayanışmıyorsunuz? Neden feministlerle birlikte hareket etmiyorsunuz’ gibi tedavülden kalkması gereken soruları ısrarla sanki çok yeni bir soruymuş gibi sorarlar. Tenezzül edip iki dakika araştırma yapsalar cevap alacaklar oysaki ama ‘ya bunlar şimdiye kadar ne yapmış’ demezler.

9. LGBTİ hareketi kendi mücadele alanlarını herkesin özgürlük talebine ses verecek bir alan olarak örgütlese de bazı alanlar sadece kadınların, bazı alanlar sadece solcularındır. Sizin oralarda LGBTİ görünürlüğü için mücadele etmemeniz, büyük grubun içinde erimeniz gerekir.

10. Ve belki de ilk başta yazılması gereken şey: Genellemelere ne kadar karşı olduğunuzu dağlara, tepelere özgürlük gibi yazsanız da sizinle tanışıklıkları üzerinden genelleme yaparak bütün LGBTİ toplumunu tanıdıklarını varsayarlar.

11. Olmayan ayrımcılık türü icat ederler: ‘Siz de heterofobiksiniz’ gibi. Oysaki bir lubunyanın heterofobik olması için tüm dünyadaki iktidarların ibne olması gerekir.

12. Kadınların nesneleştirilmesi, cinsel obje olarak sunulması ile sizin erkek bedenine ilişkin tespitlerinizin benzer sorunlar olduğunu iddia edecek kadar aymaz olabilirler. Burada mesele tek başına homofobiden çıkar. Aynı zamanda ne kadar cinsiyet aymazı olduklarını gözler önüne serer. Yavaşça uzaklaşmak dışında yapacak bi şey yoktur.


Etiketler: yaşam
İstihdam