27/02/2009 | Yazar: Hüseyin Çavuşoğlu

Avrupa Parlamentosu Milletvekili aynı zamanda Avrupa Parlamentosu Gey ve Lezbiyen Hakları İntergrup Başkanı Michael Cashman, 21-24 Şubat 2009 tarihleri arasında K.

Avrupa Parlamentosu Milletvekili aynı zamanda Avrupa Parlamentosu Gey ve Lezbiyen Hakları İntergrup Başkanı Michael Cashman, 21-24 Şubat 2009 tarihleri arasında K. Kıbrıs’a resmi bir ziyaret yaptı. Homofobiye Karşı İnisiyatif ile Avrupa Parlamentosu Gey ve Lezbiyen Hakları İntergrubunun ortaklaşa yaptığı etkinlikler ve görüşmeleri Hüseyin Çavuşoğlu takip etti.

Homofobiye Karşı İnisiyatif
olarak; Kuzey Kıbrıs’ta İngiliz İdaresi döneminden bu güne halen yürürlükte bulunan ve erkekler arası cinsel ilişkiyi ‘doğaya aykırı cinsi münasebet’ olarak tanımlayan Fasıl 154 Ceza Yasası’nın cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı öngören ilgili maddelerinin değiştirilmesi yönünde çalışmalar yürütmekteyiz.

Örgütlenme çalışmalarını başlattığımız ilk günden, gerek ulusal gerek de uluslararası örgütlerle kurmuş olduğumuz yakın temas ve işbirlikleri sonucunda yasa değişimi ve LGBT kişilerin temel evrensel hak ve özgürlüklerinin kazanılması ve korunması yönünde yürüttüğümüz mücadeleye gereken desteği gösteren Avrupa Parlamentosu Gey ve Lezbiyen Hakları İntergrubu Başkanı yanı sıra Avrupa Parlamentosu Milletvekili Michael Cashman’ın, 21 – 24 Şubat 2009 tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs’a gerçekleştirdiği resmi ziayaret bizler için çok önemliydi. Homofobiye Karşı İnisiyatif olarak, 25 Nisan 2008 tarihinde Meclis Başkanı Fatma Ekenoğlu’na, Meclis Hukuk Komitesi’nde görüşülmesi dileğiyle hazırlayıp sunmuş olduğumuz Ceza Yasası Değişiklik Önerisi’nin ivedilikle incelenip, yasa değişimi konusunda gereken çalışmaların hızlandırılması yönünde hükümete baskı yaratması hedeflenen resmi ziyaret sonucunda Homofobiye Karşı İnisiyatif ve Avrupa Parlamentosu Gey ve Lezbiyen Hakları İntergrubu işbirliği ile düzenlenen bazı etkinliklere de imza atmış olduk.
 
21 Şubat 2009 Cumartesi,

Kuzey Kıbrıs’ta Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender Hakları ve Avrupa’nın Rolü’ konulu bir panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü ve açılış konuşmasını Sosyolog Doğuş Derya’nın yaptığı panelde, Avrupa Birliği Parlamentosu Milletvekili ve Avrupa Birliği Parlamentosu Gey ve Lezbiyen Hakları İntergrup Baskanı Michael Cashman ‘Kuzey Kıbrıs’ta Yasal ve Toplumsal Değişimde Avrupa’nın Rolü’; Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı Hukukçusu Avukat Öncel Polili ‘Kuzey Kıbrıs’ta Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender konularının yasal boyutu’; Homofobiye Karşı İnisiyatif aktivisti Psikolog Ziliha Uluboy Özkan ‘Kuzey Kıbrıs’ta Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender birey olmak’ konularında konuşma yaptılar.
 
Homofobiye Karşı İnisiyatif ve Avrupa Parlamentosu Gey ve Lezbiyen Hakları İntergrubu işbirliği ile kamuoyuna açık düzenlenen etkinlik Kuzey Kıbrıs’ta bir ilk olma özelliğini taşıması yanı sıra büyük yankılar uyandırdı. Davetiye gönerdiğimiz tüm siaysi ve bürokratların panale ilgi göstermeyip gelmeyişi ancak yapmış olduğumuz duyurular ve basın aracılığı ile örrenip gelen kişilerin sayısı gözlerden kaçmadı. Katılımın yoğun olduğu panelde izleyicilerin sadece LGBT kişiler olmaması, bunun yanında izleyicilerin dinlemekle kalmayıp sorularıyla panele dahil olmaları ve öğrenme isteğini ortaya koymaları panele büyük bir anlam kazandırmıştır. Bu yoğun ilgi, bu gibi etkinliklerin sürekli yapılması gerektiğini işaret etmektedir.
 
22 Şubat 2009 Pazar,

Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı Hukukçusu Avukat Öncel Polili’nin Radyo Sim FM’de hazırlayıp sunmuş olduğu ‘Gündem İnsan Hakları’ konulu programın kaydı yapılmıştır. Yapılan radyo programında genel anlamda Michael Cashman’ın Kuzey Kıbrıs’taki temasları, LGBT hakları, Kıbrıs’ta LGBT konuları ile Avrupa Parlamentosu Gey ve Lezbiyen Hakları İntergrubu yanı sıra Avrupa Parlamentosu Sivil Özgürlükler Komitesi, İnsan Hakları Komitesi ve Avrupa Parlamentosu Dilekçe Grubu üyesi olması ve buradaki çalışmaları konuları da konuşuldu.
 
23 Şubat 2009 Pazartesi – 24 Şubat 2009 Salı,

Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Siyasi Partiler ve Sivil Toplum Örgüt Temsilcileri ile Görüşme.
Gerçekleştirilen ziyaretler,  genel anlamda bilgilendirme ve fikir alış-verişleri yapılması imkanı yönünde olumlu gelişmeler yarattı. Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan LGBT kişilerin varlığının ve sorunlarının göz ardı edilemeyeceği yanı sıra yasal ve toplumsal anlamda karşılaşılan sorunların üstesinden gelinmesi için gereken çalışmaların bir an önce başlatılması yönünde gerçekleştirildi. Michael Cashman yapmış olduğu tüm görüşmelerinde ‘Kuzey Kıbrıs’ta bulunma amacının Homofobiye Karşı İnisiyatif’in başlatmış olduğu mücadeleye destek vermek, Avrupa Parlamentosu Gey ve Lezbiyen Hakları İntergrubu Başkanı olarak yasal ve toplumsal değişimde ihtiyaç olan tüm çabayı göstermeye hazır olduğunu, bu konuda Hükümet ve Siyasi Partilerin yürüteceği çalışmaların takipçisi ve İnisiyatif ile işbirliğinin devam edeceği’ vurgusunu yaptı.
K.K.T.C Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Michael Cashman’ı ve Homofobiye Karşı İnisiyatif temsilcilerini kabulünde yapmış olduğu konuşmada, konuyu detaylı bir şekilde ele alacağının sözünü vermiş olup cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı öngören mevcut yasaların Avrupa Birliği’ne uyum çalışmaları çerçevesinde ele alınacağını belirtti. Yapılan görüşmede İnisiyatif temsilcileri tarafından Homofobiye Karşı İnisiyatif’in dernekleşmesi için Lefkoşa Kaymakamlığı’na başvurulduğu, ancak Savcılık tarafından yapılan incelemelerde mevcut yasalardan ötürü tescilinin onaylanamayacağının sözlü olarak belirtilmesi üzerine, Cumhurbaşkanı’nın konunun detaylarını inceleyeceğini ve bu konuda elinden gelen tüm desteği göstereceğinin sözünü aldık.
 
K.K.T.C Meclis Başkanı Fatma Ekenoğlu, Homofobiye Karşı İnisiyatif’in 25 Nisan 2008 tarihinde kendisine bir ziyaret gerçekleştirdiğini ve İnisiyatif olarak Meclis Hukuk Komitesi’nde görüşülmesi dileğiyle‘Ceza Yasası Değişiklik Önerisi’ sunmuş olduğunu ancak gerçekleştirilen görüşmeden bu yana maalesef birşey yapılmadığının bir gerçeklik olduğu vurgulandı. Meclis ve Hükümet olarak Avrupa Birliği’ne uyum ve insan hakları çerçevesinde hazırlanacak tüm yasalarla bunu ıspatlamaya mecbur olduklarının ve önümüzdeki seçim sürecinden sonra konunun acilen ele alınacağı vurgusu yapıldı. Yapılan görüşmede Fatma Ekenoğ’lu gerek kişi olarak gerek de partisi adına ihtiyaç hissedilen yasal ve toplumsal değişimin arkasında ve destekçisi olacağının sözü verildi.
 
CTP- Birleşik Güçler Genel Sekreteri Ömer Kalyoncu, mevcut Ceza Yasası’nın değiştirilmesi konusunda çalışmalar başlatılacağının, küçük bir toplum olunmasından dolayı geleneklerinin ve önyargıların çok olduğu bunun da işlerini zorlaştırdığının altını çizdi. Ancak CTP-Birleşik Güçler olarak, Avrupa Birliği hedefinde Avrupa Birliği’ne uyum çalışmaları içerisinde çalışmalar başlattıklarını, bunun bir parçası olarak da önümüzdeki seçimlerden sonra yasa değişiminin gündeme gelecek ilk konular arasında olacağının sözünü verdiler.
 
Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Hasan Taçoy, Michael Cashman ile temaslarının çok öncesine dayandığını ve mevcut yasa ve Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan LGBT kişilerin sorunları hakkında daha önce konuşma şanslarının olduğunun altını çizdi. LGBT kişilerin de bu toplumun bir parçası olduğunu ve UBP olarak seçimlerden sonra yasa değişimi konusunda gereken desteği vereceklerinin sözünü vermiş oldu.
 
Yeni Kıbrıs Partisi Genel Sekreteri Murat Kanatlı, kişi olarak kendisi ve partisinin gerek İnisiyatif’in oluşturulması gerek de yasa değişimi için gereken desteği gösterdiklerinin, LGBT realitesini doğrudan anan ve çalışmalarında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılıklarına karşı mücadeleye yer veren tek parti olduklarının altını çizdi. Gerçekleştirecekleri ilk Genel Kurul toplantısında da LGBT Haklarını tüzüklerine geçireceklerinin sözünü verdi. Bunun dışında parti olarak İnisiyatifin arkasında ve destekçisi olduğu bir kez daha vurgulandı.
 
Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Kuzey Kıbrıs’ta İngiliz İdaresi döneminden kalma yasalar bulunduğunu belirterek, hukuk reformunun yapılması gereken en önemli iş olacağını vurguladı. LGBT Haklarının da insan hakları ve özgürlükler anlamında değerlendirilmesi gerektiğinin vurgusunu yapan Çakıcı seçimlerden sonra yasal ve toplumsal değişim için gereken tüm desteği Homofobiye Karşı İnisiyatif’e göstereceğinin vurgusunu yaptı.
 
Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı Başkanı Emine Erk ve Vakıf Göüllüleri, Homofobiye Karşı İnisiyatif’in örgütlenmeye başladıkları ilk günden kendileri ile yakın temasta ve işbirliği içerisinde oldukları vurgulandı. Genel anlamda insan haklarının ve buna bağlı olarak da LGBT haklarının da insan haklarının bir parçası olduğunun ve İnisiyatif ve diger Sivil Toplum Örgutleri’nin zorlukları aşmada birlikte çalışmalarının önemi vurgulandı.
 
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Homofobiye Karşı İnisiyatif’in başlatmış oldukları mücadeleye en başından destek verdiklerini, yasal ve toplumsal baskıların aşılmasında eğitimin önemli olduğu ve bu konuda öğretmenere de sorumluluklar düştüğünün altı çizildi. KTÖS olarak, Homofobiye Karşı İnisiyatif’in yürüttüğü çalışmaların arkasında ve destekçisi olduğu bir kez daha vurgulandı.
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam